Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubytek płynu hamulcowego

Featured Replies

Napisano

Czy płyn hamulcowy może odparować? Wczoraj zaświeciła mi się kontrolka hamulca, pokazująca niski stan płynu w zbiorniczku (ok. połowy zbiorniczka). Ponieważ byłem na weekendowym wyjeździe wpadłem trochę w panikę myśląc, że jest nieszczelny układ hamulcowy. Po oględzinach nie zauważyłem nigdzie wycieku. Kupiłem więc płyn i dolałem do maksymalnego poziomu. Po drodze do domu pogorszenia działania hamulców nie zauważyłem, kontrolowałem co jakiś czas poziom płynu. Zrobiłem ok. 370 km i płynu nic nie ubyło.

Wcześniej nie kontrolowałem regularnie poziomu płynu hamulcowego. Wiem, że było trochę powyżej połowy zbiorniczka, więc uznawałem zawsze, że jest OK. Tym bardziej, że czujnik nie wskazywał zbyt niskiego poziomu. Stąd moje dociekanie, co mogło stać się z tym płynem. Czy płyn hamulcowy ma właściwości odparowujące? W piątek jechałem ponad 300 km w dużym upale.

Napisano
  • Autor

> Plynu ubywa tez w miare zuzywania sie klockow, moze masz juz cieniutkie ?

Mają ok. połowy grubości nowych.

Napisano

> Mają ok. połowy grubości nowych.

Jezeli na wszystkich 4 kolach tak jest, a do tego plynu nie bylo zalane na maksa przy ostatniej zmianie klockow to jest mozliwe, ze tak "ubylo". Druga opcja to moze byc np. hydrauliczny wysprzeglik (o ile wystepuje) - cieknie sobie z niego, mozna nie zauwazyc (chyba, ze auto dluzej postoi, wtedy bedzie tlusta plama pod autem).

Napisano

> Jezeli na wszystkich 4 kolach tak jest, a do tego plynu nie bylo zalane na maksa przy ostatniej

> zmianie klockow to jest mozliwe, ze tak "ubylo". Druga opcja to moze byc np. hydrauliczny

> wysprzeglik (o ile wystepuje) - cieknie sobie z niego, mozna nie zauwazyc (chyba, ze auto

> dluzej postoi, wtedy bedzie tlusta plama pod autem).

Tak samo mozna nie zauwazyc jak troszke podcieka z uszczelek tloczkow. Potem jedziesz, wszystko sie rozgrzewa, plamy podsychaja.

Napisano

Płyn raczej nie paruje . Pamietasz ile miałes płyny po ostatniej wymianie klocków / szczęk ?? Moze już wtedy było go troche mniej i z z biegiem wycierania sie elementów ukł. hamulcowego jego stan spadł poniżej dopuszczalnego ?

Osobiście jeszcze raz sprawdziłbym szczelność wszystkich połączen i elementów układu hamulcowego . Może byc mały wyciek z cylinderków pod bebnem tip

Nie wiem jakie auto i co już oglądałes

Napisano

> Mają ok. połowy grubości nowych.

Niepotrzebnie spanikowałes.

Poziom płynu hamulcowego zmienia się wraz z zużyciem okładzin ciernych. Powinienes je sprawdzić, bo niekiedy blokujacy zacisk potrafi szybko zetrzeć okladzine.

Strzykawką odeśsij poziom z maxa do normalnego poziomu (5-6mm ponad zaświecenie się kontrolki). Jak zmienisz okładziny na nowe to poziom płynu wyrówna się do jego max poziomu - ewentualnie dolejesz.

W przeciwnym wypadku wcisniete podczas wymiany klocków tloczki, wyprą nadmiar płynu ze zbiorniczka na zewnątrz - a płyn, jest agresywny dla lakieru.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za sugestie. Jak widzę tragedii nie ma, ale muszę dokładniej przyjrzeć się moim hamulcom.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.