Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie po uruchomieniu i w czasie jazdy

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z moim UNO `93r. 1.1gaźnik. Co jakiś czas po uruchomieniu zimnego silnika po kilku sekundach gaśnie i nie da go się uruchomić ponownie. Zapali dopiero po dłuższym postoju. Zdażyło się również że zgasł po przejechaniu 15km i ponownie odpalił po 10 minutowym postoju. Problem ten występuje sporadycznie. Czasami przez tydzień moge jeździć i wszystko jest ok. Czy można podejrzewać moduł przy aparacie zapłonowym? Przy ciepłym silniku chyba tak ale czy na zimnym też? W czym może być problem prosze o pomoc.

Napisano

> Witam. Mam problem z moim UNO `93r. 1.1gaźnik. Co jakiś czas po

> uruchomieniu zimnego silnika po kilku sekundach gaśnie i nie da

> go się uruchomić ponownie. Zapali dopiero po dłuższym postoju.

> Zdażyło się również że zgasł po przejechaniu 15km i ponownie

> odpalił po 10 minutowym postoju. Problem ten występuje

> sporadycznie. Czasami przez tydzień moge jeździć i wszystko jest

> ok. Czy można podejrzewać moduł przy aparacie zapłonowym? Przy

> ciepłym silniku chyba tak ale czy na zimnym też? W czym może

> być problem prosze o pomoc.

a jak u kolegi z kontrolowaniem ssania?

moze poprostu go zalewasz?

ja mam dokladnie to samo -> 93r 1.1 gazniczek - i u mnie zachowywal sie dokladnie tak samo w momencie jak dawalam mu na dziendobry za duzo ssania badz jechalam na ssaniu, problem rozwiazalam w prozaiczny sposob - na wyczucie - rano gdy zimny ssanie na 2 schodku + gaz jak nie chce zalapac, czekam az sie rozgrzeje i sciagam do 0, pozniej przez dzien juz tylko z gazem, no chyba ze stoi dluzej niz 3h to wtedy wiadomo ze ssanie obowiazkowo.

jezeli nie jezdzisz na ssaniu i mimo to ci gasnie to moze masz zle wyregulowane obroty na gazniku? mi ostatnio robili gaznik (gruntownie) i zmniejszyli obroty na srobie, podlaczyli (bo bylo rozlaczone) to ustrojstwo od reg obrotow na biegu jalowym, obnizyli poziom paliwa - efekty: ZADNYCH PROBLEMOW i MNIEJSZE SPALANIE wink.gif

Napisano

> Witam. Mam problem z moim UNO `93r. 1.1gaźnik. Co jakiś czas po

> uruchomieniu zimnego silnika po kilku sekundach gaśnie i nie da

> go się uruchomić ponownie. Zapali dopiero po dłuższym postoju.

> Zdażyło się również że zgasł po przejechaniu 15km i ponownie

> odpalił po 10 minutowym postoju. Problem ten występuje

> sporadycznie. Czasami przez tydzień moge jeździć i wszystko jest

> ok. Czy można podejrzewać moduł przy aparacie zapłonowym? Przy

> ciepłym silniku chyba tak ale czy na zimnym też? W czym może

> być problem prosze o pomoc.

Widzi kolega. Ja mam ten sam problem i to już drugi rok. POdciśnieniowy reulator wyprzedzania zapłony wymieniony bo mial przedmuch, a to moze być przyczyną. Moduł na aparacie zapłonowym wymieniony i to eż może być przyzczyną. Nie wiem juz co mam wymieniać. Kilka wątkow niżej inny kolega z forum poddal mi pomysl, ze moze sie skraplac woda w gazniku bo za malo cieplego powietrza trafia do gaznika. Znowi inny kolega pisze, że moło sie coś przyblokowac przy czujniku wolnych obrotów. Prawdopodobnie przyczyna jes tylko jedna a ile mozliwości smile.gif ??

Kiedys czytalem, ze przyczyna takiego stanu rzeczy moze być tez cewka zaplonowa. Nie mam juz sily do tego - porazka. Nie wiem co mam Ci poradzic. Albo nie, poradzę Ci coś. Nie jedz do żadnego mechanika, tylko udaj się do medium, albo jakiejś wróżki. Co prawda zapłacisz troszkę wiecej, ale bedziesz chociaż wiedział co masz zrobić by rozwiązać problm smile.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

I to może być właśnie to. Ten problem zaczął się po regulacji gaźnika,poziomu paliwa itp... Wcześniej w ogole nie chciał palić na ssaniu a teraz po odpaleniu albo gasnie albo po wcisnieciu ssania do połowy zaczyna nierównomiernie pracować. I na zimnym silniku im mniej ssania tym równiej pracuje.

Napisano

> a jak u kolegi z kontrolowaniem ssania?

> moze poprostu go zalewasz?

> ja mam dokladnie to samo -jezeli nie jezdzisz na ssaniu i mimo to ci

> gasnie to moze masz zle wyregulowane obroty na gazniku? mi

> ostatnio robili gaznik (gruntownie) i zmniejszyli obroty na

> srobie, podlaczyli (bo bylo rozlaczone) to ustrojstwo od reg

> obrotow na biegu jalowym, obnizyli poziom paliwa - efekty:

> ZADNYCH PROBLEMOW i MNIEJSZE SPALANIE

Dokładnie tak jak Ci Ania napisała.

