Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupilem Pande - spostrzezenia

Featured Replies

Napisano

Witam po raz pierwszy na tym kaciku. Kupilem Pande 1.3 Multijet, 2005 r. z przeznaczeniem jako "wól roboczy" na dojazdy do pracy - dziennie 120 km.

Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Jednoczesnie chce podzielic sie z Wami moimi spostrzezeniami liczac na Wasze opinie tam gdzie mam jakies watpliwosci.

- auto praktyczne, stosunkowo sporo miejsca w kabinie i w bagazniku jak na ta klase,

- wygodne fotele,

- przyjemnie się prowadzi, tylko w zakretach trzeba uważać - spore przechyły, wspomaganie "City" przydatne podczas parkowania,

- silnik bardzo mulasty do 2000 obr., pozniej przyzwoicie ale za to niskie spalanie - w cyklu mieszanym dojazdy do pracy w Wawie i powrot 4,9-5,1 l.

- na oponach 155/80/R13 ladnie wybiera dziury i nierownosci,

- za małe lusterka boczne,

- ciezko pracuje pokretlo od recyrkulacji powietrza,

- troche dziwnie pracuje sprzeglo, skok pedalu nie jest plynny i lekko szarpie przy wkladaniu dwojki (moze to kwestia regulacji),

- wygodna lokalizacja drazka zmiany biegow, ale czesto podczas przejscia z 5 na 4 bieg lekko haczy,

- hamulce niezle ale podczas hamowania z wiekszej predkosci w pewnym momencie samochod na chwile wpada w drgania, ponadto przy gwaltownym hamowaniu czuc spore przechyly przod/tyl,

- fabryczne radio OK ale wyskalowanie pokretla glosnosci mogloby byc lepsze,

- wentylator nawiewu dziwnie bzyczy - chyba się konczy, (jak go wymontowac?),

- klima przyzwoita,

- po jakims czasie zacinaja sie klamki zewn. (przesmarowalem WD-40 i wrocilo do normy),

- pojemny schowek po stronie pasazera,

- jest mozliwosc odlaczenia poduszki pow. pasazera,

- ciezko pracuja pokretla otwierania szyb z tylu

- czerwony lakier (nie metalic) dosc delikatny,

- poprzedni wlasciciel sporo rzeczy wymienil, np zamontowal sportowy filtr powietrza K&S z wkladem bawelnianym (czytalem, ze co ok. 50 tys. nalezy ten wklad przeczyscic i naoliwic preparatem),

- ostatnia kwestia to wymiana oleju, zalany Magnatec 5W40, wymieniac co 30 tys jak w ksiazce, czy czesciej?.

Pzdr.

Napisano

Witam!

co do oleju, proponowałbym nie rzadziej niż co roku i co 15-20kkm, 30kkm to odrobinę za dużo,

ale niech mnie poprawią ewentualnie e tej kwestii waytogo.gif

Niech się dalej sprawuje Panda 20.GIF

Napisano

> - wentylator nawiewu dziwnie bzyczy - chyba się konczy, (jak go wymontowac?),

tzw. "świerszcz"

odsuń fotel kierowcy, połóż się pod kierownicą, są tam chyba 2 zaczepy plastikowe i nakrętka 5 lub 6 i odepnij wtyczkę, wyciągnij wentylator, rozbierz wyczyść nasmaruj, na oliw, skręć zamontuj. Lub kup nowy wentylator zlosnik.gif

Napisano

> - auto praktyczne, stosunkowo sporo miejsca w kabinie i w bagazniku jak na ta klase,

> - wygodne fotele,

nawet dają radę zlosnik.gif można spokojnie 1000km w nich trzasnąć

ale-kolorystyka tapicerki mocno nie praktyczna

> - przyjemnie się prowadzi, tylko w zakretach trzeba uważać - spore przechyły, wspomaganie "City"

> przydatne podczas parkowania,

> - silnik bardzo mulasty do 2000 obr., pozniej przyzwoicie ale za to niskie spalanie - w cyklu

> mieszanym dojazdy do pracy w Wawie i powrot 4,9-5,1 l.

może to ten filtr szportowy daje taki efekt zlosnik.gif

> - na oponach 155/80/R13 ladnie wybiera dziury i nierownosci,

i eleggancko pracuje w zakrętach

> - za małe lusterka boczne,

ostatni lift pandy wyeliminował ten błąd zlosnik.gif

> - ciezko pracuje pokretlo od recyrkulacji powietrza,

> - troche dziwnie pracuje sprzeglo, skok pedalu nie jest plynny i lekko szarpie przy wkladaniu

> dwojki (moze to kwestia regulacji),

sprzęgło w mjet ma jakąś regulację ok.gif

> - wygodna lokalizacja drazka zmiany biegow, ale czesto podczas przejscia z 5 na 4 bieg lekko haczy,

> - hamulce niezle ale podczas hamowania z wiekszej predkosci w pewnym momencie samochod na chwile

> wpada w drgania, ponadto przy gwaltownym hamowaniu czuc spore przechyly przod/tyl,

> - fabryczne radio OK ale wyskalowanie pokretla glosnosci mogloby byc lepsze,

> - wentylator nawiewu dziwnie bzyczy - chyba się konczy, (jak go wymontowac?),

to zapewne świerszcz

> - klima przyzwoita,

> - po jakims czasie zacinaja sie klamki zewn. (przesmarowalem WD-40 i wrocilo do normy),

