Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stag 300 Pali LPG i PB jednocześnie... Omega B 2.5 V6

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem jak w temacie parę dni temu zalałem auto benzyna za 80zł mimo że śmigam ciągle na LPG benzyny ubywa bardzo szybko i wczoraj świeciła mi się już rezerwa pomyślałem że może pływak się zawiesił bo wcześniej 80zł wystarczało mi na miesiac i zostawiłem to...

Jednak dzisiaj stało się coś dziwnego odpaliłem rano auto postało ok minute aż się przeskoczyło na LPG przejechałem parę kilometrów i auto zaczęło się dławic aż zgasło na środku drogi,przypominam że na przełączniku już świeciła zielona dioda że auto pracuje na LPG,zepchnąłem auto na pobocze i chciałem odpalić lecz nie dało rady wiec pomyślałem że brakło benzyny i odpaliłem auto awaryjnie na LPG po czym pojechałem na stacje zalać benzyny.

Auto zalałem 15l PB i po 60km znowu mam prawie pusty bak....

Zastanawia mnie dlaczego auto zgasło w czasie jazdy jak brakło benzyny mimo że jechałem na LPG po czym jak odpaliłem auto ponownie awaryjnie na gazie auto pojechało normalnie bez problemu...

Bak sprawdzałem i na 100% jest szczelny

Po powrocie do domu auto podłączyłem interfejs LPG z laptopem ale nie wyszły żadne błędy,nawet jak przegazowałem auto do 7tys to nie przeskoczyło na PB wiec w progami pokazuje ze auto chodzi tylko na LPG i teraz nie wiem co się dzieje z benzyną....

Instalacja Stag 300

Wtryski czarne nie pamiętam nazwy smile.gif

Reduktor EG200kw

Napisano

Prawdopodobnie jest spadek ciśnienia gazu i Stag podlewa benzynkę. Musisz odznaczyć opcję podlewania. Oczywiście energia nie bierze się z niczego i wtedy przykładowo przy wyprzedzaniu komp przełączy zasilanie na benzynę.

Napisano

pewnie mieszalnik masz zaolejony i czujnik ciśnienia myśli, że kończy się gaz

Napisano

> pewnie mieszalnik masz zaolejony i czujnik ciśnienia myśli, że kończy się gaz

Czujnik ciśnienia powinien znajdować się za reduktorem i za filtrem fazy lotnej a przed listwą lub na samej listwie. Zakładając że jest sprawny i zamontowany prawidłowo, będzie pokazywał rzeczywiste ciśnienie gazu. Jeśli reduktor jest zaszlamiony i ciśnienia nie ma to kwalifikuje się do czyszczenia/naprawy/wymiany. Czujniki nie myślą frown.gif

Napisano
  • Autor

> Czujnik ciśnienia powinien znajdować się za reduktorem i za filtrem fazy lotnej a przed listwą lub

> na samej listwie. Zakładając że jest sprawny i zamontowany prawidłowo, będzie pokazywał

> rzeczywiste ciśnienie gazu. Jeśli reduktor jest zaszlamiony i ciśnienia nie ma to kwalifikuje

> się do czyszczenia/naprawy/wymiany. Czujniki nie myślą

Jak się okazało maiłem uszkodzony czujnik temp. gazu po wymianie niby jest OK ale nie wiem jak sprawdzić czy auto jedzie na wszystkich wtryskach LPG czy czasem nie jedzie na benzynie ????

Czy ewentualnie można jakoś samemu wyczyścić reduktor ? pamiętam jak miałem w lanosie to była taka śrubka od spodu i nią się spuszczało szlam....

I jeszcze jedno pytanie jakie ustawienia wybrać w opcjach czujników bo jak tam zmieniałem to zmieniały się automatycznie wartości temp i ciśnienia.

Aha i jeszcze jedno po auto kalibracji wyskoczyło mi żeby ustawić mnożnik na trasie moze ktoś podpowiedzieć czy mam dobrze ustawiony ?

Kilka fotek zrobionych dzisiaj:

283927216-a1.jpg

283927216-a2.jpg

283927216-a4.jpg

283927216-33334.jpg

post-24364-14352508771186_thumb.jpg

Napisano

Masz wysoki mnożnik. Zmniejsz ciśnienie gazu. Sprawdź czy masz wybrany w programie dobry czujnik temperatury gazu. Najlepiej z rana przy zimnym silniku sprawdź co wskazuje. W moim reduktorze jest przykładowo czujnik temp reduktora ct-4k5 i czujnik temp gazu ct-02-2k.

Napisano

Mnie by najbardziej zaniepokoil rozjazd miedzy widlami zobacz jedne widly 3.7 drugie 2.7 to juz duza roznica. Zrob konpensacje listew.

[image]http://[/image] 283927743-kompensacja.jpg

post-96233-14352508773318_thumb.jpg

Napisano

Słusznie, na to nie zwróciłem uwagi. Kalibracja listew wskazana.

Napisano

> Słusznie, na to nie zwróciłem uwagi. Kalibracja listew wskazana.

A jak sie to robi w Stagu ?

Czy chodzi o ostawienie korekty dla pojedynczych wtryskiwaczy ?

Kazda grupa cylindrów ma swoją sondę. Czy ustawienie kompensacji da cos w takiej sytuacji, jeżeli ECM skoryguje to i tak ?

Napisano

Najpierw kalibracja wtryskow (valteki srednio powinno sie kalibrowac co 30 tys. km) potem kompensacja.

Napisano

> Najpierw kalibracja wtryskow (valteki srednio powinno sie kalibrowac co 30 tys. km) potem

> kompensacja.

Mam Magic Jety.

Z kalibracją nie ma problemu, ale na czym polega kompensacja miedzy dwoma bankami wtryskiwaczy ?

Napisano

Jesli masz magic jety to nic nie kalibrujesz ale w zakladce wtryskiwacze wybierz opcje MATRIX. Kompensacja listw polega na wyrownaniu cisnienia gazu miedzy nimi.

Napisano

> Jesli masz magic jety to nic nie kalibrujesz ale w zakladce wtryskiwacze wybierz opcje MATRIX.

> Kompensacja listw polega na wyrownaniu cisnienia gazu miedzy nimi.

To ja zrobilem kompensacje sprzetową zlosnik.gif, łacząc te cienkie króćce listew (chyba do podłaczenia czujnika cisnienia) rurką do gazu. W ten sposob cisnienia wyrownują sie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.