Jak Ci zgaśnei na ssaniu to :

1. wyłącz ssanie.

2. kręć rozeusznikim przy wciśnietym pedale gazu.

Napewno złapaie po chwili.

Nigdy po zgaśneiciu na ssaniu nei używaj ssania.

Dopiero po odpalaniu i przegazówce mozesz dać mu ssania żeby nie zgasł.

Gażniki niestety tak maja wink.gif

Napisano

Powiem Ci tak. Jak odpalasz zaciagnij ssanie na opór. Po ok 20 sekundach zmniejsz do polowy. Jezeli jezdzisz p wyjechaniu autem po miescie to pozostawssanie tak na grubosc palca (ja to tak mierze smile.gif ) taktroszke. Jezeli zaraz po wyjechaniu autem z garazu czy z pod bloku wyjzdzasz na traske to w zasadzie mzesz odrazu zedukowac ssanie do zera. Podro.

Napisano
  • Autor

> Powiem Ci tak. Jak odpalasz zaciagnij ssanie na opór. Po ok 20

> sekundach zmniejsz do polowy. Jezeli jezdzisz p wyjechaniu autem

> po miescie to pozostawssanie tak na grubosc palca (ja to tak

> mierze ) taktroszke. Jezeli zaraz po wyjechaniu autem z garazu

> czy z pod bloku wyjzdzasz na traske to w zasadzie mzesz odrazu

> zedukowac ssanie do zera. Podro.

OK spróbuje.

Tylko jeszcze jedno przy zimnym kłopot sprawia ssanie ale dlaczego zgasł przy nagrzanym silniku(jazda na trasie).

Napisano

> OK spróbuje.

> Tylko jeszcze jedno przy zimnym kłopot sprawia ssanie ale dlaczego

> zgasł przy nagrzanym silniku(jazda na trasie).

Prosta zasada. Na ssaniu nie mozna jezdzic za dlugo bo zalewa sie silnik. Jezeli zalewa sie silnik (swiece) to silnik gasnie.

Jezeli masz wskaznik temp. t si enim sugeruj. Jezdzij na lekkim ssaniu do temp 60C. Powyzej wylaczaj ssanie.

Napisano

> OK spróbuje.

> Tylko jeszcze jedno przy zimnym kłopot sprawia ssanie ale dlaczego

> zgasł przy nagrzanym silniku(jazda na trasie).

po 1. jezeli to zaczelo sie dziac po regulacji gaznika w warsztacie to wracaj do nich spowrotem i niech ci to zrobia porzadnie

po 2. niech koniecznie wyreguluja ci obroty i na jalowym i na srobie (do minimum przy ktorym nie bedzie gasl)

po 3. wszyscy mechanicy, ktorych znam odradzali mi od poczatku jezdzenie na ssaniu tak wiec kiedys jak mialam taki wlasnie problem to jezdzilam na min ssaniu poniewasz bez calkiem gasl, potem koledzy podniesli mi obroty na srobie i bylo dobrze

a ostatnio mechanik zdjal obroty na srobie do min i wyregulowal jalowy i chodzi jak igielka - wiec tobie tez powinni tak to zrobic.

po 4. przed regulacja (nawet po podniesieniu obrotow) strasznie dlugo go musialam rozgrzewac i czekac bo jak ruszalam na nim to jakos nigdy go nie moglam wyczuc z iloscia ssania i albo za malo albo za duzo.. po regulacji ten problem zniknal zupelnie gdyz odpalam na ssaniu czekam tyle zeby sie szyby odparowaly i mam czas na oskrobanie szyb, wsiadam sciagam ssanie do 0 (i to przy o wiele nizszej temp niz poprzednio) i poprostu ruszam

takze mysle ze albo podkrec obrotki na srobie i daj mu wiecej czasu na rozgrzanie - czyli ucz sie cierpliwosci, albo wracaj do mechaniorow i nakrzycz ze skoro wzieli kase to niech to zrobia porzadnie devil.gif

Napisano

yikes.gif

Ale masz podpis icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ale masz podpis

tez bys taki mial gdybys przechodzil przez to co ja 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tez bys taki mial gdybys przechodzil przez to co ja

Uszy do góry ok.gifBędzie dobrze

Dobra offtopic.gif, bo nas pogonią na wczasy banana-wave.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Uszy do góry Będzie dobrze

> Dobra , bo nas pogonią na wczasy

ty masz podpis spamera to mozesz devil.gif

ale ok cii wink.gif

Napisano

> ty masz podpis spamera to mozesz

001.gifbiglaugh.gif

> ale ok cii

30.GIF526.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Mam nadzieje ze usterka usunięta. Problemem moich kłopotów był najprawdopodobniej zaworek igliczny (koszt 3.45pln). Był on juz bardzo wydarty i zawieszał sie, powodował zalewanie. Teraz jeszcze tylko drobne regulacje i powinno być ok. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: ile obrotów macie wykręconą śrubke od powietrza i ewentualnie czy ma ktoś jakiś dobry sposób na wyregulowanie gaźnika? Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.