Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik predkosci p2 1.2 8v

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakas roznicy miedzy puntem2 99-03 z abs-em i bez niego , vel czy oba wozidla biora sygnal predkosci ze skrzyni ?

Ktos wie ?

Napisano

> Czy jest jakas roznicy miedzy puntem2 99-03 z abs-em i bez niego , vel czy oba wozidla biora sygnal

> predkosci ze skrzyni ?

> Ktos wie ?

Gdy masz ABS, to licznik bierze predkosc z niego. Gdy ABS'u brak, to w skrzyni jest czujnik specjalnie dla licznika.

Napisano
  • Autor

Thx kolega tez potwierdzil , w sumie do abs sa 4 czujniki na kazde kolo , ciekawe jak predkosc wylicza , z 1 kola czy usrednia jakos wink.gif hehe

Napisano

> Thx kolega tez potwierdzil , w sumie do abs sa 4 czujniki na kazde kolo , ciekawe jak predkosc

> wylicza , z 1 kola czy usrednia jakos hehe

Raczej tylko z przednich, o ile czasem nie z jednego, jak to w starszych Oplach.

Pewnie zawsze jest brany odczyt z tego przedniego kola, co najszybciej sie obraca.

Napisano

> Thx kolega tez potwierdzil , w sumie do abs sa 4 czujniki na kazde kolo , ciekawe jak predkosc

> wylicza , z 1 kola czy usrednia jakos hehe

tylne nie są brane pod uwagę do prędkości

co do przednich nie chciało mi się szukać z którego jest brany

czy uśrednia z 2 przednich czy tylko z 1 bierze czy tez bierze z 2 i w razie padu jednego ma odczyt z 2

Napisano

Panowie skąd te info i czym poparte że prędkość jest brana z czujników ABS? Według schematów elektrycznych do PII wyraźnie widać że za licznik odpowiedzialny jest impulsator w skrzyni biegów, a ABS ciągle jest modułem zewnętrznym tak jak w starszej wersji PI.

Sprawdzał ktoś to empirycznie, odłączając wszystkie czujniki od ABS i wyjmując bezpiecznik układu ABS?

Napisano

> Panowie skąd te info i czym poparte że prędkość jest brana z czujników ABS?

brakiem impulsatora w skrzyni

> Według schematów

> elektrycznych do PII wyraźnie widać że za licznik odpowiedzialny jest impulsator w skrzyni

> biegów, a ABS ciągle jest modułem zewnętrznym tak jak w starszej wersji PI.

w/g jakich schematów od jakiej wersji silnikowej itp

> Sprawdzał ktoś to empirycznie, odłączając wszystkie czujniki od ABS i wyjmując bezpiecznik układu

> ABS?

wyjęcie bezpiecznika powoduje odłączenie tylko centralki sterującej pompą ABS

Napisano

> tylne nie są brane pod uwagę do prędkości

> co do przednich nie chciało mi się szukać z którego jest brany

> czy uśrednia z 2 przednich czy tylko z 1 bierze czy tez bierze z 2 i w razie padu jednego ma odczyt

> z 2

Jak padł mi prawy czujnik ABS to zdarzało się, że głupiał mi licznik prędkości wskazywał raz zawyżoną, a raz zaniżoną prędkość choć często pokazywał prędkość zgodną z rzeczywistością. Na koniec padła mi pompa ABS. Po wymianie czujnika i pompy niedomagania licznika nie powtórzyły się hmm.gif

Napisano

> w/g jakich schematów od jakiej wersji silnikowej itp

Według schematów z książki napraw, dla 1.2 8v przed liftem.

> wyjęcie bezpiecznika powoduje odłączenie tylko centralki sterującej pompą ABS

To wiem, bardziej chodziło mi o fizyczne odpięcie czujników. Bezpiecznik to tylko pro forma żeby ewentualnych błędów w centralce nie zapisać.

No ale skoro mówisz że nie ma impulsatora w skrzyni to masz rację i prędkość leci po czujnikach ABS. Wszystko już jasne ok.gif

Napisano

> Według schematów z książki napraw, dla 1.2 8v przed liftem.

tylko zauważ ze tam jest instalacja z wersji 1,2 8V bez ABS`u

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.