Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie działają tylne szyby Astra Cabrio "BERTONE"

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie sprawiłem sobie asterkę cabrio ostatnimi czasy i mam kurcze mały problem ,gdyż nie działają mi tylne szybki .Pamiętam że jak kupowałem to wszystko chodziło a parę dni temu się coś zrobiło i nie działają szyby gdy chcę je opuścić używając guzików z tyłu.

Używając guzików z przodu szyby odsuwają się bez problemu.

Sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie są ok.

Co to może być ??Z tyłu również nie palą się diodki na guziczku.

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Napisano

Przerwa w polaczeniu zasilania/masy dochodzacej do przelacznikow z tylu. Konieczne jest wiec zdjecie boczka i weryfikacja wiazki.

Pozdrawiam

Napisano

> Przerwa w polaczeniu zasilania/masy dochodzacej do przelacznikow z tylu. Konieczne jest wiec

> zdjecie boczka i weryfikacja wiazki.

> Pozdrawiam

polecam tez sprawdzić stan przycisku blokada rodzicielska czasami potrafi nabroić

pozdr sklejek

Napisano

> polecam tez sprawdzić stan przycisku blokada rodzicielska czasami potrafi nabroić

Faktycznie, o tym nie pomyslalem, a jest to calkiem prawdopodobne, ze kolega wcisnal przez przypadek i obie szyby nie dzialaja...

PS: szukam takiego przelacznika na 4 szyby...od 3 lat bezskutecznie

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Faktycznie, o tym nie pomyslalem, a jest to calkiem prawdopodobne, ze kolega wcisnal przez

> przypadek i obie szyby nie dzialaja...

> PS: szukam takiego przelacznika na 4 szyby...od 3 lat bezskutecznie

> Pozdrawiam

No właśnie macie rację.

Bo wcisnąłem ten guziczek z ludzikiem i potem szyby już nie działały .Oczywiście po wyciśnięciu dalej nic nie działa.

Czyli co rozbierać boczek przedni lewy i zdejmować te guziczki?

Napisano

Przelacznik wyjmiesz bez rozbierania, bo prawdopodobnie wina tkwi w jego stykach (konkretnie, stykach blokady rodzicielskiej). Jednoczesnie mozesz sprawdzic przewody miernikiem, pomiedzy wtyczka przelacznika glownego (w drzwiach kierowcy i przelacznikami z tylu.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kurczę no i dupka.

Dłubałem dzisiaj w drzwiach (konserwacja) i rozebrałem główny panel sterowania szybami,zdjąłem włącznik od blokady rodzicielskiej i po podginałem styki i dalej nic z przodu sterowanie tylnymi szybami działa ale z tyłu już nie działa.

Odłączyłem to wyjmujac te 2 styki i też z tyłu nie działa i nie pali się podświetlenie przycisków.

Napisano

> Odłączyłem to wyjmujac te 2 styki i też z tyłu nie działa i nie pali się podświetlenie przycisków.

Opis wskazuje na brak zasilania (+12V) tylnych podnosnikow szyb.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam!

Mam pytanie jak idzie instalacja tych tylnych szyb tzn kable od szyby tylnej prawej idą do szyby lewej tylnej i potem ta instalacja z szyb idzie do włączników??

Dalej nie rozgryzłem tego tematu.

Przełącznikiem z przodu uchylam bez problemu szyby a z tyłu ani drgnie.

Kurczę z elektryki to trochę dętka więc kurde narazie to kicha .

Napisano

Instalacja sterowania tylnych szyb (wg mojego rozeznania): szyba tylna lewa-wiazka biegnaca po lewym progu, szyba tylna prawa-wiazka rozgalezia sie na lewym progu w poblizu slupka A lewego, biegnie przed poprzeczka podlogi pod fotelami przednimi, wychodzi w poblizu slupka A prawego i dalej do drzwi tylnych po progu prawym (uzylem okreslenia drzwi tylnych, Bertone ich przeciez nie ma, ale rozprowadzenie wiazki jest identyczne).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Po kilku godzinach nudnego dłubania ,trochę mi się rozjaśniło w głowie.

