Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagadka z ciśnieniem oleju.

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Opel Omega B 2,0 16V, przebieg prawdziwy 195 kkm. Podczas jazdy niezależnie od obciążenia zapala się kontrolka ciśnienia oleju, ale jest to uzależnione czasem jazdy, np. po około pół godzinie. Trzeba zgasić i ponownie uruchomić, wtedy kontrolka gaśnie i kolejne pół godziny spokój. Można grzać na postoju 15-20 minut na 3000 rpm i się nie zapali, a wystarczy pojeździć trochę i świeci. Nawet jadąc spokojnie na najwyższym biegu w okolicach 2000 rpm też się zapala po jakimś czasie. Czujnik wymieniony, ciśnienie mierzone zegarem i jest książkowo, czyli na zimnym silniku i wolnych obrotach 2,5 bar, po zagrzaniu silnika do 95*C, 1,5 bar. Czujnik zaczyna zwierać od 0,3 bar. Ciężko sprawdzić zegarem, jak się zapali kontrolka, bo trzeba zgasić, żeby wykręcić czujnik, a wtedy problem znika. Jaka może być przyczyna?

Napisano

>Ciężko sprawdzić zegarem, jak się zapali kontrolka, bo trzeba zgasić, żeby wykręcić czujnik, a wtedy problem znika. Jaka może być przyczyna?

Dawno, dawno temu wywaliłem czujnik i zrobiłem sobie zegar mechaniczny w kabinie. Wystarczyło dorobić końcówkę aby można było ją wkręcić do bloku silnika, a drugi koniec przewodu, wiadomo, umieściłem w kabinie z umocowanym manometrem. Za przewód posłużyła mi miękka rurka od przewodu hamulcowego.

Możesz zrobić sam taki "patent". Wcale dużo czasu Ci to nie zabierze, bo przewód możesz poprowadzić jakkolwiek, nawet po masce, aby tylko móc obserwować zegar. Po całej operacji i tak zdemontujesz tę partaninkę smile.gif

Jak będziesz wiedział, czy ciśnienie faktycznie spada, to łatwiej będzie rozmawiać. Teraz macasz się z babą przez ścianę biglaugh.gif

Napisano

Ja bym zaczął od wymiany czujnika na nowy. Pewnie grosze a bedziesz wiedział co się dzieje.

Napisano

A kontrolka służy tylko do ciśnienia oleju?

W kedziaku firmowym którym jeżdżę informuje też o defekcie obwodu świec żarowych.

Napisano
  • Autor

> Jak będziesz wiedział, czy ciśnienie faktycznie spada, to łatwiej będzie rozmawiać. Teraz macasz

> się z babą przez ścianę

Ciśnienie wtedy spada, bo zaczynają popychacze grać. Po zgaszeniu, wszystko wraca do normy.

Napisano

> Ciśnienie wtedy spada, bo zaczynają popychacze grać.

a tego to łaskawco nie napisałes. A zmienia to całkowicie postać rzeczy zlosnik.gif

Zmień filtr olejowy. Podnies poziom oleju na max, jak nie pomoze to jeszcze 4-5 mm i napisz co się dzieje.

Napisano

Sprawdź zawór przelewowy w pompie oleju, w oplach ponoć potrafiły się zacinać.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź zawór przelewowy w pompie oleju, w oplach ponoć potrafiły się zacinać.

No właśnie też o tym myślałem, ale trzeba wymontować podstawę sprężarki klimy by się tam dostać. Po niedzieli znajdzie się trochę czasu.

Napisano
  • Autor

> Zmień filtr olejowy. Podnies poziom oleju na max, jak nie pomoze to jeszcze 4-5 mm i napisz co się

> dzieje.

Olej jest na max. Właściwie to wymieniany dwa tygodnie temu i prawdopodobnie od tej chwili pojawiły się problemy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.