Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepływomierz, Erg, Krokowy, Czujnik Temp Ciecz - Obroty

Featured Replies

Napisano

Witam, temat dość często poruszany, falujące obroty w Astrze F

Silnik 1,6 16V pytanie od czego zacząć ?

Krokowy pierwszy ?

Pytanie nr 2 przepływomierz... jak to się fachowo nazywa po prostu przepływomierz ?

I Erg czy jest jakiś manual ewentualnego zaślepienia ?

Czujnik temperatury cieczy ten wkręcany w chłodnice rozumiem że trzeba ewentualnie pomierzyć i wymienić ?

Napisano

Trochę sam sobie odpowiedziałeś, ale najpierw sprawdź czy są jakieś błędy.

Napisano

> Pytanie nr 2 przepływomierz...

w tym silniku nie ma przepływomierza

> jak to się fachowo nazywa po prostu przepływomierz ?

dokładnie tak się to nazywa

Napisano
  • Autor

> w tym silniku nie ma przepływomierza

> dokładnie tak się to nazywa

Czujnik temperatury zasysanego powietrza może to ? Czy on może być przyczyną falujących obrotów ? czy wiesz(cie) jakie powinien mieć napięcia ?

Napisano

W X16XEL w Astrze F nie ma przepływomierza. W tych silnikach jest czujnik temperatury powietrza dolotowego + map sensor (czujnik podciśnienia w kolektorze).

Co do zaślepiania, to mam ten sam rocznik Astry z tym samym silnikiem i u mnie zaślepienie skutkuje zapalaniem się lampki CE. Zresztą, u mnie EGR jest czysty i działa ok. Stwierdziłem że zaślepianie nie ma sensu, zwłaszcza że nie czuję z tego żadnych korzyści jeśli chodzi o dynamikę jazdy.

Tu jest link do całkiem zacnego materiału na te tematy w X16XEL.

Polecam astra.auto.pl i wyszukiwarkę kącikową.

W chłodnicę jest wkręcany termowłącznik, czy jak tam się to nazywa, odpowiedzialny za uruchomienie wiatraka na chłodnicy. O to pytasz?

Napisano
  • Autor

> W X16XEL w Astrze F nie ma przepływomierza. W tych silnikach jest czujnik temperatury powietrza

> dolotowego + map sensor (czujnik podciśnienia w kolektorze).

> Co do zaślepiania, to mam ten sam rocznik Astry z tym samym silnikiem i u mnie zaślepienie skutkuje

> zapalaniem się lampki CE. Zresztą, u mnie EGR jest czysty i działa ok. Stwierdziłem że

> zaślepianie nie ma sensu, zwłaszcza że nie czuję z tego żadnych korzyści jeśli chodzi o

> dynamikę jazdy.

> Tu jest link do całkiem zacnego materiału na te tematy w X16XEL.

> Polecam astra.auto.pl i wyszukiwarkę kącikową.

> W chłodnicę jest wkręcany termowłącznik, czy jak tam się to nazywa, odpowiedzialny za uruchomienie

> wiatraka na chłodnicy. O to pytasz? Tak o to pytam, czy on może być odpowiedzialny za podwyższanie obrotów?

pytanie nr 2 czy czunik powietrza dolotowego ma jakieś nominalne napiecia? i czy to sie znajduje zaraz za filtrem powietrza na rurze dolotowej przy silniku

Napisano

> Tak o to pytam, czy on może być odpowiedzialny za podwyższanie obrotów?

Nie, nie może być.

> pytanie nr 2 czy czunik powietrza dolotowego ma jakieś nominalne napiecia? i czy to sie znajduje

> zaraz za filtrem powietrza na rurze dolotowej przy silniku

Tak, to ten zaraz za puszką z filtrem powietrza.

Jak już, to ja bym podjechał na kompa i sprawdził wskazania tego czujnika w trakcie jazdy.

Pomierzyć też się da - mierzysz rezystancję w danej temperaturze. Poszukaj na forum - było o tym.

No i przede wszystkim poszukaj na forum o falowaniu obrotów. Jest tego dużo.

Napisano
  • Autor

> Nie, nie może być.

> Tak, to ten zaraz za puszką z filtrem powietrza.

> Jak już, to ja bym podjechał na kompa i sprawdził wskazania tego czujnika w trakcie jazdy.

> Pomierzyć też się da - mierzysz rezystancję w danej temperaturze. Poszukaj na forum - było o tym.

> No i przede wszystkim poszukaj na forum o falowaniu obrotów. Jest tego dużo.

Oczywiście że szukałem

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Problem falujących obrotów został rozwiązany, dziurawy wąż pomiędzy kolektorem ssącym a przepustnica. Wąż (kawałek rurki gumowej) 50 zł Lewe powietrze powodowało podwyższanie się obrotów. smile.gif

Napisano

> Problem falujących obrotów został rozwiązany, dziurawy wąż pomiędzy kolektorem ssącym a

> przepustnica. Wąż (kawałek rurki gumowej) 50 zł Lewe powietrze powodowało podwyższanie się

> obrotów.

Gratulacje!

Chyba nieco myląco nazwałeś objawy - to raczej nie falowanie obrotów, a powolne schodzenie z obrotów, ewentualnie za wysokie obroty na biegu jałowym.

Ciekawostka, że też miałem niedawno pękniętą tę gumę na przepustnicy i w moim przypadku najpierw coś piszczało - taki dźwięk ~10kHz. Po kilku dniach jazdy zaczęło syczeć.

Z obrotów faktycznie trochę gorzej schodził niż kiedyś, ale niezauważalnie. Nie na tyle żeby kazało mi to podejrzewać tę gumę.

Aha, może wyedytujesz tytuł posta żeby nakierowywał na konkretny problem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.