Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

147 a LPG

Featured Replies

Napisano

Witajcie chciałem zapytać o Wasze opinie, sugestie czy doświadczenia przy modelu Alfy 147 1,6 16v w sprawie montażu instalacji sekwencyjnej ponieważ zastanawiam sie nad takim ruchem a słyszałem różne sprzeczne opinie co do tego modelu i LPG

Napisano

> Witajcie chciałem zapytać o Wasze opinie, sugestie czy doświadczenia przy modelu Alfy 147 1,6 16v w

> sprawie montażu instalacji sekwencyjnej ponieważ zastanawiam sie nad takim ruchem a słyszałem

> różne sprzeczne opinie co do tego modelu i LPG

I pewnie znów usłyszysz sprzeczne opinie tutaj (ja nie mam zdania w tym temacie poza minusami praktyczno-użytkowymi).

Więc pewnie pozostaje Ci przetestować na własnej skórze i mieć ew pretensje lub pochwały za decyzję do siebie.

Swoją drogą - czy zakłady zakładające instalcje gazowe dają jakąś gwarancję tego, że nie wpływa ona niekorzystnie na silnik ? jeśli nie wpływa to powinni dawać.

Napisano

> I pewnie znów usłyszysz sprzeczne opinie tutaj (ja nie mam zdania w tym temacie poza minusami

> praktyczno-użytkowymi).

> Więc pewnie pozostaje Ci przetestować na własnej skórze i mieć ew pretensje lub pochwały za decyzję

> do siebie.

> Swoją drogą - czy zakłady zakładające instalcje gazowe dają jakąś gwarancję tego, że nie wpływa ona

> niekorzystnie na silnik ? jeśli nie wpływa to powinni dawać.

mam 147 od może dwóch tygodni i we wtorek jestem umówiony na montaż sekwencyjne instalacji:)

Zmotywowało mnie do tego posunięcia średnie spalanie po 13-15l/100

Napisano

... średnie spalanie po 13-15l/100

to raczej coś jest zepsute, chyba że to GTA wink.gif

Napisano

> ... średnie spalanie po 13-15l/100

> to raczej coś jest zepsute, chyba że to GTA

tylko co mogło paść ze takie spalanie jest?

Napisano

> tylko co mogło paść ze takie spalanie jest?

lambda, czujnik temperatury etc...

Napisano

1.6 pali Ci tyle czy 2.0? bo jak 2.0 to wiem z doświadczenia, że przy lekko cięższej nodze w mieście może tyle spalić...

Napisano

> 1.6 pali Ci tyle czy 2.0? bo jak 2.0 to wiem z doświadczenia, że przy lekko cięższej nodze w

> mieście może tyle spalić...

1,6 crazy.gif

Napisano

no to chyba faktycznie patrz wyżej na wypowiedź Patre... wink.gif bo chyba coś za bardzo spragniona

Napisano

> no to chyba faktycznie patrz wyżej na wypowiedź Patre... bo chyba coś za bardzo spragniona

no fakt faktem ze przesiadka z pandy lub GP które miało 75koni do alfy co ma 120 zawsze kusi, i wiadomo jak to po zakupie... no ale wtedy wychodziło 16, skasowałem licznik i z 50km dość normalnej jak na 20latka przystało jazdy wychodzi 13.6l.

Napisano

Nawet jeśli to 100% jazdy w mieście to i tak ciut za dużo jak na 1.6 jakby wyszło koło 11 to jeszcze można się spodziewać i mężnie przyjąć grinser006.gif no ale 13,6 jednak powinno nakłonić do dokładnego przyjrzenia się sprawie...może zacznik właśnie od najprostszych rzeczy sonda albo czujnik temp łatwo sprawdzisz więc myśle, że warto

Napisano

> Witajcie chciałem zapytać o Wasze opinie, sugestie czy doświadczenia przy modelu Alfy 147 1,6 16v w

> sprawie montażu instalacji sekwencyjnej ponieważ zastanawiam sie nad takim ruchem a słyszałem

> różne sprzeczne opinie co do tego modelu i LPG

od około 2 miesięcy mam zamontowany gaz w 147 tylko że 2.0

Tak jak niektórzy wcześniej pisali - zmotywowało mnie do tego głównie spalanie ok 15l/100km w mieście

Na razie autko jeździ bez problemów, pali ok 15-16 gazu

Instalka Lecho

Napisano

A tak apropos silnika 2.0...to naprawdę za przeproszeniem dali dupy z tym silnikiem jeśli chodzi o spalanie. Wir w baku jakby niemalże jakaś V6 siedziała pod maska..a przecież 147 nie jest jakimś 2-tonowym klockiem żeby tyle taki motor palił.

Napisano

> od około 2 miesięcy mam zamontowany gaz w 147 tylko że 2.0

> Tak jak niektórzy wcześniej pisali - zmotywowało mnie do tego głównie spalanie ok 15l/100km w

> mieście

> Na razie autko jeździ bez problemów, pali ok 15-16 gazu

> Instalka Lecho

czyli jesteś zadowolony?

