Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo o motorowerach w UE i innych krajach poza polską?

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie mi, czy tylko w polsce występuje zapis w definicji motoroweru; "pojazd którego konstrukcja ogranicza jego prędkość maksymalną do 45 km/h)

jak się to ma w innych krajach UE, poza unią na starym kontynencie, oraz w azji i ameryce (o ile ktoś wie, i o ile tam takie pojazdy występują)

pytam tutaj a nie na motocyklowym, bo tam mało kto z poza polski zagląda

Napisano

> Powiedzcie mi, czy tylko w polsce występuje zapis w definicji motoroweru; "pojazd którego

> konstrukcja ogranicza jego prędkość maksymalną do 45 km/h)

W Szwecji są 2 klasy motorowerów. Klasa I ma dokładnie taki sam zapis.

(klasa II nie musi mieć rejestrowana, nie potrzeba prawa jazdy,

ma mieć silnik max 50 cm3, max 1 KW mocy i prędkość max 25 km/h)

Napisano

> W Szwecji są 2 klasy motorowerów. Klasa I ma dokładnie taki sam zapis.

> (klasa II nie musi mieć rejestrowana, nie potrzeba prawa jazdy,

> ma mieć silnik max 50 cm3, max 1 KW mocy i prędkość max 25 km/h)

Skoro klasa II nie musi być rejestrowana, to czy musi posiadać jakieś ubezpieczenie? Jeżeli nie - to skoro jest uczestnikiem ruchu, mogą się przytrafić jakieś zdarzenia drogowe z winy kierującego tym pojazdem - jak to jest rozwiązane?

Napisano

> Powiedzcie mi, czy tylko w polsce występuje zapis w definicji motoroweru; "pojazd którego

w anglii jest tak samo ograniczenie do 30mil[48km/h].

Napisano

> Skoro klasa II nie musi być rejestrowana, to czy musi posiadać jakieś ubezpieczenie? Jeżeli nie -

> to skoro jest uczestnikiem ruchu, mogą się przytrafić jakieś zdarzenia drogowe z winy

> kierującego tym pojazdem - jak to jest rozwiązane?

a jak jezdzis rowerem to musisz miec ubezpieczenie?

Napisano

U nas zdefiniowane jest to przez pojemność silnika. Do 50 cm3 jest motorower, od 50 cm3 motocykl.

Edyta: O prędkości też jest powiedziane, że nie więcej niż 45 km/h.

Napisano

> Skoro klasa II nie musi być rejestrowana, to czy musi posiadać jakieś ubezpieczenie? Jeżeli nie -

> to skoro jest uczestnikiem ruchu, mogą się przytrafić jakieś zdarzenia drogowe z winy

> kierującego tym pojazdem - jak to jest rozwiązane?

Mnie w ogole przeraza to , ze czesto ludzie ktorzy nie maja za grosz pojecia o przepisach ruchu drogowego wskakuja na swoje maszyny i smiagaja .

Ostatnio widzialem jak babeczka probowala skrecic na skrzyzowaniu w lewo , po prostu mialem strach w oczach , bo myslalem ze ktos ja zaraz skasuje . jezdzila miedzy samochodami bez koncepcji co zrobic.

Ja jako gowniarz poszedlem zdawac karte rowerowa , a ludzie czesto na tych "Skuterach" smigaja blizej 90 km/h nie majac pojecia o KD .

Przyjmyjac , ze jakis wiek do tego zezwala , to tak samo jakby powiedziec ze np. kazdy 16 latek musi umiec plywac , a kazdy 18 latek musi umiec uprawiac skoki spadochronowe

Napisano

> Mnie w ogole przeraza to , ze czesto ludzie ktorzy nie maja za grosz pojecia o przepisach ruchu

> drogowego wskakuja na swoje maszyny i smiagaja .

> Ostatnio widzialem jak babeczka probowala skrecic na skrzyzowaniu w lewo , po prostu mialem strach

> w oczach , bo myslalem ze ktos ja zaraz skasuje . jezdzila miedzy samochodami bez koncepcji co

> zrobic.

> Ja jako gowniarz poszedlem zdawac karte rowerowa , a ludzie czesto na tych "Skuterach" smigaja

> blizej 90 km/h nie majac pojecia o KD .

> Przyjmyjac , ze jakis wiek do tego zezwala , to tak samo jakby powiedziec ze np. kazdy 16 latek

> musi umiec plywac , a kazdy 18 latek musi umiec uprawiac skoki spadochronowe

dlatego w anglii aby jezdzic motorowerem musisz miec albo prawko albo jednodniowy kurs CBT uczacy zachowania na drodze.

Napisano

> dlatego w anglii aby jezdzic motorowerem musisz miec albo prawko albo jednodniowy kurs CBT uczacy

> zachowania na drodze.

I u nas powinni zrobic jakis kurs np z 8-10 godz w sumie

pare godz teorii i troche jazdy nawet po placu.

Niech taki kursik kosztuje jakies nieduze pieniadze , ale niech bedzie , bo ludzie na drodze bez znajomosci przepisow to samobojcy , a i dla innych sa niebezpieczni

Napisano

> w anglii jest tak samo ograniczenie do 30mil[48km/h].

tak, ale jak jest limit do 40mil i tyle jedziesz to policja nie zareaguje, a motorowe w UK może mieć silnik do 125ccm.

Napisano

motorowe w UK może

> mieć silnik do 125ccm.

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

> Mnie w ogole przeraza to , ze czesto ludzie ktorzy nie maja za grosz pojecia o przepisach ruchu

> drogowego wskakuja na swoje maszyny i smiagaja .

Mowa tu o pojeździe jadącym z prędkością max 25 km/h.

Z taką prędkością człowiek BIEGNIE więc bez przesady z tym ubezpieczeniem i przerażeniem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.