Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik wału korbowego P0335 crankshaft position

Featured Replies

Napisano

Taki błąd wywalił mi FIAT ECUSCAN. Miałem ostatnio problem z odpaleniem dwukrotnie.

Gdzie znajduje się ten czujnik żeby go sprawdzić?

Czy jest uwalony, czy jakieś inne przyczyny mogą być tym spowodowane.

Napisano

> Taki błąd wywalił mi FIAT ECUSCAN. Miałem ostatnio problem z odpaleniem dwukrotnie.

> Gdzie znajduje się ten czujnik żeby go sprawdzić?

Pewnie tam gdzie w 1,6, więc od spodu przy kole pasowym na wale.

> Czy jest uwalony, czy jakieś inne przyczyny mogą być tym spowodowane.

Jakieś problemy z rozruchem(zwłaszcza na ciepło)?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Taki błąd wywalił mi FIAT ECUSCAN. Miałem ostatnio problem z odpaleniem dwukrotnie.

> Gdzie znajduje się ten czujnik żeby go sprawdzić?

> Czy jest uwalony, czy jakieś inne przyczyny mogą być tym spowodowane.

Czujnik znajduje się koło rozrządu przy kole wałka rozrządu (przód obudowy od strony chłodnicy). Aby wyjąć czujnik trzeba zdemontować rozrząd oraz koło wałka.

Czujnik moze byc uszkodzony/brudny.

Pozdro

Napisano

> Aby wyjąć czujnik trzeba zdemontować rozrząd oraz koło wałka.

Łał, to w 1.6 czujnik da się zdemontować(trzyma się na 1śrubie) na upartego nawet bez kanału na parkingu pod blokiem jak ktoś jest drobny i potrafi się wczołgać pod samochód, cała operacja trwa krócej niż zdjęcie kilku desek z mojego kanału.

Pozdrawiam BAS

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tu mam dylemat, Na all.... wszyscy sprzedają czujnik położenia wału który wyglądem przypomina czarny walec , baterie paluszek. Wymieniałem rozrząd i nie natknąłem się na taki czujnik, ten mój wygląda inaczej. jest mniejszy jakiś bardziej kwadratowy przykręcony do powyginanej blachy która go trzyma.

Czyli co ? Mamy inny? Mamy dwa różne?

Napisano
  • Autor

Wyczytałem na forum BMW , że mają 2 czujniki : położenia wału i wałka rozrządu. Jak jest u nas w stilo?

Napisano

> Tu mam dylemat, Na all.... wszyscy sprzedają czujnik położenia wału który wyglądem przypomina

> czarny walec , baterie paluszek. Wymieniałem rozrząd i nie natknąłem się na taki czujnik

Bo to nie o czujnik położenia wałka rozrządu chodzi - tylko jak wynika z nr błędu i jego opisu - o czujnik położenia wału korbowego , który jest zamontowany przy kole zamachowym smirk.gif

Napisano
  • Autor

Nie mogę go znaleźć. Widoczny jest od góry , dołu? Jesteś pewien na 100% , że to ten właśnie przy kole zamachowym. Bo mam dylemat który kupić.

Napisano

> czujnik położenia wału korbowego , który jest zamontowany przy kole zamachowym

Nie wiem o jakim silniku mówisz, ale koło zamachowe jest z tyłu silnika(tam gdzie skrzynia biegów) a czujnik położenia wału jest z przodu przy kole pasowym.

Należy go szukać u dołu silnika pod rozrządem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a czujnik położenia wału jest z przodu przy kole pasowym.

> Należy go szukać u dołu silnika pod rozrządem.

hmm.gif A Eper twierdzi że jest z tyłu koła zamachowego - element nr 4

284022949-Stilo_115KM_silnik_low_eper.jpg.gif

post-24156-14352509139676_thumb.gif

Napisano

> A Eper twierdzi że jest z tyłu koła zamachowego - element nr 4

Hmm, w 1.6 jest z przodu silnika, z tego co wiem w JTD też jest gdzieś bardzo blisko rozrządu(Chyba Cinek_ pisał, że aby go wymienić trzeba rozpinać rozrząd, więc mało prawdopodobne, żeby był z tyłu silnika).

Z eperem może być tak jak w marei 1.6 gdzie eper pokazuje, że czujnik ciśnienia oleju jest na boku silnika od strony ściany grodziowej, w rzeczywistości jest dokładnie po drugiej stronie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

w jtd sa dwa czujniki jeden walka rozrzadu , zeby go wymienic trzeba rozbierac rozrzad , i 2 walu korbowego ktory znajduje sie przy kole zamachowym od strony sciany grodziowej przykrecony na jedna srubke grinser006.gifok.gif

Napisano

> Hmm, w 1.6 jest z przodu silnika, z tego co wiem w JTD też jest gdzieś bardzo blisko rozrządu

W JTD w BBM jest przy kole zamachowym , a motor A1000 czyli 115KM w Stilo to w zasadzie to samo co 110KM z Marei .

> Cinek_ pisał, że aby go wymienić trzeba rozpinać rozrząd, więc mało prawdopodobne, żeby był z

> tyłu silnika).

Z jego opisu raczej wynika , że mu chodziło o czujnik wałka rozrządu grinser006.gif

Napisano

> Z jego opisu raczej wynika , że mu chodziło o czujnik wałka rozrządu

Też się wtedy dziwiłem bo cały wątek był o czujniku położenia wału, ale nie wnikam.

EDIT: Ale jestem zakręcony, post Cinek_'a, który miałem namyśli jest w bieżącym wątku smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Nie wiem o który mi chodziło. Błąd wskazuje P0335. Ze zdjęć wynika, że 1 czujnik wału jest przy kole zamachowym. 2 przy kole wałka rozrządu. Więc zgodnie co piszecie w Stilo 1.9JTD są dwa czujniki. Tylko nie wiem który wymienić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.