Napisano

> A tak apropos silnika 2.0...to naprawdę za przeproszeniem dali dupy z tym silnikiem jeśli chodzi o

> spalanie. Wir w baku jakby niemalże jakaś V6 siedziała pod maska..a przecież 147 nie jest

> jakimś 2-tonowym klockiem żeby tyle taki motor palił.

wiesz ale raczej nikt nie kupuje Alfy ze względu na ekonomiczny silnik smile.gif

Napisano

> czyli jesteś zadowolony?

Jak na razie tak chociaż jeszcze dużo nie najeździłem, wlew schowany ładnie od spodu zderzaka, przełącznik w popielniczce i nikt nie wie nawet że gaz zamontowany

Napisano

> Jak na razie tak chociaż jeszcze dużo nie najeździłem, wlew schowany ładnie od spodu zderzaka,

> przełącznik w popielniczce i nikt nie wie nawet że gaz zamontowany

mozesz mi właśnie pokazać jak masz zrobione? Bo ja myślałem aby wlew dać obok wlewu od Bp ale to jest dodatkowe 200zł, a druga sprawa to myślałem aby schować pod tablice....

Przełącznik zaś myślałem zamieścić na lewym fotelu od kierowcy tu gdzie jest niekiedy sterowanie od podgrzewania siedzeniem... ewentualnie pod podłokietnikiem...

Napisano

No oczywiście, że masz całkowita rację w 100% cool.gif Zdecydowanie...ale fakt faktem silnik mogli lepiej dostroić bo odnosi się wrażenie, że zamiast wtrysków to paliwo do cylindrów wlewa się wężem ogrodowym wink.gif choć z drugiej strony hmm...ja chce kupić 147 z 1.9 JTD i myśle, że powinna mi mniej palić niż moja obecna brava 1.2 grinser006.gif

Napisano

ja od 3 miesiec jezdze alfa 147 1,6 z gazem, instalacja stag 4, jestem bardzo zadowolony, spalanie w miescie to okolo 11,5 litra gazu, poza momentem tankowania nie wiem ze mam gaz ok.gif

Napisano

> mozesz mi właśnie pokazać jak masz zrobione? Bo ja myślałem aby wlew dać obok wlewu od Bp ale to

> jest dodatkowe 200zł, a druga sprawa to myślałem aby schować pod tablice....

> Przełącznik zaś myślałem zamieścić na lewym fotelu od kierowcy tu gdzie jest niekiedy sterowanie od

> podgrzewania siedzeniem... ewentualnie pod podłokietnikiem...

ja mam pod wlewem i to nie musze nic dokecac bo wszedl caly wlew gazu, na dodatek nic wiecej nie placilem przy montazu

Napisano

> mam 147 od może dwóch tygodni i we wtorek jestem umówiony na montaż sekwencyjne instalacji:)

> Zmotywowało mnie do tego posunięcia średnie spalanie po 13-15l/100

1.6 16v nie może tyle palić. Chyba, że jeździsz w permanentnych korkach z butem w podłodze... hmm.gif

2.0 16v paliła w aglomeracji ślaskiej do 12 litrów, ale najczęsciej 9,5 do 10,5 (30% to trasy podmiejskie).

Zwróć uwagę na sondy lambda (aż 3 sztuki - 2 w kolektorze wydechowym przy katalizatorach wstępnych i jedna z bardzo długim przewodem za wszystkimi katalizatorami).

Wystarczy, że niedomaga jedna z nich i robi się problem niewykrywalny przez examiner'a.

Napisano

> ja chce kupić 147 z 1.9 JTD i myśle, że powinna mi

> mniej palić niż moja obecna brava 1.2

żebyś się nie zdziwił , ja mam 156 multijet140KM i więcej pali niż poprzednia brava 1,2 , ale alfą ostrzej jeżdżę - bo jest czym przycisnąć , może to dlatego hmm.gif

Napisano

> I pewnie znów usłyszysz sprzeczne opinie tutaj (ja nie mam zdania w tym temacie poza minusami

> praktyczno-użytkowymi).

Mnie w zasadzie jedna rzecz ciekawi - w jaki sposób zamontowany LPG wpływa na zużycie oleju. To ostatnie nigdy nie było chlubą TS'ów. _Jeśli_ (hipotetycznie) dojdzie do tego, że zużycie się zwiększy to kto wie czy potencjalny (świadomy lub nie) użytkownik nadąży z jego uzupełnianiem palacz.gif

Napisano

> A tak apropos silnika 2.0...to naprawdę za przeproszeniem dali dupy z tym silnikiem jeśli chodzi o

> spalanie. Wir w baku jakby niemalże jakaś V6 siedziała pod maska..a przecież 147 nie jest

> jakimś 2-tonowym klockiem żeby tyle taki motor palił.

