Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przełącznik zespolony i światła mijania

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zauważyłem, że co jakiś czas po włączeniu świateł mijania oba światła mijania gasną. Pomaga delikatne przyciągnięcie dźwigni przełącznika w stronę kierowcy (tak, jakby próbować chwilowo włączyć długie światła).

Czy dźwignię takiego przełącznika można rozebrać, czy może warto wymienić kompletny przełącznik zespolony?

Pozdrawiam

C.Z., Brava 1.4S

Napisano

> Witam!

> Zauważyłem, że co jakiś czas po włączeniu świateł mijania oba światła mijania gasną. Pomaga

> delikatne przyciągnięcie dźwigni przełącznika w stronę kierowcy (tak, jakby próbować chwilowo

> włączyć długie światła).

> Czy dźwignię takiego przełącznika można rozebrać, czy może warto wymienić kompletny przełącznik

> zespolony?

> Pozdrawiam

> C.Z., Brava 1.4S

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=281349529&an=0&page=0#Post281349529 - jest manual jak się do tego zabrać.

Napisano

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=281349529&an=0&page=0#Post281349529 -

> jest manual jak się do tego zabrać.

Moim zdaniem szkoda zachodu.

Można kupić na allegro sprawne przełączniki, od poważnych sprzedawców, z gwarancją sprawności, używane, w cenie około 30zł.

Ja tak zrobiłem i wymieniłem. Oczywiście obowiązkowo jednocześnie dołożenie przekaźnika.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kolejne pytanko.

Czy do Brava 1.4S rok prod. 1997 podejdzie dowolny przełącznik zespolony od Brava?

Czy może były jakieś modyfikacje w przyłączach, kształtach itp.?

Pozdrawiam

C.Z.

Napisano

> Kolejne pytanko.

> Czy do Brava 1.4S rok prod. 1997 podejdzie dowolny przełącznik zespolony od Brava?

> Czy może były jakieś modyfikacje w przyłączach, kształtach itp.?

Są 3 rodzaje przełączników zespolonych, na pierwszy rzut oka takie same, ale różne:

1 - do BBM bez airbaga

2 - do BBM z airbagiem, standardowa

3 - do Marei z regulacją częstotliwości 1 biegu wycieraczek

1 <-> 2 są niekompatybilne (inne połączenie sygnału klaksonu spowodowane brakiem taśmy w wersji bez airbaga)

1 <-> 3 będą niekompatybilne z tego samego powodu

Czy 2 jest zamienne z 3 tego nie wiem.

Napisano
  • Autor

OK. Dzięki za info. Czyli pozostaje mi nic innego, jak tylko poszukać przełącznika do Bravy bez taśmy poduszki.

Pozdrawiam

C.Z.

Napisano

> OK. Dzięki za info. Czyli pozostaje mi nic innego, jak tylko poszukać przełącznika do Bravy bez

> taśmy poduszki.

No jest jeszcze inne wyjście, oprócz przełącznika zakupić taśmę i zamontować ją zamiast pierścienia, który występuje w wersji bez airbaga. Ja tak mam zrobione bo przy okazji zmieniałem kierownicę na multi. No ale to już droższa zabawa.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam!

Zdobyłem manual'a. Rzeczywiście złączka w przełączniku była nadtopiona. Naprawiłem i naciągnąłem sprężynki. Jednak po złożeniu jest tak samo - nadal nie mam świateł mijania oraz długich włączanych na stałe. Długie tymczasowe (dźwignia w stronę kierowcy) świecą. Dzisiaj sprawdzę bezpieczniki i ścieżki w przełączniku.

Czy może być jeszcze jakaś przyczyna?

Pozdrawiam

C.Z.

Napisano

> Witam!

> Zdobyłem manual'a. Rzeczywiście złączka w przełączniku była nadtopiona. Naprawiłem i naciągnąłem

> sprężynki. Jednak po złożeniu jest tak samo - nadal nie mam świateł mijania oraz długich

> włączanych na stałe. Długie tymczasowe (dźwignia w stronę kierowcy) świecą. Dzisiaj sprawdzę

> bezpieczniki i ścieżki w przełączniku.

> Czy może być jeszcze jakaś przyczyna?

Moim zdaniem nadal masz niesprawny przełącznik.

Jeśli chodzi o światła długie to mam tutaj 100% pewności, skoro działa Ci mignięcie, a nie działa na stałe to na 100% masz zrypany w przełączniku zespolony włącznik drogowych.

Jeśli idzie o światła mijania, to włącznik jedyne co robi to zwiera przewód żółto-niebieski z przewodem szaro-bordowym, jeśli zewrzesz te przewody na krótko (najlepiej przez bezpiecznik 15A a może lepiej 20A) i światła mijania zaświecą, to też będziesz miał pewność, że przełącznik mijania nie działa, a reszta instalacji jest OK.

A tak w ogóle jak się już uporasz z tym przełącznikiem zespolonym to zamontuj koniecznie przekaźnik świateł mijania. Do drogowych nie musisz, bo jest fabrycznie.

Bo to wszystko stało się przez brak przekaźnika, przez przełącznik, przy włączonych św mijania idzie 9A prądu, przełącznik się grzeje i się psuje. Drogowe nie działają Ci też przez grzanie się styku świateł mijania.

Napisano

Się Podłączę do tematu.

Nie działają mi światła mijania, drogowe oraz wycieraczki. Czy informacje z manuala pomogą aby to naprawić czy przygotować się na wymianę całego przełącznika zespolonego?

Napisano

> Moim zdaniem szkoda zachodu.

> Można kupić na allegro sprawne przełączniki, od poważnych sprzedawców, z gwarancją sprawności,

> używane, w cenie około 30zł.

> Ja tak zrobiłem i wymieniłem. Oczywiście obowiązkowo jednocześnie dołożenie przekaźnika.

Możesz podesłać link do aukcji który pasuje do BRAVO 1.9 TD100 GT z air bagiem ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

wald0, dziękuję za wskazówki!

Po sprawdzeniu świateł zwierając odpowiednie kable we wtyczce, zabrałem się za przełącznik raz jeszcze.

Problem polegał na tym, że ścieżka na płytce była mocno wytarta i nie było dobrego styku. Przeszlifowałem ścieżkę oraz metalową zszywkę w suwaku drobnym papierem ściernym. Mocno naciągnąłem sprężynki i wygląda teraz, że jest OK.

BTW. Manual ze śmietnika okazał się również bardzo pomocny.

Pozdrawiam

C.Z.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.