Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C 2005

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam możliwość zakupu Vectry C 2005, 1,8 benzyna. Jako że jestem zwolennikiem LPG mam pytanie dotyczące tego silnika - czy dobrze pracuje na gazie. Mile widziane jakieś inne informacje na temat tego auta. Zalety, wady, dostępność części.

Pozdrawiam

Boa

Napisano

> Witam

> Mam możliwość zakupu Vectry C 2005, 1,8 benzyna. Jako że jestem zwolennikiem LPG mam pytanie

> dotyczące tego silnika - czy dobrze pracuje na gazie. Mile widziane jakieś inne informacje na

> temat tego auta. Zalety, wady, dostępność części.

> Pozdrawiam

> Boa

1,8 122 KM jest trochę mułowaty. Nie wiem jak z gazem, bo nie mam. Za to mogę powiedzieć, że nie lubię tego auta, bo jest dziwne w prowadzeniu, zawieszenie technicznie OK, a ciągle mam wrażenie, jakby pływał na zakrętach - poprzeczne nierówności jakoś tłumi, ale ciągle mam wrażenie, że coś jest nie tak, a po dłuższej podróży słyszę to "klikanie" zawiechy w uszach jeszcze przez pół godziny. Nigdy nie miałem takiego dużego auta więc nie wiem czy to norma, ale jeździłem kilka tras Fordami Mondeo też kombi i po prostu niebo a ziemia, ale ponoć Ford to wzór jeśli chodzi o zawieszenie. Ponadto VC ma beznadziejną wajchę od kierunków, co do której chyba nigdy się nie przemogę, obsługuje się to w miarę sprawnie, ale po blisko 1,5 roku zdarza mi się sporadycznie włączyć długie zamiast kierunku, ponadto wkurza, że kierunek lubi się na inaczej profilowanych zakrętach sam wyłączyć.

Serwis odwiedzam rzadko - auto nie należy do awaryjnych, klocki, płyny, filtry, paski i paliwo.

Napisano
  • Autor

A jak wygląda spalanie w mieście i na trasie?

Boa

Napisano

> Mam możliwość zakupu Vectry C 2005, 1,8 benzyna. Jako że jestem zwolennikiem LPG mam pytanie

> dotyczące tego silnika - czy dobrze pracuje na gazie.

Z18XER 140KM jest problematyczne klik

Napisano
  • Autor

> Z18XER 140KM jest problematyczne klik

Ten na który mam ochotę to 1,8 ale 122 KM, poprzednia wersja.

Boa

Napisano

> A jak wygląda spalanie w mieście i na trasie?

> Boa

11 litrów z klimą w mieście, 10 litrów bez klimy. Trasa ~7,5, ale trzeba jechać spokojnie, bo brakuje 6-tki, więc powyżej 100 jest 3k rpm i znowu wciąga paliwo powyżej 120 km/h spalanie wychodzi ~8,5.

Ale to jest kombi, co należy wziąć pod uwagę, ponieważ więcej waży, co za tym idzie trochę więcej pali.

Napisano

> 1,8 122 KM jest trochę mułowaty. Nie wiem jak z gazem, bo nie mam. Za to mogę powiedzieć, że nie

> lubię tego auta, bo jest dziwne w prowadzeniu, zawieszenie technicznie OK, a ciągle mam

> wrażenie, jakby pływał na zakrętach - poprzeczne nierówności jakoś tłumi, ale ciągle mam

> wrażenie, że coś jest nie tak, a po dłuższej podróży słyszę to "klikanie" zawiechy w uszach

> jeszcze przez pół godziny. Nigdy nie miałem takiego dużego auta więc nie wiem czy to norma,

> ale jeździłem kilka tras Fordami Mondeo też kombi i po prostu niebo a ziemia, ale ponoć Ford

> to wzór jeśli chodzi o zawieszenie.

Zawias podobno lepszy jest w wersji (chyba tak w polsce sie nazywa) GSI. Ja mam typowy, nie usportowione zawieszenie i cierpie biglaugh.gif. Zwlaszcza po przesiadce z Foki. IMO nie tylko zawias jest taki se, ale i wspomaganie nie pomaga no.gif. Aczkolwiek da sie jezdzic i tragedii nie ma wink.gif.

> Ponadto VC ma beznadziejną wajchę od kierunków, co do

> której chyba nigdy się nie przemogę, obsługuje się to w miarę sprawnie, ale po blisko 1,5 roku

> zdarza mi się sporadycznie włączyć długie zamiast kierunku, ponadto wkurza, że kierunek lubi

> się na inaczej profilowanych zakrętach sam wyłączyć.

