Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rusza na kangura, dziwne "przerywanie"

Featured Replies

Napisano

witam,

wiem, że ciężko postawić diagnozę przez internet ale:

Dziwne objawy męczą moje CC. Co jakiś czas przy ruszaniu spod świateł, auto robi dziwnego "kangura", jak próbuję dodać więcej gazu to tak jakby hmm go zalewało, zamiast wyrywać do przodu, przyhamowuje go. Trzeba odpuścić gaz i dodawać go delikatnie to jakoś jedzie. na 3 i 4 biegu jest w miarę ok. Na trasie na 5 biegu przy spokojnej jeździe czuć co jakiś czas takie przerywanie. Jedzie ale czasami nim lekko "szarpnie" parę razy. Ciężko się tym jedzie po autostradzie, bo tak jakby chciał a nie mógł więcej niż 100 km/h.

Śledząc stare tematy w poszukiwaniu diagnozy wymieniłem:

- kable i świece (oryginalne Magneti)

- czujnik położenia wału (oryginalny Magneti) - auto miało problem z odpalaniem na ciepłym, teraz powiedzmy że odpala ale ciężko jedzie i szarpie.

Generalnie to auto zrobiło trasę 2x po 700 km więc jakoś jedzie, ale co jakiś czas robią się takie dziwy, w drodze powrotnej częściej niż nad morze, więc jakby sie nasilało. help

CC na gaźniku Webera 903 cm.

Napisano
  • Autor

> Filtr paliwa sprawdź, pompę również.

filtr paliwa wymieniony jakies 2 miesiące temu, bo też to wziąłem pod uwagę. Niestety bez zmian na nowym. Jak tą pompę można sprawdzić .? Cento 900 na gaźniku.

Napisano

> Jak tą pompę można sprawdzić .? Cento 900 na gaźniku.

Zdejmij przewód paliwowy przy gaźniku i zobacz czy porządnie sika. Niezbyt to elegancki sposób ale dobry.

Napisano
  • Autor

A czy przyczyną mogą być wyrobione popychacze? słychać je już ciągle, nawet na ciepłym silniku?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> A czy przyczyną mogą być wyrobione popychacze? słychać je już ciągle, nawet na ciepłym silniku?

To objawów doszło gaśnięcie na "co trzecich światłach" po czym nie chce odpalać. Pomaga dopiero wyciągnięcie ssania ręcznego.

Pompę sprawdzę jutro opisanym wyżej sposobem (ściągnąć wężyk i spróbować zapalić?). Zastanawiam się jeszcze nad cewką ? bo w sumie tylko to zostało stare w układzie po wymianie kabli, świec i czujnika położenia wału.

są jakieś większe problemy z wymianą pompy starego typu (przy silniku) ?

Napisano

> witam,

> wiem, że ciężko postawić diagnozę przez internet [...]

Posprawdzaj masy.

U mnie w SC900 miałem podobne objawy przyczyną była nie łącząca masa na czujniku obrotów wału.

Napisano

> witam,

> wiem, że ciężko postawić diagnozę przez internet ale:

Jest bardzo dużo możliwości. Może to być sonda, może to być cewka.

Napisano
  • Autor

problem częściowo się rozwiązał. Powodem tego że samochód gasł na jałowym itp była zerwana śruba mocująca gaźnik, przez co łapał lewe powietrze od spodu. Gaźnik przykręcony, na jałowym jest ok.

Niestety pozostał problem zamulenia. Auto odwrotnie reaguje na wciśnięcie gazu. Zamiast przyspieszać "energiczniej" jakby go hamuje, jakby połowa stadniny z tych koni zdechła. Dalej zdarza mu się ruszać na jedynce na tzw"kangura"...

Sprawdzałem dzisiaj tą pompę. Generalnie z wężyka leci pulsujący siur, nie wiem niestety czy o takiej sile jak powinien, nie mam manometru.

sondy nie mam. Czy cewki mogą dawać takie objawy.? za słaba iskra ? generalnie cewek nie ruszałem jeszcze odkąd mam te auto.

Jak te masy posprawdzać ?

Jutro spróbuje jeszcze przeczyścić gaźnik i dać nowe uszczelki, ale już to robiłem kiedyś i nie pomogło.

Ktoś ma jeszcze jakieś typy? Albo zna kogoś z okolicy Katowic (Ligoty, piotrowic, ochojca) kto wie o co chodzi w tych autach?

Napisano

sprawdź kable wysokiego napięcia , mnie się działo dokładnie tak samo w seju i się okazało, że do jednego kabla dostała się wilgoć i zaśniedział przy cewce. Wyczyściłem cewkę wymieniłem kable i gra mjuzik wink.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdź kable wysokiego napięcia , mnie się działo dokładnie tak samo w seju i się okazało, że do

> jednego kabla dostała się wilgoć i zaśniedział przy cewce. Wyczyściłem cewkę wymieniłem kable

> i gra mjuzik

kable mam nowe Magneti+świece, ale sprawdzę jeszcze te połączenia przy cewce i same cewki, tylko miernik załatwię.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.