Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak samemu sprawdzić czy są dobre amorki?

Featured Replies

Napisano

Z przodu wali mi amorek, mechanik mówił, że jest już na wykończeniu jak ostatnio byłem i wcale się nie mylił. Tak więc przód wymieniam.

Ale zastanawiam się nad tyłem.

Nie puka, ale z drugiej strony jak wjeżdżam na próg zwalniający, to przód mimo pukania zachowuje się normalnie, a tył za to podskakuje w górę i zachowuje się sztywno.

Co poradzicie?

Napisano

jeśli w astrze z podpisu to pewnie masz olejaki. zajrzyj pod auto czy nie widać śladów wycieku oleju.

Wylany amortyzator robi się miękki a nie twardy, choć zdarza się w skrajnych wypadkach, że amortyzator może się blokować ale to już na pewno być odczuł.

Napisano

> a tył za to podskakuje w górę i zachowuje się sztywno.

> Co poradzicie?

miałem to samo w fabii - wymienilem amory, i zrobila sie stabilna jak czeski czolg

Napisano
  • Autor

> jeśli w astrze z podpisu to pewnie masz olejaki. zajrzyj pod auto czy nie widać śladów wycieku

> oleju.

> Wylany amortyzator robi się miękki a nie twardy, choć zdarza się w skrajnych wypadkach, że

> amortyzator może się blokować ale to już na pewno być odczuł.

Wycieku nie ma. Z przodu wali prawy amor po prostu, chociaż super miękki tez nie jest.

Napisano
  • Autor

> miałem to samo w fabii - wymienilem amory, i zrobila sie stabilna jak czeski czolg

Dlatego właśnie się zastanawiam.

Astra nie jest nowa, ale jeszcze nie chcę jej sprzedawać i chciałbym trochę nią pojeździć.

Napisano

Jeżeli po najechaniu na poprzeczną nierówność (niekoniecznie garb zwalniający, bo to ekstremum) masz wrażenie, że auto zawieszone jest tylko na sprężynach (rozbujana jak stara łajba pupa) to wymiana amorków da odczuwalną poprawę.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli po najechaniu na poprzeczną nierówność (niekoniecznie garb zwalniający, bo to ekstremum)

> masz wrażenie, że auto zawieszone jest tylko na sprężynach (rozbujana jak stara łajba pupa) to

> wymiana amorków da odczuwalną poprawę.

Właśnie mam wrażenie, jakby stało na sztywnych kołkach 270751858-jezyk.gif

Napisano

Pisałeś, że na garbie tak się dzieje. Takie sztywne podskakiwanie tyłka na krótkiej poprzecznej nierówności pokonywanej przy małej prędkości może wynikać z rozwiązania konstrukcyjnego zawieszenia.

Pytanie brzmi co się dzieje jak lecisz te 80km/h i wjeżdżasz na dłuższą poprzeczną nierówność (np wysokość maksymalna 5 cm, długość 200cm i łagodne "zbocza"), lub co się dzieje jeżeli na takie coś trafiasz na zakręcie.

EDIT:

Są 2 metodach, które można zastosować w domowych warunkach. Jednak metody te są uznane za subiektywne.

Pierwsza metoda "bujanie" polega na przyłożeniu pionowej siły do nadwozia, nad badaną osią, tak aby zawieszenie ugięło się ile się da. Następnie należy zwolnić obciążenie i obserwować pólokresy drgań nadwozia. Buda powinna pójść do góry i opaść.

Druga czyli zrzut z klina polega na przeciągnięciu auta przez poprzeczną nierówność w kształcie klina i obserwowanie tego samego co w pierwszej metodzie. Tu badanie też wykonuje się dla osi a nie koła.

W obu metodach drgania powinny wygasnąć szybko. W I 2-3 półokresy, w II 3-4 półokresy.

Inne metody wymagają sprzętu (w tym niektóre wymontowania amorka).

Napisano

> Właśnie mam wrażenie, jakby stało na sztywnych kołkach

amorki mogły stanąć. podnieś na lewarek i sprawdź czy koło pójdzie mocno w dół. porównaj prawą i lewą stronę.

Napisano

> Co poradzicie?

Podjedź na stację kontroli pojazdów, tam Ci diagnosta za 20-30zł sprawdzi cały samochód włącznie z wszystkimi czterema amorkami ok.gif

Napisano

> Podjedź na stację kontroli pojazdów, tam Ci diagnosta za 20-30zł sprawdzi cały samochód włącznie z

> wszystkimi czterema amorkami

Wyniki takiego badania można sobie w buty wsadzić sick.gif

Napisano

a jak dałoby radę łatwo odkręcić górne mocowanie amortyzatora to można byłoby go wcisnąć na max i puścić. Jak będzie wychodził bądź łatwo go się wciska i wyciąga to jest do wymiany hmm.gif

Napisano

> a jak dałoby radę łatwo odkręcić górne mocowanie amortyzatora to można byłoby go wcisnąć na max i

> puścić. Jak będzie wychodził bądź łatwo go się wciska i wyciąga to jest do wymiany

Nie.

zależy od konstrukcji. Gazowo-olejowy wyjdzie sam do końca.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi i za pomoc.

Tylne amorki dzięki takiej krótkiej diagnostyce jednak zostają.

Przód wymieniam, bo już wali jak mówiłem.

Jeszcze raz dzięk i20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.