Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ paliwowy Z16xe problem.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam pytanie do naprawdę znających się na układzie paliwowym.

Moja Astra ostatnio niedomaga.

Objawia się to brakiem mocy i szarpaniem podczas jazdy.

Pierwszy raz zauważyłem objaw kilka miesięcy temu (7 tyś km temu).

Wyjeździłem paliwo prawie do końca, pozostało około 2 litrów. Wtedy po raz pierwszy zaczęło autem szarpać. Nalałem do pełna V-powera i zrobiłem 200 km i wszystko wróciło do normy. Ale ze 3 razy zdarzyło mi się, że przy mocnym hamowaniu, wysprzęglony silnik zgasł i potem był chwilowy problem z zapaleniem go. Ostatnio problem już się pojawia jak w zbiorniku mam prawie 10 litrów. Wczoraj wyjąłem pompę aby wykluczyć problem z ssakiem.

I pierwsze pytanie :

Czy na dnie powinno być idealnie czysto pod ssakiem?

Bo u mnie jest drobny czarny osad, coś ala jak się zaparzy herbatę w torebce i na dnie szklanki jest taki delikatny osad.

Według mnie nie powinno to wpływać na pracę pompy ale...

Ponieważ nie byłem w wstanie sprawdzić ciśnienia pompy złożyłem wszystko do kupy i dalej jest jak jest.

Zauważyłem że w porównaniu z x14xe, z16xe nie posiada zaworu ciśnienia na listwie z wtryskiwaczami. Natomiast jest taki zawór na powrocie w zbiorniku.

Dodatkowo powrót wraca już przed filtrem paliwa. (Proszę o potwierdzenie przez znawców).

Sprawdzenie pompy to koszt 50 – 70 zł a nowa pompa bosch’a to około 100.

Więc wchodzi w grę wymianą. Ale zastanawiam się jeszcze czy czasem zawór ciśnienia na powrocie w zbiorniku nie jest walnięty i powoduje w/w objawy. Nie trzyma odpowiedniego ciśnienia.

Filtr paliwa wymieniony, komputer bez błędów itd.

Pozdrawiam i czekam na sugestię.

Napisano

W szukajce byś znalazł, dużo tego było.

Jak sprawdzić wydajność pompy: KLIK

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> W szukajce byś znalazł, dużo tego było.

> Jak sprawdzić wydajność pompy: KLIK

> PZDR VEN

Wydajność to pompa ma tylko ciśnienia nie trzyma - to jest problem.

Autko jeździ luksus pod warunkiem jazdy emeryckiej, ale jak dam w gas to potem zaczynają się jaja.

Potwierdziłem sprawę innego powrotu w z16xe.

Brak jest zaworu na szynie wtryskowej - jest on pod deklem zbiornika i powrót jest już przed filtrem.

Zatem albo pompa się kończy albo zawór za wczesniej puszcza i nie ma odpowiedniego ciśnienia.

Teraz pytanie od czego zacząć ?

Napisano

> Teraz pytanie od czego zacząć ?

Od zmierzenia cisnienia paliwa przed listwa wtryskowa. Z Twojego opisu wynika, ze pompa nie moze wytworzyc odpowiedniego cisnienia na listwie wtryskowej.

Silnik bedzie sie zachowywal normalnie na wolnych obrotach i przy spokojnej jezdzie i nic wiecej...

Pozdrawiam

Napisano

> Wydajność to pompa ma tylko ciśnienia nie trzyma

Niemożliwe - wydajność na listwie jest proporcjonalna do ciśnienia i jest jego pochodną. Aby był duży przepływ musi być duże ciśnienie i małe opory (dławienie). Podobnie jak w przypadku przepływu prądu elektrycznego: będzie większy, jesli napięcie będzie większe, a opór mały. Odpowiednikiem cisnienia w hydraulice jest napięcie [V] w elektryce, a przepływu - prąd [A]. Wystarczy zastosować prawo Ohma i gotowe wyjasnienie zjawisk.

282674249-spr_pomp_paliwa.JPG

A teraz do rzeczy: mierzona ww. sposobem (przekleiłem obrazek, żeby nie trzeba było skakać po zakładkach) wydajność pompy paliwa 1,4 l/min jest na wyrost i stanowi posredni pomiar maksymalnego cisnienia. Zmierz ta metodą wydajność i przekonasz się, czy silnik dostaje odpowiednią ilość paliwa. Pomiar bezpośredni ciśnienia jest trudniejszy technicznie i nie znasz wartości nominalnej. Jesli wydajność jest mniejsza, to:

- zawór padł i przelewa lub

- sparciałe węże od pompy w baku lub

- są duże opory przepływu, np. zgnieciony przewód paliwowy nad podłogą

Jesli wydajność jest dobra - trzeba przetestować wtryskiwacze, czy nie zapchane...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Jutro wymieniam pompę i wszystko się wyjaśni w zanadrzu mam jeszcze zawór.

Ale tutaj bardziej stawiam na pompę.

Dzięki za wszystkie sugestie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.