Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do Amerykanów (opony)

Featured Replies

Napisano

Na jakich oponkach jeździcie w Stanach w strefie umierkowanej? Chodzi mi o zwykłe rodzinne samochody (w europejskim rozumieni, czyli klasa kompakt do średniej, moc 120-150 koni).

Chciałem sobie rzucić okiem na testy, a nie chce mi się przekopywać internetu, aby sprawdzić czy modele opon są takie same jak na Starym Kontynencie. wink.gif

Napisano

> Na jakich oponkach jeździcie w Stanach w strefie umierkowanej?

Musisz sprecyzować pytanie - czy chodzi Ci o konkretne modele czy raczej o typ (uniwersalne/letnie)?

Modeli i firm są dosłownie setki, więszość jest taka sama jak w Europie, ale brakuje pewnych marek (np. Dębica smile.gif ) i są pewne inne marki które są lokalne dla USA (np. General Tire). Większość samochodów jeździ na uniwersalnych oponach, lepsze modele mają letnie. Zimowe są popularne na północy/zachodzie.

Jedyną różnicą jaką na pewno widać to rozmiary - w nowych samochodach trudno znaleźć mniejsze niż 16", standardem jest 17". No i zazwyczaj koła są większe - 225 to taki typowy rozmiar.

Napisano
  • Autor

Zastanawiam się czy nie sprawić sobie całorocznych opon właśnie w rozmiarze 16". Nie chcąc nic sugerować i nie prowokować "jihadu" miłośników zimówek miałem zamiar poszukać testów opon wskazanych przez kolegów zza oceanu. smile.gif

No ale skoro modele są w większości te same co u nas to nie ma pytania, bo i nie ma czego porównywać. Dzięki. smile.gif

Napisano

> Zastanawiam się czy nie sprawić sobie całorocznych opon

Ja też się boję ludzi jeżdżących tylko na V-Power i mających osobne komplety opon na sucho, mokro, mokry śnieg, suchy śnieg i lód. Ale jak na razie moje doświadczenia z całorocznymi są bardzo pozytywne - oczywiście daje się kupić letnie które są lepsze na suchym i specjalne letnie które są lepsze na mokrym oraz zimowe które są lepsze na błocie pośniegowym czy też zimowe z kolcami na których można na lodzie pędzić. Ale na całorocznych daje się przyzwoicie jeździć we wszystkich z w/w warunków (no może poza gładkim lodem). GoodYear ma ostatnio niezłe opony całoroczne - Assurance Comfortread Touring.

Napisano

> Na jakich oponkach jeździcie w Stanach w strefie umierkowanej?

w zeszłym roku kupiłem do auta żony Michelin Pilot Exalto A/S i szczerze mogę powiedzieć ,że to był dobry wybór ok.gif

sugerowałem się opiniami i testami z tirerack.com

> Chodzi mi o zwykłe rodzinne

> samochody (w europejskim rozumieni, czyli klasa kompakt do średniej, moc 120-150 koni).

> Chciałem sobie rzucić okiem na testy, a nie chce mi się przekopywać internetu, aby sprawdzić czy

> modele opon są takie same jak na Starym Kontynencie.

http://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=HPAS

HanYs

Napisano

> Ja też się boję ludzi jeżdżących tylko na V-Power i mających osobne komplety opon na sucho, mokro,

> mokry śnieg, suchy śnieg i lód.

A kogo tu się bać? tuk.gif

przeciętnemu kierowcy wystarczą opony na;

-suchy asfalt

-deszczówki

-zimówki

-kolce

-szutrówki

grinser006.gif

Jeśli tzw "wielosezonowa" jest dobrej jakości (coraz więcej producentów zaczyna rozwijać produkcję wielsezonówek) to jako tako da sobie radę w zimie i w lecie. Szału nie będzie, ale powinno być poprawnie.

Ale już na pewno letnia w zimie nie zadziała jak byśmy tego chcieli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.