Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sygnalizator (swiatel, recznego itd) do uno

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy spotkal sie ktos z prostym rozwiazaniem akustycznego sygnalizatora do uno ? Cos co bedzie mi plumkalo, ze probuje jechac na recznym hamulcu i ewentualnie , ze swiatel nie mam wlaczonych ? Niektore auta chyba tez piszcza, ze silnik zgasl wiec moze to tez nie byloby glupie.

Najlepiej by bylo gdyby byl jakis projekt do zrobienia.

Ma ktos pomysl jak cos takiego zrealizowac ? Najwiekszym problemem pewnie bedzie wykrycie, ze samochod rusza bo takiego

czujnika pod ktory bedzie mozna sie podpiac na pewno w tym

aucie nie ma.

Czy to w ogole ma sens ? Chcialbym zajac sie tym w ramach relaksu po pracy.

Napisano

> Witam

> Czy spotkal sie ktos z prostym rozwiazaniem akustycznego sygnalizatora do uno ? Cos co bedzie mi

> plumkalo, ze probuje jechac na recznym hamulcu i ewentualnie , ze swiatel nie mam wlaczonych ?

> Niektore auta chyba tez piszcza, ze silnik zgasl wiec moze to tez nie byloby glupie.

> Najlepiej by bylo gdyby byl jakis projekt do zrobienia.

> Ma ktos pomysl jak cos takiego zrealizowac ? Najwiekszym problemem pewnie bedzie wykrycie, ze

> samochod rusza bo takiego

> czujnika pod ktory bedzie mozna sie podpiac na pewno w tym

> aucie nie ma.

> Czy to w ogole ma sens ? Chcialbym zajac sie tym w ramach relaksu po pracy.

A bawisz się w elektronikę i jej programowanie? Bo według mnie na zwykłym mikrokontrolerze można coś takiego sklecić. Swego czasu kombinowałem taki komputer pokładowy, ale projekt pozostał na etapie wymyślania, później nie miałem czasu by go pociągnąć. A ponieważ samochód i tak jeździ bez tego więc jako zbędny gadżet - zabawka na razie pozostał dalej w planach - może już na emeryturę jak w końcu znajdę więcej czasu. zlosnik.gifold.gif

Napisano
  • Autor

> A bawisz się w elektronikę i jej programowanie? Bo według mnie na zwykłym mikrokontrolerze można

> coś takiego sklecić. Swego czasu kombinowałem taki komputer pokładowy, ale projekt pozostał na

> etapie wymyślania, później nie miałem czasu by go pociągnąć. A ponieważ samochód i tak jeździ

> bez tego więc jako zbędny gadżet - zabawka na razie pozostał dalej w planach - może już na

> emeryturę jak w końcu znajdę więcej czasu.

Nie wiem czy moge odpisać bo nie skończyłem zapoznawać się z tym regulaminem !

Mam do czynienia z elektroniką ale nie znajde czasu żeby to projektować i testować. Mogę to jedynie w wolnych chwilach zmontować i spróbować wdrożyć jak znajdę projekt.

To nie jest na pewno trudne ale pracuje w specyficznych warunkach i trzeba pomyśleć skąd wziąć jaki sygnał.

Napisano

> Nie wiem czy moge odpisać bo nie skończyłem zapoznawać się z tym regulaminem !

> Mam do czynienia z elektroniką ale nie znajde czasu żeby to projektować i testować. Mogę to jedynie

> w wolnych chwilach zmontować i spróbować wdrożyć jak znajdę projekt.

> To nie jest na pewno trudne ale pracuje w specyficznych warunkach i trzeba pomyśleć skąd wziąć jaki

> sygnał.

Wszystko jest w naszych maszynkach, każdy nieomal sygnał.

Napisano

> Wszystko jest w naszych maszynkach, każdy nieomal sygnał.

Problemem może być prędkość. Ale i to łatwo obskoczyć.

Napisano

czy uzupełnienie profilu jest dla Ciebie zadaniem przewyższającym Twoje umiejętności? smirk.gif

Napisano

> Problemem może być prędkość. Ale i to łatwo obskoczyć.

przykładem na jakim się opierałem był minikomp do opla ,

jest tu temat komputera pokładowego z allegro, ten komp to nic innego jak nieco zmodyfikowany ten sam projekt do którego dałem linka

Napisano

Żaden problem umieścić czujnik taki jak w licznikach rowerowych na półosi... i już będzie detekcja ruchu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Żaden problem umieścić czujnik taki jak w licznikach rowerowych na półosi... i już będzie detekcja

> ruchu

Czy obroty nie sa jednak za duze ? Nie wiem jak teraz ale kiedys w licznikach rowerowych byly kontaktrony a to jest tak srednio szybkie.

Napisano

> Czy obroty nie sa jednak za duze ? Nie wiem jak teraz ale kiedys w licznikach rowerowych byly

> kontaktrony a to jest tak srednio szybkie.

Widzisz jakiś problem z zastosowaniem pary magnesów zamiast jednego albo czterech sztuk?

Wystarczy, że układ odbiorczy będzie potrafił dzielić ilość obrotów przez 4... dokładność się zwiększy 4 krotnie...

I uzupełnij w końcu ten cholerny profil

Napisano
  • Autor

> Widzisz jakiś problem z zastosowaniem pary magnesów zamiast jednego albo czterech sztuk?

zamiast jednego albo czterech ?

> Wystarczy, że układ odbiorczy będzie potrafił dzielić ilość obrotów przez 4... dokładność się

> zwiększy 4 krotnie...

Czyli jak 100Hz to dla kontaktora już za dużo to 400 będzie

w sam raz. Obawiam się, że widzę jakiś problem.

> I uzupełnij w końcu ten cholerny profil

Co wy z tymi profilami ?

Napisano

> Czyli jak 100Hz to dla kontaktora już za dużo to 400 będzie

> w sam raz. Obawiam się, że widzę jakiś problem.

największym problemem będzie osiągnięcie 100Hz niuńkiem, tzn. 100 obrotów koła w sekundzie przy jednym magnesie hehe.gifbiglaugh.gifrotfl.gifzakrecony.gif ale najprostszy licznik rowerowy ma zakres do 199km/h przy możliwej średnicy koła 10 ~ 28", więc w czym problem? skoro w rowerze to ma działać... hmm.gif

> Co wy z tymi profilami ?

zboki profilowe (profilowane?) hehe.gifzlosnik2.gifhahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.