Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo nie dziala brak mocy ale nie kopci

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie turbina mi sie nie zalancza nagle w czasie jazdy przestala, przewody cale nie ma zadnego bledu na desce ledwie idzie rozpedzic sie do 80km/h.Samochod nie kopci.Nie moge polaczyc sie z silnikiem za pomoca Fiat ECU scaner nie wiedziec czemu podczas gdy lacze sie z poduszkami abs i wspomaganiem.

Napisano

taka rada ... spróbuj częściej używać znakow interpunkcyjnych , deczko źle się czyta twojego posta ... totalnie nie wiadomo o co chodzi ...

Co do usterki to ciezko byc wrózką na odległosci ... masa rzeczy może nie pracować prawidłowo .. i powodowac objawy podane przez Ciebie ....

Napisano
  • Autor

> taka rada ... spróbuj częściej używać znakow interpunkcyjnych , deczko źle się czyta twojego posta

> ... totalnie nie wiadomo o co chodzi ...

Wybacz ale pisze na ang. klawiaturze a tu nie ma polskich znakow.

> Co do usterki to ciezko byc wrózką na odległosci ... masa rzeczy może nie pracować prawidłowo

> .. i powodowac objawy podane przez Ciebie ....

Wiec moze naprowadze: czy zepsuta przeplywka moze spowodowac takie objawy?zmienilem niedawno na nowa oryginalna i przejechalem na niej wlasciwie 50km,z ciekawosci wrocilem do tej starej przeplywki (ktora w miare jeszcze smigala smigala)silnik zaczal strasznie sie dlawic wydawac jakies dziwne dzwieki i przy tym bardzo ale to bardzo kopcic przy nawet lekkim dodaniu gazu.Dodatkow dalo sie wyczuc jakis smrod spalenizny.

Napisano
  • Autor

qrcze nikt nic nie wie?Wobec tego inne pytanko: czy przy padnietej przeplywce turbina powinna sie zalaczac?

Napisano

> Witam

> Panowie turbina mi sie nie zalancza nagle w czasie jazdy przestala, przewody cale nie ma zadnego

> bledu na desce ledwie idzie rozpedzic sie do 80km/h.Samochod nie kopci.Nie moge polaczyc sie z

> silnikiem za pomoca Fiat ECU scaner nie wiedziec czemu podczas gdy lacze sie z poduszkami abs

> i wspomaganiem.

sprawdzone wszystkie węże ??? łacznie z podciśnieniowymi do overboostu i gruchy ??

Napisano
  • Autor

> sprawdzone wszystkie węże ??? łacznie z podciśnieniowymi do overboostu i gruchy ??

Sprawdzone!

Napisano

> Sprawdzone!

a samą turbinę sprawdzałeś

Napisano

po prostu odłącz wtyczkę z przepływki i próba drogowa;

i turbinę się nie włącza\wyłącza , ona cały czas pracuje , tylko ewentualnie za słabo pompuje , lub za mocno facepalm.gif

Napisano

> po prostu odłącz wtyczkę z przepływki i próba drogowa;

> i turbinę się nie włącza\wyłącza , ona cały czas pracuje , tylko ewentualnie za słabo pompuje ,

> lub za mocno

tam ma VNT więc pewnie mu nie przestawia łopatek

i działa jak na jałowym

Napisano

> tam ma VNT więc pewnie mu nie przestawia łopatek

> i działa jak na jałowym

TURBOSPRĘŻARKA NADAL PRACUJE facepalm.gif

i niekoniecznie geometria nie pracuje , bo jeżeli jest padnięty MAF to ecu dalej wysterowywuje VGT tylko na podstawie złych danych z MAFA

Napisano

> TURBOSPRĘŻARKA NADAL PRACUJE

a gdzie ja napisałęm zę nei pracuje !!!!!!!!!! facepalm.gif

> i niekoniecznie geometria nie pracuje ,

od czegoś trzeba zacząć sprawdzać skoro nie może się podłączyć pod kompa

> bo jeżeli jest padnięty MAF to ecu dalej wysterowywuje

> VGT tylko na podstawie złych danych z MAFA

przyjąłem że sprawdził pracę auta z odpiętym

Napisano
  • Autor

> TURBOSPRĘŻARKA NADAL PRACUJE

Wiem ze sie obraca ale nie pracuje tak jak powinna nie slychac jej w ogole inaczej sprawdzic nie moge.

Napisano

Miałem identyczne objawy, okazało się że EGR się zawiesił - przeczyszczenie przywróciło Stilo - 115 KM fabrycznych koników.

Napisano
  • Autor

> Miałem identyczne objawy, okazało się że EGR się zawiesił - przeczyszczenie przywróciło Stilo -

A wywalalo jakies bledy?

Napisano

> Wiem ze sie obraca ale nie pracuje tak jak powinna nie slychac jej w ogole inaczej sprawdzic nie

> moge.

a wtyczkę przepływki odpinałeś ? , bo w zasadzie nie wiemy i tak sobie snujemy domysły

Napisano
  • Autor

Odpinalem wpinalem itp. Panowie dziwna sprawa zamienilem obecna nowa na stara przeplywke (ktora miala sie ku koncowi tz przy niej turbina pracowala normalnie jedynie powyzej 2,5 tys obrotwo auto nie bylo zbyt zrywne ale dalo sie wytrzymac) myslas ze wszystko wroci do normy tz z przed zmiany na obecna przeplywke .Jakie bylo moje zdziwienie jak ruszylem a za mna tluman dymu a silnik zaczal dziwnie pracowac bulgotac dlawic sie itp.Nie wiem czy dobrze kombinuje ale ktos mi zasugerowal zebym zrobil restart ECU bo wyglada jakby sie zawiesil(nie weim czy to mozliwe to nie moje slowa ale chwytam wszystko co moze pomoc)tylko jak to zrobic?odpiac klemy ?na jak dlugo?

