Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator czy cos innego?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Aku to Centra Futura 60 Ah i ma 3 lata. Od przed wczoraj auto bardzo ciężko zapala. Wczoraj ładowałem go całą noc i dziś znów to samo. Dzisiaj zrobiłem trasę 160 km i rozrusznik ledwo kręci. Stawiam na aku bo alternator mam nowy, a Wy co myślicie?

Napisano

Sprawdź napięcie na aku bez odpalania i po nim o ile się uda. Czasem napięcie może być w miarę do przyjęcia, ale prąd rozruchowy już nie. Dobrze jest podjechać do sklepu z aku - zrobią pomiary.

Napisano

> Witam,

> Aku to Centra Futura 60 Ah i ma 3 lata. Od przed wczoraj auto bardzo ciężko zapala. Wczoraj

> ładowałem go całą noc i dziś znów to samo. Dzisiaj zrobiłem trasę 160 km i rozrusznik ledwo

> kręci. Stawiam na aku bo alternator mam nowy, a Wy co myślicie?

Zmierz ładowanie jak masz mirnik

Ale po Centrze bym sie cudów nie spodziewał.

Badziewne aq, a szczególnie futury sick.gif

Jak zawsze jestem "ekonomicznym patriotą" i kupuję wszystko co polskie, Centra już za dużo razy mnie zawiodła, żebym nadal kupował produkty tej firmy.

Napisano

Centra dawno nie jest już PL - większość udziałów ma Varta.

Napisano

> Centra dawno nie jest już PL - większość udziałów ma Varta.

A mi się wydawało że Exide Technologies smile.gif.

Napisano

> A mi się wydawało że Exide Technologies .

A może, może, tak czy siak nie PL wink.gif

Napisano

> Centra dawno nie jest już PL - większość udziałów ma Varta.

Przynajmniej w Polsce robiona (...jeszcze).

Bo nawet przy najlepszym marketingu jak nie zrobią czegoś z poprawą jakości, to ich udzał w rynku Musi spaść.

Ostatnią centrę po przedwczesnym padzie zmieniłem na loxę. To narazie jest w 100% polskie, ma dobre opinie u użytkowników i sprzedawców i ponoć nie robi prodlemów w razie awari/gwarancji, jak to ma w zwyczaju centra.

Napisano

> Witam,

> Aku to Centra Futura 60 Ah i ma 3 lata. Od przed wczoraj auto bardzo ciężko zapala. Wczoraj

> ładowałem go całą noc i dziś znów to samo. Dzisiaj zrobiłem trasę 160 km i rozrusznik ledwo

Może nie akumulator? hmm.gifKontrolki przy odpalaniu nie przygasają?Może tuleje rozrusznika?

Napisano

> Może nie akumulator? Kontrolki przy odpalaniu nie przygasają?Może tuleje rozrusznika?

heh, tulejki zepsuły sę w przeciągu jednej nocy wink.gif

Nieprwdopodobne

Napisano

> heh, tulejki zepsuły sę W przeciągu jednej nocy

> Nieprwdopodobne

W ciągu jednej nocy? Nie bardzo kumam skrótu myślowego zlosnik.gif No chyba, że chodzi o przeciąg hehe.gif

Napisano

> W ciągu jednej nocy? Nie bardzo kumam skrótu myślowego No chyba, że chodzi o przeciąg

Cytat:"Od przed wczoraj auto bardzo ciężko zapala"

Czyli dopiero 2 dni temu, nagle auto zaczęło źle odpalać.

A tulejki nie spują się nagle, jest to proces raczej powolny-rozciągnięty w czasie.

ps

co do przeciągu hehe.gif

"w przeciągu" to synonim "w ciągu" hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Może nie akumulator? Kontrolki przy odpalaniu nie przygasają?Może tuleje rozrusznika?

Przygasają, najpierw ledwo kreci i kontrolki słabo świecą by po chwili zapalić lub zdechnąć całkowicie.

Napisano
  • Autor

> Cytat:"Od przed wczoraj auto bardzo ciężko zapala"

> Czyli dopiero 2 dni temu, nagle auto zaczęło źle odpalać.

> A tulejki nie spują się nagle, jest to proces raczej powolny-rozciągnięty w czasie.

> ps

> co do przeciągu

> "w przeciągu" to synonim "w ciągu"

Rozrusznik też jest nowy. Wymieniałem jakieś 3-4 miesiące temu.

Napisano

> Rozrusznik też jest nowy. Wymieniałem jakieś 3-4 miesiące temu.

No to plan działania

1Odpal jutro auto

2Jedź do sklepu z akumulatorami (albo wększego motoryzacyjnego)/serwisu akumulatorów i daj sobie sprawdić obecny aq i zmierzyć ładowanie

3 W zależności od wyniku albo jedziesz do elektryka na naprawe altka albo kupujesz nowy aq (tylko nie daj sobie już wcisnąć Centry/Exide. Weź np ZAP, Loxa, ewentualnie Topla. Te marki znam i na nich się nie zawiodłem. pewnie są też inne dobre, których nie miałem okazji poznać ok.gif

Napisano

> Witam,

Miałem w Leganzie Centrę Futurę a w Lanosie Centrę Plus.

Kupowane w zimie, gdy oryginalne po 5-6 latach osłabły - padły oba po ok 2,5 roku w środku lata.

Napisano
  • Autor

> Miałem w Leganzie Centrę Futurę a w Lanosie Centrę Plus.

> Kupowane w zimie, gdy oryginalne po 5-6 latach osłabły - padły oba po ok 2,5 roku w środku lata.

No to wychodzi na to, że muszę kupić aku innej firmy smile.gif Dziękuję wszystkim za odpowiedź ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.