Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Wieszaki do tłumika - jakiej firmy

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję wymienić wieszaki tłumika i chcę kupić coś, co wytrzyma trochę czasu. gdy kupiłem samochód, to musiałem wymienić - takie były popękane. Teraz po ok. 2 latach widzę, że wieszaki znów są popękane (nie pamiętam jakiej firmy montowałem gumy).

Jakiej firmy polecacie wieszaki?

Napisano

> Potrzebuję wymienić wieszaki tłumika i chcę kupić coś, co wytrzyma trochę czasu. gdy kupiłem

> samochód, to musiałem wymienić - takie były popękane. Teraz po ok. 2 latach widzę, że wieszaki

> znów są popękane (nie pamiętam jakiej firmy montowałem gumy).

> Jakiej firmy polecacie wieszaki?

tradycyjnie Bosal, Arvin-Tesh, Walker,

a one są tak popękane do głębi czy po prostu ta zewnętrzna warstwa? bo może nie ma potrzeby ich wymieniać? ja mam w swoim oryginalne od nowości i nikt tego nie ruszał już 11-ty rok,

brat

Napisano

Założyłem u siebie wieszaki bosal' i po 2 latach wyglądały gorzej niż oryginały które założyłem z powrotem i są do dziś. Więc Albo oryginał albo musisz się liczyć z ich częstsza wymianą ok.gif

Napisano
  • Autor

> tradycyjnie Bosal, Arvin-Tesh, Walker,

> a one są tak popękane do głębi czy po prostu ta zewnętrzna warstwa? bo może nie ma potrzeby ich

> wymieniać?

No właśnie są w takim stanie, że boję się czy zaraz nie zgubię tłumika - przynajmniej jeden jest pęknięty w połowie (tzn. z jednej strony rozdarty). A właśnie zakładałem chyba Bosala...

ja mam w swoim oryginalne od nowości i nikt tego nie ruszał już 11-ty rok,

Możesz sprawdzić jaki numer mają oryginały?

> brat

Napisano

> No właśnie są w takim stanie, że boję się czy zaraz nie zgubię tłumika - przynajmniej jeden jest

> pęknięty w połowie (tzn. z jednej strony rozdarty). A właśnie zakładałem chyba Bosala...

no to lipa sick.gif

> ja mam w swoim oryginalne od nowości i nikt tego nie ruszał już 11-ty rok,

> Możesz sprawdzić jaki numer mają oryginały?

sprawdzę wieczorem, pozostanie kupić zatem oryginały i mieć spokój,

brat

Napisano
  • Autor

> no to lipa

Gdy kupowałem samochód, to tłumiki były zmienione z pół roku wcześniej. Gdy wszedłem pod samochód, to się zdziwiłem, że ktoś przy wymianie tłumików nie wymienił wieszaków (w takim stanie były). Teraz widzę, że były wymienione, tylko że zamienniki są takiej jakości, że nie warto ich zakładać.

A niedługo wyjazd na urlop i wolałbym nie mieć problemów z wydechem.

> sprawdzę wieczorem, pozostanie kupić zatem oryginały i mieć spokój,

Dzięki

> brat

Napisano

1,5 roku temu wymieniałem oba tłumiki i wieszaki (profilaktycznie). Tydzień temu wymieniałem plecionkę i sprawdziłem, że wieszaki są w idealnym stanie. W hurtowni, w której kupowałem części, akcesoria montażowe (śruby, sprężyny, uszczelki na pewno, wieszaki raczej też) są w torebkach z napisem "Orion". Mają na nalepce z kodem nr Orion, a na odwrocie dodatkową nalepkę z nr Bosala.

Wieszaki różnią się między sobą kształtem, grubością, więc pewnie sprężystością i wytrzymałością. Jeśli poprzednie założone były losowo, od innego modelu, to z tego powodu mogły się pourywać... Ja wszystko, wieszaki również, dobierałem dokładnie wg nr z EPC i katalogów Bosal, Asmet i z takimi informacjami jechałem do hurtowni, żeby mi kitu nie wcisnęli.

Ważny jest też montaż - jesli tłumiki są źle skręcone ze sobą, wtedy cały ich ciężar idzie na jedną stronę wieszaków i te urywają się...

Numery wieszaków (X16XEL, X14XE, wszystkie nadwozia): GM 90466668, OE 8 52 726, Bosal 255-095, Orion 620-095 na przód (4-skorupowy, 2-gładki) i tył (3) są takie same. W ASO kosztują po 17 zł/szt., za Oriony 3,60 zł/szt., za wszystkie 5 szt. dałem 12 zł, bo miałem jeszcze znizkę na warsztat...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wieszaki różnią się między sobą kształtem, grubością, więc pewnie sprężystością i wytrzymałością.

> Jeśli poprzednie założone były losowo, od innego modelu, to z tego powodu mogły się

> pourywać...

Były prawidłowo dobrane wg katalogu.

> Ważny jest też montaż - jesli tłumiki są źle skręcone ze sobą, wtedy cały ich ciężar idzie na jedną

> stronę wieszaków i te urywają się...

Tu raczej jest problem jakości gumy. Wszystkie są strasznie spękane. Ostatnio wymieniałem wydech u teścia w Fabii i tam jest całkiem inny materiał z którego jest wykonany wieszak (jest chyba silikonowy, nawet kolor ma pomarańczowy).

> Numery wieszaków (X16XEL, X14XE, wszystkie nadwozia): GM 90466668, OE 8 52 726, Bosal 255-095,

> Orion 620-095 na przód (4-skorupowy, 2-gładki) i tył (3) są takie same. W ASO kosztują po 17

> zł/szt., za Oriony 3,60 zł/szt., za wszystkie 5 szt. dałem 12 zł, bo miałem jeszcze znizkę na

> warsztat...

Dzięki za numery. Cenę niedawno podesłał mi sklep ASO. Prawdę mówiąc to jest kosmiczna - przy wymianie 5 sztuk to wychodzi prawie stówka...

> Pozdr.

Napisano

Mam stare 2 wieszaki, resztę porozdawałem. Jeden jest oryginał GM, ma wybite numery, drugi nr nie ma żadnych. Różnią się nieco wyglądem, ale guma jest w obu w idealnym stanie, może trochę pościerana podczas demontażu, ale nigdzie nie jest powierzchnia spękana... Nie zmieniane przez 4 lata na bank, a wcześniej nie wiem, jak długo oba w moim aucie jeździły... gdybym w ciemno nowych nie kupił (a pani w hurtowni odradzała!!!), to stare na pewno bym pozostawił...

283911166-gumy.JPG

Pozdr.

post-65098-14352508687414_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ostatecznie kupiłem wieszaki firmy fischer automotive - mam nadzieję, że trochę wytrzymają. Wszystkie 5 kosztowały nieznacznie więcej niż jeden w ASO (po 3,83 zł w Inter-team).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.