Dyskusyjne i kwestia przyzwyczajenia - nie mam problemow o ktorych piszesz. Jedyne co mnie wkurza z ta wajcha, to ze mieszkam przy luku o dosc duzym promieniu i po wlaczeniu kierunku, po prostu w pewnym momencie wylacza sie sam hehe.gif

> Serwis odwiedzam rzadko - auto nie należy do awaryjnych, klocki, płyny, filtry, paski i paliwo.

Tu mam inne zdanie akurat - moze nie jest to najbardziej awaryjne auto na swiecie, ale problemy np. z klimatyzacja (parownik) to norma. Nie wspominajac o recznym, ktory sam lubi puscic, czy wadliwych sprzeglach w 1.8XER. Tragedii nie ma, ale mogloby byc lepiej wink.gif.

Napisano

> Witam

> dotyczące tego silnika - czy dobrze pracuje na gazie. Mile widziane jakieś inne informacje na

> temat tego auta. Zalety, wady, dostępność części.

> Pozdrawiam

> Boa

Ja mam Vectre z 2005 r. Silnik 1.8 o mocy 122 KM, przerobiony na LPG.

Jeśli chodzi o auto to nie mam większych zastrzeżeń. Jedyne co to chyba kończy mi się pompa wspomagania (dosyć głośno pracuje), ale to trwa już kilka ładnych miesięcy więc póki co zbytnio się tym nie przejmuje.

Spalanie gazu: miasto 10-12 l/100 km, trasa 7-9 ./100km oczywiście w zależności od rozmiaru nogi i wielkości miasta.

Co do kierunkowskazów o których wspomniano wyżej - według mnie rozwiązanie wygodne i praktyczne, ja jestem z niego zadowolony.

Co do zawieszenia - dosyć twarde, trzyma dobrze w zakrętach, u mnie "nic nie puka nie stuka".

Musisz być jednak świadomy hektarów elektroniki zastosowanej w tym aucie (która jak wszędzie lubi się psuć). Ponoć dosyć często pada moduł CIM który kosztuje kilka(naście) ładnych setek w zależności od wersji.

Auto kupiłem prawie rok temu i gdybym znów stanął przed wyborem auta byłaby to Vectra. Ale pewnie inaczej bym mówił jakbym kupił auto spawane z 4 które co chwila byłoby trzeba naprawiać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam Vectre z 2005 r. Silnik 1.8 o mocy 122 KM, przerobiony na LPG.

Jaką masz wsadzoną instalkę. Ja myśle o sekwencji Landi Renzo OMEGA Gaz. Teraz też mam Landi Renzo ale LSI. Żadnych problemów.

Auto o którym pisałem nie ma jeszcze 70 kkm. Wyglada całkiem, całkiem.

A jak jest z blachami w Oplach - sa chyba cynkowane.

Pozdro

Boa

Napisano

> Jaką masz wsadzoną instalkę. Ja myśle o sekwencji Landi Renzo OMEGA Gaz. Teraz też mam Landi Renzo

> ale LSI. Żadnych problemów.

> Auto o którym pisałem nie ma jeszcze 70 kkm. Wyglada całkiem, całkiem.

> A jak jest z blachami w Oplach - sa chyba cynkowane.

> Pozdro

> Boa

> Jaką masz wsadzoną instalkę. Ja myśle o sekwencji Landi Renzo OMEGA Gaz. Teraz też mam Landi Renzo

> ale LSI. Żadnych problemów.

Ja mam wsadzonego Staga (chyba 300 - nie jestem pewien). Z LPG nie mam żadnych problemów.

> Auto o którym pisałem nie ma jeszcze 70 kkm. Wyglada całkiem, całkiem.

Moja Vectra kupiona we wrześniu '09 miała bardzo niski przebieg, tak niski że aż podejrzany. Na dodatek właścicielem w Niemczech był prawdziwy dziadek (rocznik chyba '48) wink.gif W środku jeszcze 'czuć' było fabrykę. Przebieg pewny, oryginalny, dla pewności sprawdzałem go w ASO oraz przez kolegę z Autokącika o niku 51cent. Wg mnie niewielki przebieg to podstawa przy zakupie auta. Ja na swoja vectrę czekałem około 4-5 msc od złożenia zamówienia. Została sprowadzona jako uszkodzona, ale wszystkie 'poszkodowane' elementy zostały wymienione na te bez wad, nic nie było klepane itp.

> A jak jest z blachami w Oplach - sa chyba cynkowane.

Z tego co pamiętam to jest tu pełny ocynk. Ale włosa nie dam urwać za to. Trzebaby popytać ludzi mających vectry z początkowych lat produkcji ('02) czy u nich przypadkiem nie wychodzi ruda. Jeśli chodzi o mój egzemplarz to ognisk rdzy nie stwierdziłem.

Pozdrawiam

Ps. Ile kosztuje Vectra która Cię interesuje?

Napisano
  • Autor

> Ps. Ile kosztuje Vectra która Cię interesuje?

Kole 30 tys.

Boa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.