Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik temperatury zewnętrznej PII

Featured Replies

Napisano

Taki problemos: wczoraj po południu na zewnątrz było jakieś +25 stopni C. Po odpaleniu samochodu na kompie pojawiło się +14 stopni. Po paru chwilach wskazania temperatury zaczęły spadać aż do -33 stopni spineyes.gif (a na polu patelnia). Następne odpalanie wozu - w nocy o godz.23:00 - pierwsze wskazanie znowu +14 stopni, podczas jazdy na odległości 30 km spadło do -4 stopni. Gdzie w PII znajduje się czujnik temperatury zewnętrznej? Czy może to być problem z czymś innym?

Napisano
  • Autor

> prawe lusterko

Fakt! Co ciekawe, szukałem pod lewym... icon_rolleyes.gif

A da się sam czujnik wymienić czy trzeba od razu całe lusterko? Jeżeli się da, to jak to rozmontować? Wolałbym nie próbować drzeć tego na siłę...

Napisano

> Fakt! Co ciekawe, szukałem pod lewym...

> A da się sam czujnik wymienić czy trzeba od razu całe lusterko? Jeżeli się da, to jak to

> rozmontować? Wolałbym nie próbować drzeć tego na siłę...

czujnik nie występuje jako część zamienna w puncie. Jest z całym lusterkiem. Możesz zalożyc czujnik od pandy ok 80 zł chyba, albo kupić termistor NTC 10k om za 3 zl i go jakoś tam zamontować.

Czujnik od Pandy

283968340-CzujniktempPanda01.jpg

post-36421-14352508947912_thumb.jpg

Napisano

> kupić termistor NTC 10k om za 3 zl i go jakoś tam

> zamontować.

Mój kolega w Pandzie sobie taki termistor założył bo wgl nie miał pomiaru temp zewnętrznej. Teraz wszystko hula bo wcześniej założył zegary od niższej wersji. rotfl.gif

Napisano

> czujnik nie występuje jako część zamienna w puncie.

przepraszam za wprowadzenie w bład ale nieświadome. Pamiętam jak kiedyś Request o to pytał i coś na ten temat było iż można dołożyć ale widocznie była mowa o lusterku całym 20.GIF

Napisano

> Znalazłem takie cuś:

> http://allegro.pl/item1124054796_czujnik_temperatury_zewnetrznej_fiat_lancia_alfa.html

> Wygląda on trochę inaczej niż te które widziałem na zdjęciach, ale może się zmieści (nie zdążyłem

> jeszcze zdemontować lusterka, więc nie wiem jak wygląda oryginalny czujnik u mnie). Brać to?

wejść wejdzie, ponieważ jest płaski- w Pandowym lusterku które do gigantycznych nie należy na pewno wejdzie wiec kwestia oceny ile miejsca w kropkowym

po południu wrzucę foto jak ja zamontowałem, gdyż to co jest na foto manualu nie do końca zgodne z oryginalnym mocowaniem

Napisano

> Znalazłem takie cuś:

> http://allegro.pl/item1124054796_czujnik_temperatury_zewnetrznej_fiat_lancia_alfa.html

> Wygląda on trochę inaczej niż te które widziałem na zdjęciach, ale może się zmieści (nie zdążyłem

> jeszcze zdemontować lusterka, więc nie wiem jak wygląda oryginalny czujnik u mnie). Brać to?

to nie jest oryginał, to jest najprawdopodobniej NTC 10 k om, za 3 zł z zalanymi w plastiku końcówkami, które udają obudowę i za to dopłacisz resztę 27 zł + przesyłkę zlosnik.gif

Napisano

> przepraszam za wprowadzenie w bład ale nieświadome. Pamiętam jak kiedyś Request o to pytał i coś

> na ten temat było iż można dołożyć ale widocznie była mowa o lusterku całym

Szkoda, że ja nie pamiętam hmm.gif

Czy to oznacza, że do mojego kropka można dostawić czujnik i będę miał wskazania temperatury cfaniaczek.gifcfaniak.gif

Napisano

> Szkoda, że ja nie pamiętam

> Czy to oznacza, że do mojego kropka można dostawić czujnik i będę miał wskazania temperatury

mowa była raczej o PII FL a nie PII, w PII nie było liczników z miejscem na temp zew.