Napisano

ktos

> mi zasugerowal zebym zrobil restart ECU bo wyglada jakby sie zawiesil(nie weim czy to mozliwe

To nie windows hehe.gif

Większość przyczyn została już wymieniona, nikt z forum nie jest wróżką; jeśli chcesz mieć auto sprawdzone a usterkę zlikwidowana udaj się do kogoś kumatego kto będzie umiał przeprowadzić pełną diagnostykę motorowni.

Pozdro

Napisano

Dokładnie tak jak kolega Cinek napisał... wink.gif

Sam możesz:

- zatkać całkowicie EGR

- Odłaczyć kabel od przepływki

- sprawdzić, czy pracuje "cięgno od turbiny" przy niskich - wysokich obrotach na biegu jałowym

I to tyle.... ok.gif

Napisano
  • Autor

Tak na biezaco: odpialem wtyczke od przeplywomierza, samochod odpalil normalnie ale jadac zaczal strasznie kopcic(czarny dym i smrod) dlawic sie a przyspiesza bez zmian wlasciwie w ogole nie przyspiesza. Jakie wnioski panowie? Jesli to bylaby przeplywka to auto powinno latac normalnie tak?Ale zmiany sa kopci i dlawi sie.Dobre wnioski?

Napisano
  • Autor

Przejechalem sie samochodem tak ok 10 km po tej calej akcji z odlanczaniem przeplywki i auto zrobilo sie troszeczke silniejsze. Po chwili gdzy obroty doszly do ok 2700 turbina sie zalaczyla i auto wprost wystrzelilo.Na niskim zakresie obrotow dalej nic sie nie dzieje ale od 2700 samochod idzie tak jak powinien puszczajac za soba lekka czarna chmure. Nie wiem czy mam racje moze mnie ktos wyprowadzi z bledu ale to mogloby wskazywac na zapchany/zwieszony EGR?

Napisano

Ja mam podobny problem co u Ciebie i jestem ciekaw jaka bedzie przyczyna w twoim aucie...

U mnie poki auto zimne to chodzi elegancko,nie kopci,normalnie przyspiesza itd...Jak sie rozgrzeje to brakuje mu mocy i kopci...W weekend mam zamiar przeczyscic EGR i zobaczymy czy to cos pomorze...

Napisano

> Ja mam podobny problem co u Ciebie i jestem ciekaw jaka bedzie przyczyna w twoim aucie...

> U mnie poki auto zimne to chodzi elegancko,nie kopci,normalnie przyspiesza itd...Jak sie rozgrzeje

> to brakuje mu mocy i kopci...W weekend mam zamiar przeczyscic EGR i zobaczymy czy to cos

> pomorze...

u ciebie może być zapchany IC który nie wyrabia i komp tnie parametry

zapraszam na Śląsk do Cinka_ a będziesz wiedział wszystko

Napisano

> Przejechalem sie samochodem tak ok 10 km po tej calej akcji z odlanczaniem przeplywki i auto

> zrobilo sie troszeczke silniejsze. Po chwili gdzy obroty doszly do ok 2700 turbina sie

> zalaczyla i auto wprost wystrzelilo.Na niskim zakresie obrotow dalej nic sie nie dzieje ale od

> 2700 samochod idzie tak jak powinien puszczajac za soba lekka czarna chmure.

tak jak pisałem wcześniej wygląda mi to na problem z VNT

moim zdaniem nie chodzą łopatki tak jak powinny

trzeb sprawdzić auto zalogować co się dzieje

jakie ciśnienie daje turbo itp

zapraszam na śląsk do Cinka_

> Nie wiem czy mam

> racje moze mnie ktos wyprowadzi z bledu ale to mogloby wskazywac na zapchany/zwieszony EGR?

to raczej nie wina egr`a

Napisano
  • Autor

Teraz chodzi juz normalnie i nie kopci mimo wszystko wezme sie za czyszczenie EGRa

Napisano
  • Autor

Ja tez potwierdzam, EGR nie byl jakos bardzo zawalony ale sie zawieszal to chyba byl powod calej tej syt.

Dzieki za pomoc

Napisano

> Dokładnie tak jak kolega Cinek napisał...

> Sam możesz:

> - zatkać całkowicie EGR

> - Odłaczyć kabel od przepływki

> - sprawdzić, czy pracuje "cięgno od turbiny" przy niskich - wysokich obrotach na biegu jałowym

> I to tyle....

Panowie ja troche odświerzę temat, mam taki objaw że auto wogóle nie jedzie problem przyśpieszyć do 120 przy pedale w podłodze. Auto przy tym nie kopci auto generalnie dopieszczane turbina chłodzona przebieg 170tys, sprawdzałem z kolegą który troche mechanikuje i stwerdził że te ciągno przy turbinie wogóle nie reaguje na pedał gazu, turbina też nie pompuje więcej powietrza co to może oznaczać?? Czy najlepiej jechać pod kompa??

Napisano
  • Autor

A czysciles kiedykolwiek EGR?

Tylko ze jak w ogole ciegno sie nie chowa/wychodzi to moze to byc cos z turbina weze, zawor overboost.

Napisano
No nie, nie czyściłem ani egr ani overbosta, jutro bede próbował , ale coś czuje że i tak auto wyląduje u mechanika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.