Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierownica - dźwięk ocierania

Featured Replies

Napisano

Wczoraj usłyszałem spod kierownicy, a dokładnie z miejsca jej mocowania do kolumny, lekki dźwięk ocierania - tak jakby gumy lub plastiku o metal.

Nie jest to metaliczny dźwięk, żadne chrobotanie, ani też stuk.

Dźwięk pojawi się tylko przy niewielkich ruchach kierownicą.

Dodam że do żadnej dziury nie wpadłem, ani też wcześniej samochód nie miał żadnej przygody, której mogłoby to być efektem.

Przebieg 58 000km.

Czy ten dźwięk może być następstwem wysokich temperatur? Przez cały tydzień samochód stał po 8-9 godzin w pełnym słońcu.

Poniżej schemat - dźwięk dochodzi z okolic elementu 3 - element ten jest metalowy - być może pod nim jest gumowa uszczelka, ale na pewno tego nie wiem.

scr6337888.jpg

Napisano

> Wczoraj usłyszałem spod kierownicy, a dokładnie z miejsca jej mocowania do kolumny, lekki dźwięk

> ocierania - tak jakby gumy lub plastiku o metal.

> Nie jest to metaliczny dźwięk, żadne chrobotanie, ani też stuk.

> Dźwięk pojawi się tylko przy niewielkich ruchach kierownicą.

> Dodam że do żadnej dziury nie wpadłem, ani też wcześniej samochód nie miał żadnej przygody, której

> mogłoby to być efektem.

> Przebieg 58 000km.

> Czy ten dźwięk może być następstwem wysokich temperatur? Przez cały tydzień samochód stał po 8-9

> godzin w pełnym słońcu.

> Poniżej schemat - dźwięk dochodzi z okolic elementu 3 - element ten jest metalowy - być może pod

> nim jest gumowa uszczelka, ale na pewno tego nie wiem.

W Hyundaiu i Roverze w tych temperaturach zauważyłem to samo, nie ma sie czym martwic

Napisano

> W Hyundaiu i Roverze w tych temperaturach zauważyłem to samo, nie ma sie czym martwic

To jednak nie jest normalne, ani w Skodzie, ani w Oplu nie ma takich objawów niezależnie od temperatury (w Fabii nawet przy +41 w Grecji). Ale kumpel ma podobne objawy w Punto II niezależnie od temperatury, coś jest zepsute we wspomaganiu, ale jeździ z tym już 4 lata i nic się nie dzieje, poza efektami akustycznymi wink.gif Jakieś łożysko, albo inny element gumowy - coś musiało paść, nie ma innej możliwości.

Napisano
  • Autor

> To jednak nie jest normalne, ani w Skodzie, ani w Oplu nie ma takich objawów niezależnie od

> temperatury (w Fabii nawet przy +41 w Grecji). Ale kumpel ma podobne objawy w Punto II

> niezależnie od temperatury, coś jest zepsute we wspomaganiu, ale jeździ z tym już 4 lata i nic

> się nie dzieje, poza efektami akustycznymi Jakieś łożysko, albo inny element gumowy - coś

> musiało paść, nie ma innej możliwości.

Biorę taką możliwość pod uwagę, ale też możliwa jest sytuacja jak np z lożyskami amortyzatorów. Czasem jeśli dłuższy okres jest bardzo sucho, zaczynają popiskiwać gumy w łozysku - objaw ustępuje w momencie przesmarowania, lub nawet lekkiego ich zwilżenia.

Poczekam parę dni i zobaczę jak ma się sytuacja.

Napisano

W Megankach II takie dzwieki oznaczaly konczenie sie tasmy (nie pamietam jak to sie poprawnie nazywa), samozwijajacej sie, tej laczaca sie z poducha.

Napisano

> Poniżej schemat - dźwięk dochodzi z okolic elementu 3 - element ten jest metalowy - być może pod

> nim jest gumowa uszczelka, ale na pewno tego nie wiem.

w bmw taki dźwięk oznaczał rdzewiejącą sprężynkę i jako

rozwiązanie wypsikanie pół puszki smaru molibdenowego "gdzieś w tamte rejony".

Napisano

> w bmw taki dźwięk oznaczał rdzewiejącą sprężynkę i jako

> rozwiązanie wypsikanie pół puszki smaru molibdenowego "gdzieś w tamte rejony".

Podobnie w Fordzie KA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.