Napisano

> mowa była raczej o PII FL a nie PII, w PII nie było liczników z miejscem na temp zew.

właśnie wielka szkoda frown.gif mam nadzieję że znajdzie ktoś kiedyś sposób na montaż zegarów Fl'owych zlosnik.gif w PII

Napisano

> właśnie wielka szkoda mam nadzieję że znajdzie ktoś kiedyś sposób na montaż zegarów Fl'owych w

> PII

już jest musisz kupić tylko body z FL`a

wiązki powinny być podobne

i trochę samozaparcia aby to uruchomić

Napisano

> już jest musisz kupić tylko body z FL`a

> wiązki powinny być podobne

> i trochę samozaparcia aby to uruchomić

no to sierpień wiem na co przeznaczę zlosnik.gif porównywanie schematów i szukanie jakiegoś FL'a po dzwonie na szrocie. rotfl.gif A body i zegary muszą być z tej samej wersji silnikowej czy wystarczy żeby była benzyna? biglaugh.gif W FL były TRIP'y w przełącznikach pod kierą?

jeszcze jedno były jakieś wersje liczników jak w pandzie, że były mniejsze i większe wyświetlacze z obrotkiem? Ja mam jeszcze takie problem że mam Automata i dawcą musi być FL w automacie hmm.giftakie będą dobre widzę że większy jakiś ten wyświetlacz od innych

Jednak zostanę przy tej kofiguracji jaką mam rotfl.gif Obejrzałem sobie schemaciki i troche byłoby przekładania kabelków we wtyczkach oraz dorabiania nowych. rotfl.gif Za te pieniądze wolę przerobić przedni zderzak FL'a Sport żeby pasował do mojego biglaugh.gif

Napisano

> no to sierpień wiem na co przeznaczę porównywanie schematów i szukanie jakiegoś FL'a po dzwonie na

> szrocie. A body i zegary muszą być z tej samej wersji silnikowej czy wystarczy żeby była

> benzyna?

tak aby nei mieć wiekszych problemów

> W FL były TRIP'y w przełącznikach pod kierą?

szczerze nei pamiętam hehe.gif

ale ktoś z boje_sie.gif na pewno odpowie

> jeszcze jedno były jakieś wersje liczników jak w pandzie, że były mniejsze i większe wyświetlacze z

> obrotkiem?

tak były bodajże z w wersjach z automatyczną klimoą (to pewnie wojtas potwierdzi ) i w HGT

> Ja mam jeszcze takie problem że mam Automata i dawcą musi być FL w automacie

> takie będą dobre widzę że większy jakiś ten wyświetlacz od innych

> Jednak zostanę przy tej kofiguracji jaką mam Obejrzałem sobie schemaciki i troche byłoby

> przekładania kabelków we wtyczkach oraz dorabiania nowych. Za te pieniądze wolę przerobić

> przedni zderzak FL'a Sport żeby pasował do mojego

hehe

no u mnie leży w garażu nówka sztuka

nie zdążyłem założyć do mojego swieca.gif

Napisano

> tak aby nei mieć wiekszych problemów

dokładnie ok.gif

> szczerze nei pamiętam

> ale ktoś na pewno odpowie

już wiem były tripy właśnie z tymi jak to fiat nazywał

wyświetlaczami wielofuncyjnymi rekonfigurowanymi biglaugh.gif

> tak były bodajże z w wersjach z automatyczną klimoą (to pewnie > wojtas potwierdzi ) i w HGT

w wersjach EMOTION, SPORTING i HGT ok.gif

Napisano

> W FL były TRIP'y w przełącznikach pod kierą?

chyba we wszystkich wersjach, ale za actuala głowy nie dam, trzeba by sprawdzić nr katalogowy, bo patyki w doblo mk1 tripem sa takie same jak w FLu

> jeszcze jedno były jakieś wersje liczników jak w pandzie, że były mniejsze i większe wyświetlacze z

> obrotkiem?

