Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwny objaw przy zmianie biegów

Featured Replies

Napisano

przy zmianie biegów z 2 na 3 i z 3 na 4, przy puszczaniu sprzęgła słychać "szurnięcie/syk/tarcie/dźwięk przypominający szybkie wyciskanie powietrza ze strzykawki ", nawet nie wiem jak opisać ten dźwięk(na pewno nie chodzi o stuk przy zmianie biegów,Podczas puszczania sprzęgła wyraźnie słychać takie krótkie "tarcie" Trwa to ok 0,5 - 1 sek, )... wszystko wskazuje na to, że dźwięk dochodzi ze strony pasażera . ten dźwięk pojawia się nieregularnie - raz jest, raz go nie ma...raz przy zmianie z 2 na 3, innym razem z 3 na 4, czasami w obu przypadkach...

-auto odpala normalnie

-auto jeździ i przyspiesza normalnie

byłem w ASO, ale oczywiście podczas jazdy serwisanta nic się nie działo, dopiero mnie udało się to wywołać kilka razy. zostawienie auta w ASO nie ma sensu jeśli to coś nie występuje cyklicznie, bo inaczej jak to zdiagnozują...

czy ktoś ma jakieś podpowiedzi?

a może jakis element gumowy trze?

(1.6 MJ)

Napisano
  • Autor

moge dodac tylko, że zazwyczaj dzieje się to w okolicach 2ooo obrotów i kiedy auto się nagrzeje... confused.gif i oczywiście nie za każdym razem, kiedy zmieniam biegi...

Napisano

dziwna sprawa o tyle jeszcze ze dzwiek slyszysz od strony pasazera, gdyby to bylo slychac od strony skrzyni no to mozna by gdybac ze to dzwiek kola 2masowego, ale od strony pas. to moze poduszka silnika niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> dziwna sprawa o tyle jeszcze ze dzwiek slyszysz od strony pasazera, gdyby to bylo slychac od strony

> skrzyni no to mozna by gdybac ze to dzwiek kola 2masowego, ale od strony pas. to moze poduszka

> silnika

wiesz,

tak mi się wydaje, że to idzie od strony pasażera...serwisant też słyszał i stwierdził, że to od strony pasażera... choć oczywiście może być inaczej...

a może to syczy korek od zbiornika z płynem chłodz.? tylko to by było dziwne- w sensie, że akurat czemu przy takich obrotach i na tych biegach - o ile by to miało w ogóle związek...

Napisano

> a może to syczy korek od zbiornika z płynem chłodz.? tylko to by było dziwne- w sensie, że akurat

> czemu przy takich obrotach i na tych biegach - o ile by to miało w ogóle związek...

e no nie, to na korek nie podaje..

a masz mozliwosc nagrania aparatem tego dzwieku w czasie jazdy?

Napisano
  • Autor

> e no nie, to na korek nie podaje..

> a masz możliwość nagrania aparatem tego dzwieku w czasie jazdy?

spróbuje....

może wezmę słuchawki z mikrofonem od tel i zamontuje je w komorze silnika, może coś nagrają...choć tam panuje taki gorąc, ze mogą się zepsuć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

>od strony pas. to moze poduszka

> silnika

zdarzyło się ze 2-3 razy, ze coś "zatrzeszczało" na zakręcie z tej prawej strony... hmmmm, ale czy poduszka wydawała by taki dźwięk?

Napisano

> zdarzyło się ze 2-3 razy, ze coś "zatrzeszczało" na zakręcie z tej prawej strony... hmmmm, ale czy

> poduszka wydawała by taki dźwięk?

jak na zakrecie to bardziej podawalo by na przegub, jakis luz na el. przeniesienia napedu ze skrzyni na kolo

Napisano
  • Autor

> e no nie, to na korek nie podaje..

> a masz mozliwosc nagrania aparatem tego dzwieku w czasie jazdy?

niestety nagranie nic nie da- bo prawie nic nie słychać, tylko jednostajny szum..

Napisano

> niestety nagranie nic nie da- bo prawie nic nie słychać, tylko jednostajny szum..

no to niech zerkna na przeniesienie napedu na prawe kolo

Napisano
  • Autor

łączyłem ten objaw ze sprzęgłem, ale dziś okazało się, że to puszczanie gazu wywołuje ten objaw w/w okolicznościach - tak więc naciskanie/puszczanie pedału sprzęgła nie ma nic do rzeczy... rozpędziłem auto na 3 do 2000 obr, puściłem gaz i "zatrzeszczało"/syknęło ...

co to może być? przepustnica? (wydaje mi się, że podobny dzwięk słychać kilka chwil po zgaszeniu silnika)

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

jestem po wymianie całego zespołu elemntów: egr, akumulatora powietrza. całość się chyba nazywa wymiennik ciepła... na początku byłem zadowolony, bo żadnych świstów juz nie było i sądziłem, ze po problemie, ale to było przez tydzień kiedy temperatura spadła grubo poniżej zera i auta nie "żyłowałem", więc mogłem po prostu efekty dźwiękowe przeoczyć. niestety wczoraj czar prysł- świst/syknięcie nadal jest. przypomnę, że pojawia się przy 2000 obrotów, kiedy dynamicznie (naciśniemy na gaz więcej niż przy normalnej jeździe) rozpędzamy auto na 2 i 3 biegu i przy 2000 obrotów puscimy gaz/zdejmiemy nogę z gazu ... raz jest, raz go nie ma... auto odpala, jezdzi chyba normalnie, spalanie w normie, filtry wszystkie powymieniane, olej zmieniany co 15ooo, oczywiście auta nie gaszę od razu... świst wystepuje wg mnie po prawej stronie- strona pasażera, okolice zbiornika płynu chłodzącego bym rzekł..

jak zwykle mnie się trafił dziwny przypadek...pewnie pierdoła, ale zanim ktos na to wpadnie to minie sporo czasu

mam jeszcze 2 lata na znalezienie usterki hahahaha...

Napisano

Przy okazji wymienią Ci pół silnika na nowy smile.gif. A sprawdzałeś czy nie ma dziury w tym przewodzie od turbiny. Pamiętasz jeszcze może jak w stilo robiły się dziury od nadkola?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.