Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] parametry sygnału prękości kół...

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

kto wie jakie są parametry elektryczne sygnału prędkości drogi z czujnika koła?

albo jaki czujnik tam siedzi?

częstotliwość fmax można wyliczyć z prędkości max auta i ilości impulsów na kilometr, ale jaka jest charakterystyka czujnika - jeżeli byłby to jakiś czujnik indukcyjny to napięcie może się zmieniać od mV do >100v wraz ze wzrostem f, ale typów czujników przecież jest parę, macie wiedzę jak to jest w A-G?

dzięki za info,

brat

EDIT: na szybko policzyłem że fmax <1kHz, ale jak z napięciem?

Napisano

Ostatnio naprawiałem urwany kabelek przy takim czujniku ABS, miejsce uszkodzenia lokalizowałem za pomocą omomierza, gdyż czytałem, że tam jest cewka o rezystancji ok. 1k5. Napięcie mozna zmierzyć... oscyloskopem, albo miernikiem z pamięcią Vmax (DC) - podnieść samochód, odłaczyć przewód czujnika, podłaczyć się do niego miernikiem i kręcić kołem.

Tylko uważaj przy gmeraniu, te przewody są dość sztywne i kruche, uszkodzenie to wymiana całej piasty, min. 300 zł coś porządnego.

Pozdr.

Napisano

Miałem u siebie czujniki z Corsy B, ale one pasują wymiennie (w sensie elektrycznym) do Astry G.

Częstotliwość tam nie przekracza 1kHz dla 200km/h. Sinusoida +/- 0,5V to jest sygnał pochodzący z czujnika (prędkość pojazdu to pierwszy bieg, ok. 1000rpm), a ten wykres prostokątny to już jest po zdyskretyzowaniu sygnału

oscylogramczujnika.th.jpg

wejsciowyout.th.jpg

Napisano
  • Autor

> Napięcie mozna

> zmierzyć... oscyloskopem, albo miernikiem z pamięcią Vmax (DC) - podnieść samochód, odłaczyć

> przewód czujnika, podłaczyć się do niego miernikiem i kręcić kołem.

hmm, o ile dobrze kojarzę to sygnał prędkości jest też na wtyczce radia?

byłoby wygodniej podpiąć oscyloskop i przejechać się autem smile.gif

załatwiłoby to również dylemat jakie napięcie jest przy wyższych prędkościach,

brat

Napisano
  • Autor

> Miałem u siebie czujniki z Corsy B, ale one pasują wymiennie (w sensie elektrycznym) do Astry G.

> Częstotliwość tam nie przekracza 1kHz dla 200km/h. Sinusoida +/- 0,5V to jest sygnał pochodzący z

> czujnika (prędkość pojazdu to pierwszy bieg, ok. 1000rpm), a ten wykres prostokątny to już

> jest po zdyskretyzowaniu sygnału

dzięki to już dużo, ciekawe czy ta amplituda jest w miarę stała w całym zakresie pracy czujnika?

brat

Napisano

> dzięki to już dużo, ciekawe czy ta amplituda jest w miarę stała w całym zakresie pracy czujnika?

> brat

tak, jest stała

Napisano
  • Autor

> tak, jest stała

thx ok.gif cud miód smile.gif

brat

Napisano

> sygnał prędkości jest też na wtyczce radia?

Tak, ale jest przetworzony przez ABS lub konwerter sygnału na sygnał PWM, o ile dobrze kojarzę... Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Tak, ale jest przetworzony przez ABS lub konwerter sygnału na sygnał PWM, o ile dobrze kojarzę...

fajnie, ten Opel mnie wykończy mlot.gif

to teraz pytanie jakie parametry są tego PWMa? devil.gif

brat

Napisano

> Tak, ale jest przetworzony przez ABS lub konwerter sygnału na sygnał PWM, o ile dobrze kojarzę...

> Pozdr.

Dlaczego PWM? PWM to jest sygnał prostokątny o stałej częstotliwości i zmiennym wypełnieniu. Czy chodzi o to żeby przetworzyć go na wskazania wskaźnika analogowego prędkościomierza?

Napisano

Może taki sygnał jest mniej wrażliwy na zakłócenia, zimne styki, rezystancję przewodów, można go dzielić na różne odbiorniki bez straty jakości informacji, jest w pewnym sensie standardowy i łatwo przekształcalny na inną postać, np. cyfrową... Zapewne w tej postaci w AG z ECM wychodzą tez inne sygnały: konsumpcji, temperatury chłodziwa, obrotów silnika... Pozdr.

Napisano

> Może taki sygnał jest mniej wrażliwy na zakłócenia, zimne styki, rezystancję przewodów,

> można go

> dzielić na różne odbiorniki bez straty jakości informacji,

Jeżeli tam faktycznie jest PWM to na pewno nie z tych powodów

> jest w pewnym sensie standardowy i

> łatwo przekształcalny na inną postać, np. cyfrową...

Raczej trudniej. Prościej przetworzyć sygnał o częstotliwości proporcjonalnej do badanej wielkości.

PWM stosuje się tylko dla przekształcenia cyfrowego w analogowe. Nie spotkałem się z innym zastosowaniem.

Napisano

> Pozdr.

Z moich prób wynika, że to jest sygnał o stałej amplitudzie i wypełnieniu, ale częstotliwość się zmienia. PWM pojawia się dopiero przy wskaźniku temperatury AG

Napisano

> Z moich prób wynika, że to jest sygnał o stałej amplitudzie i wypełnieniu, ale częstotliwość się

> zmienia. PWM pojawia się dopiero przy wskaźniku temperatury AG

Tak, sygnał prędkości ten rozsyłany po samochodzie do radia, MIDa, zegarów (lub z zegarów w AF), kompa, tempomatu wink.gif i in. to prostokąt o amplitudzie 5V. Impulsów jest z tego co pamiętam ok. 16 na metr. Przeliczenie częstotliwości w funkcji prędkości pozostawiam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, sygnał prędkości ten rozsyłany po samochodzie do radia, MIDa, zegarów (lub z zegarów w AF),

> kompa, tempomatu i in. to prostokąt o amplitudzie 5V. Impulsów jest z tego co pamiętam ok. 16

> na metr. Przeliczenie częstotliwości w funkcji prędkości pozostawiam

normalnie jesteście debeściaki ok.gif

nawet GM nie wie tyle o Astrach co ludzie na tym kąciku spineyes.gif

brat

EDIT: 16 imp/m wynika zapewne z tych coś ponad 15000 imp/km, zakładając Vmax = 55 m/s daje to f max = 880Hz,

EDIT2: amplituda 5V wynika z impulsów +5 V czy +/- 2,5V?

Napisano

> normalnie jesteście debeściaki

W tych okolicach grzebałem akurat prowadząc badania podstawowe na temat tempomatologii aplikowalnej.

> nawet GM nie wie tyle o Astrach co ludzie na tym kąciku

;>

> EDIT: 16 imp/m wynika zapewne z tych coś ponad 15000 imp/km, zakładając Vmax = 55 m/s daje to f max

> = 880Hz,

> EDIT2: amplituda 5V wynika z impulsów +5 V czy +/- 2,5V?

Sygnał 0-5V. W każdym razie w AF tak jest. To zero jest "z grubsza", czyli ciut więcej niż zero.

Napisano

Nie wiem jak w astrze, ale w lanochodzie do wysterowania prędkościomierza lub obrotomierza w tablicy przyrządów wystarczy prostokąt low-0V, hi-5V z 50% wypełnienia.

Puściłem z generatora i zamykałem szafę na stole zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.