FL miał pare rodzajów liczników:

- a'la mk2 - bez obrotka z wersji bida

- z obrotomierzem i małym wyświetlaczem

283972309-LicznikMk2FLActive02.jpg

- z dużym wyświetlaczem, tzw rekonfigurowanym, miał miejsce na

283972309-LicznikMk2FLHGT18.jpg

temp zew i datę i 3 przyciski po prawej stronie

> Ja mam jeszcze takie problem że mam Automata i dawcą musi być FL w automacie

no to ja bym sobie od razu dal spokój, bo sierpnia na szukanie to Ci może braknąć, poza tym pytanie czy zgrasz automat z body FL'a - ale powodzenia

post-36421-14352508957769_thumb.jpg

Napisano

> tak były bodajże z w wersjach z automatyczną klimoą (to pewnie wojtas potwierdzi ) i w HGT

wszystkie z automatycznymi klimami i Emotion (nie sprzedawane w PL), HGT-y i chyba wszystkie automaty tez miały duży.

Napisano
  • Autor

No w moim FLu (mam automatyczną klimę, auto pochodzi z polskiego salonu) są czarne zegary a na środku jest wyświetlacz pokazujący temperaturę, chwilowe zużycie itp. - wyświetlacz wygląda dokładnie tak jak ten który zamieścił Wojtas_BB na drugim fotosie. W prawym przełączniku (tym od spryskiwaczy) jest przycisk do manipulacji TRIPem (czy jak się to tam nazywa).

Napisano

> pytanie czy zgrasz automat z body FL'a - ale powodzenia

Tzn Automatyczna skrzynia ma swój oddzielny komputer który jest pod nogami pasażera i nie łączy się z body. Przewody odpowiedzialne za informację który jest teraz bieg idą od razu z komputera skrzyni do zegarów. Tyle dobrego hehe.gif

Napisano
  • Autor

Od wczoraj już w ogóle mi nie pokazuje temperatury zewnętrznej, tylko "----C". Przynajmniej nie jojczy że jest możliwe oblodzenie spineyes.gif

A co do naprawy czujnika: jutro zakupię termistor NTC 10k om, bo rzeczywiście przepłacać nie ma sensu. Mam nadzieję że przy demontażu szkła lustra zaczepy nie staną się wspomnieniem, bo wtedy będę musiał jeszcze cały wkład dokupić oslabiony.gif. Niby w tym manualu "Lusterka zewnętrzne w mk2 / mk2 FL - montaż sterowania elektrycznego [kunta]" pisze, że zaczepy nie są takie delikatne na jakie wyglądają, ale to nie znaczy że są niezniszczalne i na pewno przetrzymają bliskie spotkanie ze śrubokrętem icon_rolleyes.gif

Napisano

> jakie wyglądają, ale to nie znaczy że są niezniszczalne i na pewno przetrzymają bliskie

> spotkanie ze śrubokrętem

Ja przy próbie zdjecia lustra ułamałem 2 zaczepy i dalej dałem sobie spokój rotfl.gif

Napisano

> Od wczoraj już w ogóle mi nie pokazuje temperatury zewnętrznej, tylko "----C".

tez tak miałem, z tym że ja nie mialem czujki w lusterku, bo miałem licznik przekładany i czujkę z termometru marketowego w słupku przyklejoną. Wymieniałem termistor i wszystko wróciło do normy

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Chwilę mnie nie było, bo choroba mnie rozłożyła frown.gif

Tak jak koledzy informowali rzeczywiście termistor NTC 10kOhm spisuje się bez zarzutu - oryginalny był już zgnity. Co do zaczepów to przy demontażu do historii przeszedł jeden.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.