Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ślizga się sprzęgło?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam taki problem z PII 1.2 8V, ostatnio zaczeło mi się ślizgać sprzęgło, przynajmniej objawy chyba na to wskazują bo zrobiłem test i dało się ruszyc z trójki a nawet czwórki, jak daję w palnik to silnik wyje coraz głośniej a fura nie przyspiesza wraz z tym no i czasami smierdzi przy manewrach

i teraz moje pytanie da się to jakos podregulować jeszcze czy tylko wymiana na nowe wchodzi w grę?

p.s. szukajka się na mnie obraziła i nie chce nic wypluć tylko focha wali wink.gif

Napisano

Wymieniaj jak najszybciej bo do odroczonego rachunku będziesz mógł dorzucić jeszcze koszt koła zamachowego.

Napisano

> Witam,

> mam taki problem z PII 1.2 8V, ostatnio zaczeło mi się ślizgać sprzęgło, przynajmniej objawy chyba

> na to wskazują bo zrobiłem test i dało się ruszyc z trójki a nawet czwórki, jak daję w palnik

> to silnik wyje coraz głośniej a fura nie przyspiesza wraz z tym no i czasami smierdzi przy

> manewrach

> i teraz moje pytanie da się to jakos podregulować jeszcze czy tylko wymiana na nowe wchodzi w grę?

> p.s. szukajka się na mnie obraziła i nie chce nic wypluć tylko focha wali

Wymieniaj, dużo nie zaoszczędzisz zwlekając.

Z ciekawości, jaki przebieg?

Napisano

Jak tak ci się ślizga to i raczej koło zamachowe też trzeba będzie poddać regeneracji (oszlifowaniu) i niech ci przy okazji sprawdzą stan uszczelniacza silnika bo jedna robota.

Napisano
  • Autor

dzięki Panowie ok.gif nosiłem się z zamiarem wymiany od dłuższego czasu bo jak to w wiekszości 1.2 8V sprzęgło szarpało co jakiś czas zwłaszcza w upały ale jakoś to ogarniałem i jeździłem, Teraz widac upomina się o wymiane jeszcze bardziej czyli robimu mu 30.GIF

Przebieg 115 tysi ( szarpało praktycznie od nowości)

Stawiać na Valeo? te z allegro sa wiarygodne czy to jakies padaki podrabiane, testował ktoś? Będe wdzięczny za wskazówki. Wiem ze temat był nie raz ale teraz jakoś nie moge zmusić wyszukiwarki do działania frown.gif mówi mi czekać i próbować ponownie sciana.gif

Napisano

Bo z wyszukiwarką jest tak, że po jednym wyszukiwaniu musisz chwilę odczekać i możesz ponownie szukać ok.gif

Ja sprzęgło kupiłem na Allegro od użytkownika "sklep-moto2", nie wiem czy ma w tym momencie sprzęgło do 8V, musisz sprawdzić. Ja kupiłem od niego, mam 16V, jestem bardzo zadowolony zarówno z obsługi, jak i sprzęgła ok.gif

EDIT: Właśnie, oprócz Valeo, godne polecenia są wg. Kolegów też LUK i Sachs, aczkolwiek Sachs dość drogo wychodzi.

Napisano

> dzięki Panowie nosiłem się z zamiarem wymiany od dłuższego czasu bo jak to w wiekszości 1.2 8V

> sprzęgło szarpało co jakiś czas zwłaszcza w upały ale jakoś to ogarniałem i jeździłem, Teraz

> widac upomina się o wymiane jeszcze bardziej czyli robimu mu

> Przebieg 115 tysi ( szarpało praktycznie od nowości)

> Stawiać na Valeo? te z allegro sa wiarygodne czy to jakies padaki podrabiane, testował ktoś?

> Będe wdzięczny za wskazówki. Wiem ze temat był nie raz ale teraz jakoś nie moge zmusić

> wyszukiwarki do działania mówi mi czekać i próbować ponownie

Kupuj Valeo. A na alledrogo przecież sklepy również wystawiają swoje produkty także są nowe i z gwarancją.