> - pojemny schowek po stronie pasazera,

> - jest mozliwosc odlaczenia poduszki pow. pasazera,

to raczej standardowa sprawa zlosnik.gif

> - ciezko pracuja pokretla otwierania szyb z tylu

pewnie nie były używane zlosnik.gif może wypadało by przesmarować prowadnice

> - czerwony lakier (nie metalic) dosc delikatny,

wszystkie nowe lakiery są słabe-ekologia sick.gifzlosnik.gif

> - poprzedni wlasciciel sporo rzeczy wymienil, np zamontowal sportowy filtr powietrza K&S z

> wkladem bawelnianym (czytalem, ze co ok. 50 tys. nalezy ten wklad przeczyscic i naoliwic

> preparatem),

> - ostatnia kwestia to wymiana oleju, zalany Magnatec 5W40, wymieniac co 30 tys jak w ksiazce, czy

> czesciej?.

ja wymieniałem częściej zlosnik.gif

> Pzdr.

pozdr.

Napisano

> może to ten filtr szportowy daje taki efekt

U mnie jest podobnie - taka sobie turbo dziura, a filtry mam standardowe... Turbinka zaczyna dopiero brykać po wejściu na właściwe obroty (nie wiem jakie, fabryka mi nie dała obrotomierza). Ale jak już wejdzie...

> ja wymieniałem częściej

Ja wymieniam zgodnie z książką co 20kkm. Aktualnie zalany Mobilem, zmieniłem z fiatowskiej Seleni.

> pozdr.

A w ogóle to faktycznie wdzięczne autko do jeżdżenia do pracy hehe.gif

Napisano

> U mnie jest podobnie - taka sobie turbo dziura, a filtry mam standardowe... Turbinka zaczyna

> dopiero brykać po wejściu na właściwe obroty (nie wiem jakie, fabryka mi nie dała

> obrotomierza). Ale jak już wejdzie...

panda nie ma turbo dziury zlosnik.gif

max moment nisko biglaugh.gif

polecam np 90 konne punto 1.3mjet zlosnik.gif dla porównania

> Ja wymieniam zgodnie z książką co 20kkm. Aktualnie zalany Mobilem, zmieniłem z fiatowskiej Seleni.

wydawało mi się że co 30 stoi w książce

też jeżdziłem na mobilu waytogo.gif

> A w ogóle to faktycznie wdzięczne autko do jeżdżenia do pracy

Napisano

> Ja wymieniam zgodnie z książką co 20kkm. Aktualnie zalany Mobilem, zmieniłem z fiatowskiej Seleni.

> A w ogóle to faktycznie wdzięczne autko do jeżdżenia do pracy

20kkm jest dla benzyny wink.gif

Napisano
  • Autor

Zapomnialem jeszcze o waznej kwestii dot. falujacych obrotow. Na wolnych obrotach silnik pracuje w ten sposob, ze mniej wiecej co 20-30 sek. ma slyszalne wahniecia obrotow (w tym czasie wskazowka obrotomierza jest niewzruszona i stoi rowno na 800 obr.). Sporadycznie podczas jazdy w korku przy zmianie niskich biegow obroty ulegaja chwilowemu wahnieciu ponizej 800 po czym wracaja do normy ale silnik jeszcze nigdy nie zgasl.

Jakies sugestie?;)

Pzdr.

Napisano

> Zapomnialem jeszcze o waznej kwestii dot. falujacych obrotow. Na wolnych obrotach silnik pracuje w

> ten sposob, ze mniej wiecej co 20-30 sek. ma slyszalne wahniecia obrotow (w tym czasie

> wskazowka obrotomierza jest niewzruszona i stoi rowno na 800 obr.). Sporadycznie podczas jazdy

> w korku przy zmianie niskich biegow obroty ulegaja chwilowemu wahnieciu ponizej 800 po czym

> wracaja do normy ale silnik jeszcze nigdy nie zgasl.

> Jakies sugestie?;)

> Pzdr.

silnik krokowy do przeczyszczenia?

przepustnica brudna?

Napisano

> silnik krokowy do przeczyszczenia?

> przepustnica brudna?

Raczej przepływomierz do wymiany ,lub ewentualnie zabrudzony.

Napisano

> 20kkm jest dla benzyny

Racja Panowie. Ja jakoś z rozpędu przy przeglądzie na 40 i 60 wymieniłem razem z filtrami. Szkody z tego nie będzie smile.gif

W każdym razie wychodzi mi, że teraz na 80 kkm praktycznie nic nie muszę robić. I tak czeka mnie przegląd rejestracyjny (5 urodzinki), więc poziom spalin i hamulec ręczny mi sprawdzą. Zostaje jedynie (wg książki) wzrokowe sprawdzenie większości elementów i test wtyczki oraz sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegów. Jest szansa na oszczędności hehe.gif

Napisano

> Jakies sugestie?;)

> Pzdr.

Jeżeli przy włączonej klimie to tak ma być.

Napisano

> silnik krokowy do przeczyszczenia?

> przepustnica brudna?

W dieselu ?

Napisano
  • Autor

> Jeżeli przy włączonej klimie to tak ma być.

Obroty faluja niezaleznie od wlaczonej klimy.

Napisano

> Obroty faluja niezaleznie od wlaczonej klimy.

Więc na początek proponuję zmienić stację benzynową.

Mnie też czasami obroty wariowały w MJetie po tankowaniu na Neste.

Zmiana stacji uleczyła bolid.

Może i w Twoim przypadku pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.