Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD brak mocy 'z dołu' - ciągnie dopiero od 2000 obr

Featured Replies

Napisano

Witam, dawno nie zaglądałem bo nie było powodu zlosnik.gif Wszystko działało... do niedawna.

Od jakiegoś czasu jest taki problem że słabo ciągnie od dołu, czuć załączenie turbiny dopiero gdzieś od 1700-2000 obrotów. Powyżej tych obrotów jeździ dobrze jak zwykle. Poniżej jak 'maluch'.

Wymieniłem overboost (stary był kilka razy czyszczony i już się rozpadał). Nie pomogło. Pominąłem overboost i złączyłem oba wężyki ze sobą. Też nie pomogło (oprócz błędu engine failure powyżej 3000 obrotów - pewnie przeładowała sprężarka). Nadal zbiera się dopiero około 2000 obrotów.

Cięgno wychodzące z 'gruszki' chodzi tylko trudno powiedzieć czy wystarczająco.

Co to jeszcze może być? Zapieczone kierownice w turbinie? Niby żona jeździ spokojnie ale nie kapeluszniczo. Zresztą ja raz na jakiś czas też się przejadę żeby wypędzić pająki z wydechu zlosnik.gif

Sama sprężarka? Niby trochę już śwista ale powyżej 2000 obrotów nadal 'wciska w fotel'. Jakaś nieszczelność?

Pacjent ma 185kkm (i chipa na 145KM). Zawsze zbierał się już w okolicach 1300 obrotów.

-- edit --

I jeszcze mam wrażenie być może subiektywne że jak jest w miarę zimny to jest lepiej (powiedzmy ciągnie od 1700 obrotów) jak jest mocno rozgrzany po trasie to jest gorzej (powiedzmy 2000 obrotów).

Napisano

odepnij przepływkę niewiem.gif

Napisano

Ja mialem tak, ze jak byl zimny to auto chodzilo normalnie,po rozgrzaniu kopcil i byl slaby, dopiero powyzej 2000obr przyspieszal ale bez rewelacji....W moim przypadku pomoglo czyszczenie EGR-a

Napisano
  • Autor

> odepnij przepływkę

Hmm, odpiąłem i... z dołu jest ewidentnie lepiej a na górze trochę gorzej. Tylko nie czuć wyraźnie tego momentu rozkręcenia się turbiny.

Niemniej ogólnie da się jeździć i w sumie jeździ się lepiej (tak w ruchu miejskim).

Jest też oczywiście engine failur zlosnik.gif ale nic nie kopci.

Przepływkę mam oryginalną (6 lat i 185kkm) więc już może przyszedł na nią czas.

Pojeżdżę parę dni tak z odłączonym przepływomierzem. Chyba nie ma przeciwwskazań?

Napisano
  • Autor

> odepnij przepływkę

Dobra, założyłem nowy przepływomierz i jest OK. Dzięki za pomoc.

Przy okazji, stary był dosyć uwalany olejem. Rozumiem że to nic niezwykłego w sześcioletniej przepływce z takim przebiegiem?

Napisano

> nic niezwykłego w sześcioletniej przepływce z takim przebiegiem?

nie wiem swojej nie rozbierałem, ale raczej tak nie powinno być hmm.gif

Napisano

Witam

mam coś podobnego . Myślałem , że to klima tak osłabia ale po przeczytaniu waszych komentarzy może mam to samo . Niedawno wymieniałem w ASO zawór EGR ale co to jest przepływka i w którym miejscu hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.