Zwaliłem boczek tylny lewy,osłonę progu ,porozklejałem taśme od wiązki .Zdjąłem boczek przedni i tak .

Instalacja tylna jest poprowadzona tak jak pisałeś Tosh.

Lewa tylna szyba- wiązka idzie lewym progiem .

Prawa tylna szyba -wiązka idzie podłogą i przy dywaniku kierowcy wiązki się schodzą i ŁĄCZĄ 1 PRZEWODEM.Jest to przewód Czarny czyli Zasilanie po stacyjce.

Ja posiadam wersje z 6 przewodami w kostkach

1. Przewód Czarny-zasilanie po stacyjce

2.Brązowy -Masa

3.Przewód Szaro Zielony-Podnoszenie tylnych szyb z przodu

4.Przewód Szaro Zielony -Podnoszenie tylnych szyb z tyłu.

Od przycisku sterowania szybami z tyłu jeden z tych przewodów Szaro-zielonych idzie do przycisku sterowania szybami tylnymi z przodu.

Drugi przewód Szaro Zielony znajdujący się w przycisku tylnym idzie do kostki silnika.

5 Przewód Niebiesko Czerwony-Opuszczanie szyb tylnych z przodu

6.Przewód Niebiesko Czerwony-Opuszczanie szyb tylnych z tyłu.

Taka sama sytuacja czyli jeden idzie do przycisku przedniego.

Drugi przewód idzie od tylnego przycisku szyb tylnych do silnika szyb.

Teraz do rzeczy.

Wszystko jest ok oprócz braku zasilania przewodem Czarnym(Plus po stacyjce). Efektem tego jest że do tylnych przełączników nie dochodzi napięcie 12 V i nie działają szyby.

Doszedłem że obydwa przewody czarne idąca od tylnych przełączników łączą się przy dywaniku kierowcy i dalej idzie już tylko jeden czarny przewód do tej puszki (chyba to się nazywa złącze wielowtykowe) .Na tym stanąłem bo jest tak ciasno tam że szok.

Jakbym w miejscu łączenia się tych 2 przewodów czarnych zasilających tylne przełączniki dołączył inny przewód który daje zasilenie po stacyjce .Kurczę bo tam jest już tak ciasno ,wiązka wychodząca z tego złącza wielowtykowego idzie już pod deskę a nie chcę rozwalać pół samochodu bo będzie mi po niedzieli potrzebny.

Skąd można pociągnąć przewód który daje zasilenie po stacyjce??

Czy mogę wziąć przewód od np: podgrzewania foteli??

Pozdrawiam

post-143959-14352510345334_thumb.jpg

Napisano

Mozesz dolaczyc sie do dowolnego przewodu czarnego (oczywiscie +12 V po stacyjce).

Proponuje nastepujaca procedure:

-sprawdz, czy jest napiecie na przewodzie czarnym od zlacza X5/X6,

- jesli jest, prawdopodobnie nie ma dobrego styku na rozwidleniu przewodu na tylne szyby,

- jesli nie ma napiecia na przewodzie czarnym, trzeba dogrzebac sie do tylnej czesci (od strony sciany grodziowej) zlacza wielowtykowego, co wbrew pozorom jest banalnie proste (cale zlacze zamocowane jest na plastikowych nakretkach z lbem 10).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Podpiąłem się pod inny plus po stacyjce w złączu wielowtykowym i szyby z tyłu wreszcie działają.

Dodatkowo dobrze jest bo ominąłem w ten sposób przycisk blokady rodzicielskiej który nagminnie stwarza problemy ponoć.

Więc po wielu bojach szyby z tyłu działają.

Teraz jestem na etapie ustawianie szyb i już mnie to denerwuje bardzo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.