Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia automatyczna w Peugeot 307 2005

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Peugeot jeszcze przez liftingiem, bogata wersja z silnikiem 1.6 i automatem. Wiadomo demon prędkości to to nie jest, ale pytam tutaj o skrzynie:

1. Co to za wynalazek?

2. Jak z wytrzymałością bo jak jeździ to wiem ok.gif

3. Czy samochód mający 60kkm i olej już raz w niej wymieniamy niedawno pojeździ jeszcze troszkę bez jej remontu?

Może ktoś coś słyszał, ma jakieś doświadczenia itp itd

Napisano

nie wiem jaki typ skrzyni jest w pugu, ale z doświadczenia wiem, że silniki z automatem są w lepszym stanie i mają dłuższe przebiegi bezawaryjne niż auta z manulaną. To wynika z charakterystyki używania takiego auta, poza tym przekładnia, obroty, przełożenia wszystko pracuje w fabrycznych zakresach. Nie ma takiego pałowania, machania wajchą, nieumiejętnego posługiwania się sprzęgłem jak w manualu.

To tylko moja skromna opinia wynikająca z doświadczenia jazdy automatem

Napisano
  • Autor

To to i ja wiem, ale chodz mi o konkretny samochód i konkretną skrzynia - bo wiadomo, że są różne rozdzaje i wytrzymują "różne" przebiegi

Napisano

> To to i ja wiem, ale chodz mi o konkretny samochód i konkretną skrzynia - bo wiadomo, że są różne

> rozdzaje i wytrzymują "różne" przebiegi

Google mówi, że tam dali skrzynię Tiptronic. I jest mniej awaryjna od Multitronic. Jak się o nią odpowiednio dba, a piszesz, że już miał wymieniany olej to dłuuugo jeszcze pociągnie.

Napisano

> Witajcie

> Peugeot jeszcze przez liftingiem, bogata wersja z silnikiem 1.6 i automatem. Wiadomo demon

> prędkości to to nie jest, ale pytam tutaj o skrzynie:

> 1. Co to za wynalazek?

> 2. Jak z wytrzymałością bo jak jeździ to wiem

> 3. Czy samochód mający 60kkm i olej już raz w niej wymieniamy niedawno pojeździ jeszcze troszkę bez

> jej remontu?

> Może ktoś coś słyszał, ma jakieś doświadczenia itp itd

mam taki sam cool.gif

skrzynia AL4(DP0) , skrzynia dosyć prosta w budowie,z reguły padają elelktrozawory,są 3 cena jednego ok.300zł

mój ma przebieg ok.114 tys i chyba olej nie wymieniany, ale na dniach się to już zmieni i jak na razie ok.

Napisano

Jeździłem takim 307 i wg mnie nie jest to jakiś rewelacyjny "wynalazek" w porównaniu do innych automatów jakimi jeździłem. Wyjątkowo długa reakcja na wciśnięcie gazu szczególnie odczuwalna i denerwująca gdy chce się wyprzedzić, przy normalnej jeździe mniej uciążliwe, ale jednak nie mogę powiedzieć, że było to bardzo komfortowe.

Przy normalnej jeździe jedynym plusem było to, że ręką nie trzeba machać. Tak mi się tym autem jeździło.

Napisano
  • Autor

> mam taki sam

> skrzynia AL4(DP0) , skrzynia dosyć prosta w budowie,z reguły padają elelktrozawory,są 3 cena

> jednego ok.300zł

> mój ma przebieg ok.114 tys i chyba olej nie wymieniany, ale na dniach się to już zmieni i jak na

> razie ok.

A do wymiany zaworu trzeba wyjmować i rozbierać skrzynie no nie? Bo wtedu już kosty idą w góre...

Napisano

> A do wymiany zaworu trzeba wyjmować i rozbierać skrzynie no nie? Bo wtedu już kosty idą w góre...

z tego co się orientowałem nie,wystarczy odkręcić miskę

Napisano

1,6 plus automat to bedzie dosyc wolne toczydelko.

ja czesto jezdze 307 2,0 automat bo takim sprzetem holujemy lawetę z nasza rajdówką (CC). skrzynia jest 4 biegowa i dosyć wcześnie zmienia biegi utrzymując małe obroty. samochód nie jest jakoś bardzo szybki, ale jedzie płynnie i komfortowo. co do eksploatacji to po ściągnięciu ze Szwajcarii troszkę szarpał przy zmianie biegu ale wymiana oleju pomogła jak ręką odjął. teraz pracuje wzorowo. ma tez sekwencje ale nikt tego nie używa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.