Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu się dusi! 704 Young

Featured Replies

Napisano

Znowu się dusi ale teraz to już za każdym odpaleniem silnika i nawet w czasie jazdy zaczyna się to dziać. Zauważyłem że jak się dusi to z rury wydobywa się niebieskawy dym i z tego co wiem jest to palony olej. Generalnie nasiliło się to po zamontowaniu nowego radia ze wzmacniaczem i nowymi głośnikami albo zbieg okoliczności. Chociaż jak wyłączę radio to po chwili mu mija?! Ale bez włączania radia też tak się dzieję. Kolega poradził mi abym na rozgrzanym silniku wcisnął gaz do podłogi aż do odcinki i przetrzymał go tak chwila spoglądając jaki dym leci z rury. Ale problem jest taki że on nie ma siły na jałowym biegu dojść do przecinki bo się już zaczyna dusić! Z dwa miesiące temu byłem w POLCARze i miał zamontowaną sandę lambdę i wyregulowany gaźnik. Od tamtego czasu aż po w sumie zeszłą środę (30.06.2010) zaczął się właśnie dusić! Jak myślicie może to jest jednak jakaś uszczelka?? Może UPG?? Kurcze nie znam się, a mechanik nie potrafi zrozumieć o co mi chodzi frown.gif Macie jakieś pomysły?? Kable i świece nowe, wszystkie filtry nowe, filterki przedmuchane, może wąż od serwo czy jakoś tak to się nazywało?!

Napisano

oleju ubywa? w płynie chłodzącym nie widać czasem oleju?

Napisano
  • Autor

Oleju nie ubywa i nigdzie nie cieknie tak samo jak w płynie chłodzącym nie ma po nim śladu.

Jak byłem to porobiłem parę fotek:

P040710_13420001.jpg

P040710_13420003.jpg

Tu w czerwonych kółkach chyba jest woda?! Przetarłem szmatką i zobaczę za jakiś czas czy się pojawi.

P040710_13520001.jpg

Poziom paliwa od rana w filtrze...

P040710_13500001.jpg

...poziom paliwa spadał do minimum po odpaleniu silnika co i tak się dusił.

Patrzyłem pod auto i nie ma na ziemi żadnych wycieków.

Napisano

W filtrze ja mam mniej paliwa niż Ty przy minimum wink.gif

Sprawdź jeszcze wszystkie wężyki i czujnik położenia wału ok.gif

Napisz jak naprawisz co było powodem smile.gif

Napisano
  • Autor

Czujnik lekko przeczyściłem ale nic nie dało. Jutro jestem umówiony z fachowcem. Bo dziś jak dzwoniłem do niego to mówił mi właśnie żebym rzucił okiem na jeden wężyk od krokowca (tam gdzie jest czerwona kropka) i jeżeli jest uszkodzony to wymienić. Ale nie był uszkodzony i powiedział że w takim razie mam przyjechać do niego. Także jutro na 15:00 jadę i zobaczymy co powie bądź co zrobi. Jak grzebałem przy aucie to zaczepił mnie stary kumpel i powiedział mi że jak on miał CC 704 to też mu się dusił. Mówi że wykręcił pompę paliwa, przeczyścił ją i śmigał ja nowy. Także nie wiem. Myślę że jutro wszystko się wyjaśni!

Napisano

Daj znać co było powodem ok.gif U mnie wężyki wyglądały dobrze ale były sparciałe i tylko wymiana pomogła wink.gif

Napisano

> Czujnik lekko przeczyściłem ale nic nie dało. Jutro jestem umówiony z fachowcem. Bo dziś jak

> dzwoniłem do niego to mówił mi właśnie żebym rzucił okiem na jeden wężyk od krokowca (tam

> gdzie jest czerwona kropka) i jeżeli jest uszkodzony to wymienić. Ale nie był uszkodzony i

> powiedział że w takim razie mam przyjechać do niego. Także jutro na 15:00 jadę i zobaczymy co

> powie bądź co zrobi. Jak grzebałem przy aucie to zaczepił mnie stary kumpel i powiedział mi że

> jak on miał CC 704 to też mu się dusił. Mówi że wykręcił pompę paliwa, przeczyścił ją i śmigał

> ja nowy. Także nie wiem. Myślę że jutro wszystko się wyjaśni!

a może popychacz się sklepał i pompka nie pompuje tak jak powinna. Jeśli mechanik nic nie poradzi a pompka paliwowa sprawna spróbuj wyjąć uszczelkę z pod niej aby troszkę poprawić pracę popychacza.

Napisano
  • Autor

Byłem dziś u pana mechanika i już wszystko jasne. Na początku okazało się że w filtrze paliwa jest woda i to może być przyczyną ale później zauważył że coś jest nie tak ze ssaniem w gaźniku. Odkręcił jego górną część i okazało się że poszło ssanie. Bo na samej górze jest taka blaszka (przepustnica ssania bodajże) i tam się popsuł cały mechanizm. Gdy silnik chodził ta blaszka latała sobie luźno i gdy nakryła jakiś przewód to zaczynał się krztusić. Teraz jak mi rozłączył ssanie na stałe to już się nie dusi i od razu chodzi jak marzenie. Jeden minus?! Muszę wymienić gaźnik na nowy bądź regenerowany ze sprawnym mechanizmem ssania. Filtr paliwa już wymieniony i koniec lania denatu bo przez niego mam tą wodę. Sprawa wyjaśniona i jeżeli ma ktoś podobny problem, a ma gaźnik Aisan to proponuje zajrzeć najpierw do gaźnika.

Napisano

Dzięki za info wink.gif

Przynajmniej już wiesz co było powodem ok.gif

Napisano
  • Autor

Nigdy właśnie bym się nie spodziewał że to może być wina jakiejś blaszki od ssania. Prędzej właśnie że pompa paliwa, krokowiec czy jakoś tak, cewka albo inne rzeczy. Tak więc jak ktoś ma siedemsete z gaźnikiem Aisan i będzie miał takie objawy jak ja miałem to proponuję wpierw zajrzeć do gaźnika. Pozdrawiam i chciałbym podziękować wszystkim za zainteresowanie się moim tematem i umieszczone w nim porady. Dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.