Napisano

Ja kupiłem LUK i jeździ już 2gi rok w PI i nikt nie narzeka.

Napisano
  • Autor

dobra pomęcze jeszcze troche szukajke, poczytam opinie i pewnie wybiore Valeo zlosnik.gif

Dzieki wielkie za pomoc 20.GIF

Napisano

Ja ostatnio kupiłem LUK - a sprzęgło na allegro i jestem zadowolony bardzo, sprzęgło chodzi wyśmienicie.

Napisano

A czy fakt ze auto stojąc na jedynce (silnik wyłączony) potrafi powoli stoczyc sie z gorki do tyłu (w taki szarpiacy sposob) to moze byc objaw konca sprżegla? Bo to chyba nie jest normalne?

Napisano

> A czy fakt ze auto stojąc na jedynce (silnik wyłączony) potrafi powoli stoczyc sie z gorki do tyłu

> (w taki szarpiacy sposob) to moze byc objaw konca sprżegla? Bo to chyba nie jest normalne?

raczej objaw nienormalny, na górce jak zapniesz 1-kę bez ręcznego auto nie ma prawa się staczać

Napisano

> raczej objaw nienormalny, na górce jak zapniesz 1-kę bez ręcznego auto nie ma prawa się staczać

facepalm.gif nie bądź tego taki pewien bo moze cie to drogo kosztować crazy.gif

Napisano

> nie bądź tego taki pewien bo moze cie to drogo kosztować

w jaki sposób? regułą jest że na wzniesieniu jak stawia się auto to oprócz 1-ki zaciąga się ręczny

Napisano

> w jaki sposób? regułą jest że na wzniesieniu jak stawia się auto to oprócz 1-ki zaciąga się ręczny

Post wyżej napisałeś co innego skromny.gif "raczej objaw nienormalny, na górce jak zapniesz 1-kę bez ręcznego auto nie ma prawa się staczać"

że samochód się stacza (poszarpując) z górki mając włożony 1 bieg to norma, aby tylko raz silnik został przełamany to dalej potoczy się już łatwo , o tym prędzej niż ślizgające się sprzęgło będzie świadczyć słaba kompresja, parkując na wzniesieniu reguła jest nie tylko zapięcie niskiego biegu (1 lub jeszcze lepiej R) to zaciągnięcie ręcznego i skręcenie maksymalnie kół w jedna lub druga strone o czym wiekszość kierowców nie wie tongue.gif

Napisano

> niskiego biegu (1 lub jeszcze lepiej R) to zaciągnięcie ręcznego i skręcenie maksymalnie kół w

> jedna lub druga strone o czym wiekszość kierowców nie wie

Tylko, że strona jest dokładnie określona zeby.GIF

Przy 1 w stronę krawężnika, przy R w stronę drogi wink.gif

Napisano

> Przy 1 w stronę krawężnika, przy R w stronę drogi

a to dlaczego? IMHO zawsze w strone najblizszego kraweznika. zlosnik.gif

Napisano

W Inter Carsie jest tańsze niż na tej aukcji...

Napisano

> a to dlaczego? IMHO zawsze w strone najblizszego kraweznika.

Nie dodałem, że tak jest jak stoimy z górki, jak stawiamy pod górkę to odwrotnie zeby.GIF

Dlaczego, jak puszczą hamulce to się o krawężnik oprze, jeśli zrobimy odwrotnie to nim się auto oprze wyjedzie na środek drogi drive.gif

No chyba, że się mylę to proszę mnie oświecić zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> W Inter Carsie jest tańsze niż na tej aukcji...

o widzisz to też warto sprawdzić ok.gif

Napisano

> W Inter Carsie jest tańsze niż na tej aukcji...

Wrzuciłem przykładowo że sprzedawcy z alledrogo prowadzą sklepy, produkt nowy i na gwarancji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.