Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piasta(?) 1.6 16V astra G 2003

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy dochodzacy z przednich kol donosny dzwiek o niskim tonie, to konczace sie piasty?

Samochod ma przejechane niecale 100 tys. km. Dzwiek slyszalny ...zwracajacy uwage od tygodnia, wczoraj bardzo sie nasilil.

Czy z ta usterka moge przejechac bezpiecznie jeszcze kilkaset km?

Napisano

Sprawdź, czy po przejechaniu kilku km. piasta z przodu nie odbiega temperaturą od reszty. Jeśli nie, to prawdopodobnie to łożysko. Przejechać możesz z tym nawet kilkanaście tyś. km. Ale może też zatrzeć się po kilku. Sprawdź jeszcze czy nie uszkodziła się osłona przegubu (poznasz po rozbryzganym smarze wink.gif)

Napisano
  • Autor

Dzieki za szybka odpowiedz. Wszystko wskazuje na to, ze do wymiany jest lozysko w lewym kole. I teraz zastanawiam sie czy awansem zmienic takze w prawym. Skoro lewe huczy, czy to znaczy, ze za chwile zacznie prawe? Koszt piasty z ABS to ok. 200 zl.

> Sprawdź, czy po przejechaniu kilku km. piasta z przodu nie odbiega temperaturą od reszty. Jeśli

> nie, to prawdopodobnie to łożysko. Przejechać możesz z tym nawet kilkanaście tyś. km. Ale może

> też zatrzeć się po kilku. Sprawdź jeszcze czy nie uszkodziła się osłona przegubu (poznasz po

> rozbryzganym smarze )

Napisano

> Dzieki za szybka odpowiedz. Wszystko wskazuje na to, ze do wymiany jest lozysko w lewym kole. I

> teraz zastanawiam sie czy awansem zmienic takze w prawym. Skoro lewe huczy, czy to znaczy, ze

> za chwile zacznie prawe? Koszt piasty z ABS to ok. 200 zl.

> > rozbryzganym smarze )

Ja bym wymienił tylko w tym kole, w którym jest uszkodzenie. Dokładnie sprawdź w którym kole poleciało łożysko. Ja kiedyś w innym samochodzie miałem uszkodzone w lewym kole, a podczas jazdy wydawało się, że to z prawej strony (tak twierdził nawet kumpel który miał niezły słuch /po szkole muzycznej/).

Napisano

Może to hamulce, bo po 100 tyś już łożyska - ja mam przejechane ok 300tyś.

Napisano

> Dzieki za szybka odpowiedz. Wszystko wskazuje na to, ze do wymiany jest lozysko w lewym kole. I

> teraz zastanawiam sie czy awansem zmienic takze w prawym. Skoro lewe huczy, czy to znaczy, ze

> za chwile zacznie prawe? Koszt piasty z ABS to ok. 200 zl.

> > rozbryzganym smarze )

Ale łożyska to Ty nie wymienisz.

Napisano
  • Autor

> Może to hamulce, bo po 100 tyś już łożyska - ja mam przejechane ok 300tyś.

2 tyg. temu zmienilem klocki wraz z tarczami. przyhamowywalem, zeby sprawdzic, czy to przypadkiem klocki nie tra. tra, ale tylko przy skretach. i to wydajac specyficzny dzwiek, wiec ta czesc ukladu hamulcowego wykluczona. wysprzeglalem tez skrzynie, zeby sprawdzic czy to ona przypadkiem nie huczy. jutro jestem umowiony w warsztacie - zobaczymy, co powiedza. oczywiscie napisze co bylo przyczyna. dla potomnych. wink.gif

dzieki i pozdrawiam. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym wymienił tylko w tym kole, w którym jest uszkodzenie. Dokładnie sprawdź w którym kole

> poleciało łożysko. Ja kiedyś w innym samochodzie miałem uszkodzone w lewym kole, a podczas

> jazdy wydawało się, że to z prawej strony (tak twierdził nawet kumpel który miał niezły słuch

> /po szkole muzycznej/).

latwo powiedziec, ze w lewym, bo lewe sie slyszy (z racji umiejscowienia kierownicy). wink.gif

jutro bede w warsztacie, to napisze co to bylo. wink.gif

dzieki,

Napisano
  • Autor

> Ale łożyska to Ty nie wymienisz.

to, ze troche znam budowe samochodu wcale nie oznacza, ze umiem naprawic. wink.gif

Napisano

> to, ze troche znam budowe samochodu wcale nie oznacza, ze umiem naprawic.

Znaczy sie chodziło mi o to, że trzeba całą piaste wymienić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczy sie chodziło mi o to, że trzeba całą piaste wymienić

zlosnik.gif razem z czujnikiem abs, ktory jest jej czescia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Witam,

Jesli:

- w kierownicy czujesz mrowienie ORAZ

- od poczatku jazdy slyszysz buczenie, ktore wzmacnia sie po przejechaniu juz 1 km ORAZ

- dzwiek przypomina ton silnika odrzutowego ORAZ

- przy skrecie dzwiek ustaje lub przycicha do momentu (wy)prostowania toru jazdy ORAZ

- halas nie ustaje przy wysprzegleniu ORAZ

- halas nie ustaje przy wylaczonej sprezarce klimatyzacji ORAZ

- halas nie ustaje przy przyhamowaniu, TO

najprawdopodobniej masz uszkodzone lozysko kola.

Podczas jazdy trudno okreslic ktore kolo szwankuje, jako ze dzwiek rozprasza sie po calym nadwoziu. W swoim samochodzie podejrzewalem, ze problem jest w okolicach przedniej osi, ale bralem tez pod uwage uszkodzenie w okolicach tylnej.

W Astrze G lozysko wystepuje razem z piasta i czujnikiem ABS (o ile samochod wyposazony jest w ten system). Piasta w tej wersji, niestety, nie jest tania. Warto wiec wymienic tylko te uszkodzona, w szczegolnosci ze awaria pierwszej nie musi wrozyc rychlej awarii tej po drugiej stronie osi. W mojej Astrze lozysko wysiadlo po 97 tys. km.

Dzieki koledzy za odpowiedzi w tym poscie. Okazaly sie cenne.

Napisano

jak kupowac piaste to tylko SKF, mialem kiedys zalozona MGK czy cos takiego i po 20 tys. padla. koszt ok 350-400 zl.

Napisano

> jak kupowac piaste to tylko SKF, mialem kiedys zalozona MGK czy cos takiego i po 20 tys. padla.

> koszt ok 350-400 zl.

W opakowaniu Ruville tez jest SKF cool.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.