To prawda. Pali zbyt wiele na osiągi jakie oferuje. Konkurencja była pod tym względem zawsze lepsza.

Zapewne dlatego zrezygnowali z niego (jak wcześniej z boxerów) nie inwestując w modernizację na rzecz JTS. Aczkolwiek, 2.0 JTS też chyba nie należał do oszczędnie obchodzących się z paliwem?

Napisano

Może faktycznie nie żałujesz prawej stopie biglaugh.gif Mi w bravie wychodzi średnio nieco ponad 7 litrów na 100 więc sądze, że 147 z JTD powinna troszke mniej zasysać ok.gif ale żeby się przekonać musze w końcu sprzedać padake...a nie moge narazie sciana.gif

Napisano

> Może faktycznie nie żałujesz prawej stopie Mi w bravie wychodzi średnio nieco ponad 7 litrów na

> 100 więc sądze, że 147 z JTD powinna troszke mniej zasysać ale żeby się przekonać musze w

> końcu sprzedać padake...a nie moge narazie

mJTD ? nie jestem specem od klekotów, ale raczej też nie liczyłbym na na to, chyba że w długich trasach spokojnie, w krótkich gdy zimny zbliża się do benzynek dość blisko o ile wiem.

(przy okazji - też Bravkę 1,2 będę sprzedawał niedługo, faktycznie nie ma na nie chętnych ? liczyłem że nie będzie z tym problemu...)

Napisano

No stary sprzedać to jest w ogóle jakiś dramat...bardzo mało chętnych, Ci co oglądali to była jedna konkretna osoba która chciała wziąć za normalne pieniądze ale sie rozmyśliła bo kupiła polówke wpysk.gif reszta to albo apacze co sobie pooglądać chcieli albo oferują śmieszne pieniądze z tekstem typowo jarmarcznym: "Panie daje tyle i biore" gdzie należy się jedynie zabić śmiechem takiego pacjenta...eh Też myślałem że moment pójdzie bo to naprawdę fajne wygodne itd auto moim skromnym zdaniem...oczywiście w tych pieniądzach

Napisano

moze mi ktoś wstawić fotki gdzie macie wskaźnik od gazu w środku i gdzie macie wlew do gazu? Sprawa dość pilna bo jutro odstawiam auto do zakładania instalki a chce zeby było zrobione tak aby niebyło widać ze jest lpg

Napisano

> Mi w bravie wychodzi średnio nieco ponad 7 litrów na

> 100 więc sądze, że 147 z JTD powinna troszke mniej zasysać

mi podobnie , średnie 7l , na trasie 5,5-6 l ! , w ogóle na jednym baku w trasie robiłem ok 1000km - złoto, nie silnik , alfa niech się schowa i buty czyści bravie hehe.gif

teraz w alfie , miasto 8l , trasa 6-6,5l no.gif , ale wyprzedzam bezstresowo zlosnik.gif

Napisano

No to mi podobnie trasa 5,7-5,8 litra na 100 i nawet można w miare szybko bujać. Ale fakt faktem do wyprzedzania dynamicznej jazdy bezstresowej no to troszeczkę brakuje grinser006.gif jeśli już to dwa biegi w dół i sandał palacz.gif a i tak za wiele się nie dzieje z reguły wink.gif dlatego już sie nie mogę doczekać sprzedania auta...już mi się śni po nocach alfa 115 KM 275Nm...będzie różnica ok.gif

Napisano
  • Autor

Mi 1,6 16v pali średnio 8,9 L w mieszanym cyklu

a ile płaciliście za sekwencje?? bo dzisiaj mi powiedzieli w Wieliczce 2400 zł

a wlew planuje pod rejestracje ukryć

Napisano

> mozesz mi właśnie pokazać jak masz zrobione? Bo ja myślałem aby wlew dać obok wlewu od Bp ale to

> jest dodatkowe 200zł, a druga sprawa to myślałem aby schować pod tablice....

> Przełącznik zaś myślałem zamieścić na lewym fotelu od kierowcy tu gdzie jest niekiedy sterowanie od

> podgrzewania siedzeniem... ewentualnie pod podłokietnikiem...

dzisiaj postaram się zrobić foto i wrzucić,

a co do wlewu to wcześniej też chciałem pod klapką obok noPb ale koleś się bał trochę bo mówił że może uszkodzić mi rurę od wlewu benzyny (miało to kosztować max 50zł więcej)

pod rejestracją nie wyda bo za wysoko jest i przewód wychodziłby w bagażniku

Napisano

> dzisiaj postaram się zrobić foto i wrzucić,

> a co do wlewu to wcześniej też chciałem pod klapką obok noPb ale koleś się bał trochę bo mówił że

> może uszkodzić mi rurę od wlewu benzyny (miało to kosztować max 50zł więcej)

> pod rejestracją nie wyda bo za wysoko jest i przewód wychodziłby w bagażniku

bede mega wdzięczny za foto bo sprawa dosc pilna grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.