Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Honda] Czy miał ktoś do czynienia...

Featured Replies

Napisano

... z taką nawigacją:

668-2994.jpg

?

To jest nawigacja montowana u dealerów do różnych modeli Hondy.

Sytuacja wygląda tak: na początku marca zamówiłem Civica m. innymi z nawigacją fabryczną:

5dr09107kgks.jpg

Po prawie pięciu miesiącach oczekiwania auto dotarło w końcu do Polski. Jak sie okazało - bez nawigacji. facepalm.gif Nie wiem, po czyjej stronie leży wina - dealer się tłumaczy, że zamówienie złożono prawidłowo a Honda Poland przekazując to zamówienie dalej popełniła błąd zlosnik.gif, tak czy inaczej teraz to już niczego nie zmieni. Ze strony dealera padła propozycja, że wydłubane zostanie radio i w jego miejsce zainstalują tę nawigację z HDD - ona kosztuje więcej, niż dopłata do opcji "nawigacja fabryczna", ale różnicę w kosztach dealer bierze na siebie. Druga opcja to odbiór auta bez nawigacji, oczywiście odpowiednio tańszego. Trzecia opcja to zwrot zaliczki i rezygnacja z auta - już teraz wiem, że gdyby złożyć zamówienie ponownie, to takie auto najwcześniej będzie w grudniu. pad.gif

Nie wiem zbyt wiele o tym urządzeniu - poza tym, że to jest oparte na Windows Automotive 5.0. Na pewno poziom integracji z autem jest dużo mniejszy niż w przypadku nawigacji fabrycznej (pomijając już np. kwestie poleceń głosowych i parę innych mniej bądź bardziej istotnych detali - nie wiem nawet, czy np. działa sterowanie w kierownicy, dealer też nie wie pad.gif). Na pewno też istotną wadą jest to, że takie urządzenie 2xDIN na środku konsoli aż prosi: "wybij szybę i ukradnij mnie". Ale może są jakieś inne zalety tego wynalazku? niewiem.gifhmm.gif Nie wiem nawet, kto jest tego producentem.

Decyzję muszę podjąc do jutra, w grę wchodzą w zasadzie dwie opcje:

- odbieram auto z tą "dealerską" nawigacją,

- nie odbieram auta i dziękuję Hondzie za współpracę (następnych pięciu miesięcy nie chce mi się czekać, konkurencja jest w stanie dostarczyć auto szybciej).

Napisano

A moze opcja zwrotu roznicy w cenie miedzy wersja navi i non-navi a nastepnie kupno i montaz oryginalnej nawigacji - na alledrogo jest za 2,5k. Mysle, ze serwis nie powinien krzyknac za robocizne brakujacych 2,5k do sumy, jaka trzeba doplacic (z tego co widze to 5k jest do nawigacji). Wiec bedziesz mial taka navi jak chcesz i zostanie na waciki

Napisano

>Na pewno też istotną wadą jest to, że takie urządzenie 2xDIN na środku konsoli aż prosi: "wybij

> szybę i ukradnij mnie".

wyjecie nawigacji 2 DIN z Passata zajelo zlodziejom 30 sekund .... ok.gif ja bym podziekowal na Twoim miejscu za takie rozwiazanie problemu ....

Napisano
  • Autor

> A moze opcja zwrotu roznicy w cenie miedzy wersja navi i non-navi a nastepnie kupno i montaz

> oryginalnej nawigacji - na alledrogo jest za 2,5k. Mysle, ze serwis nie powinien krzyknac za

> robocizne brakujacych 2,5k do sumy, jaka trzeba doplacic

W takie coś to już nie chce mi się bawić smile.gif - coś nie będzie działać jak trzeba, to serwis zwali na trefną nawigację, itd.

Napisano
  • Autor

> wyjecie nawigacji 2 DIN z Passata zajelo zlodziejom 30 sekund ....

Dlatego właśnie m. innymi mam wątpliwości mlot.gif - fabryczna nawigacja ma tę wielką zaletę, że jest w kilku kawałkach, a poza tym w zasadzie jak jest wyłączona, to prawie nie widać, że w ogóle jest. ok.gif

Napisano

> Dlatego właśnie m. innymi mam wątpliwości - fabryczna nawigacja ma tę wielką zaletę, że jest w

> kilku kawałkach, a poza tym w zasadzie jak jest wyłączona, to prawie nie widać, że w ogóle

> jest.

i ta fabryczna jakby lepiej umiejscowiona no.gif

ale kicha, tylko współczuć facepalm.gif

Napisano

> i ta fabryczna jakby lepiej umiejscowiona

Moze nie tyle lepiej ile gdzie indziej. "fabryczna" jest sterowana z centrali srodkowej - akcesoryjna ma ekran dotykowy. Gdyby akcesoryjna umiescic tam gdzie jest orginalna to zapewne nie bylbys w stanie jej obslugiwac w czasie jazdy.

Napisano

> Decyzję muszę podjąc do jutra, w grę wchodzą w zasadzie dwie opcje:

> - odbieram auto z tą "dealerską" nawigacją,

Ja bym odpuscil calkiem. Wolal bym navi na przyssawce do deski. Jakis TT czy co tam wolisz. taniej, tak smao skutecznie, nie kusi zlodzieja i zawsze mozesz wziasc ze soba gdy musisz jechac innym samochodem. A do tego w kieszeni zostanie duzuuzo gotowki na kilka innych rzeczy.

> - nie odbieram auta i dziękuję Hondzie za współpracę (następnych pięciu miesięcy nie chce mi się

> czekać, konkurencja jest w stanie dostarczyć auto szybciej).

Dziwi mnie taki okres oczekiwania. Probowales skontakowac sie z Honda Poland i naswietlic sprawe? Lub bezposrednio z Honda Europe?

Ostatnio jak z nimi gadali to dosc mocno wchodzili w cztery litery. mozliwe ze jak im powiesz, ze wlasnie porzuciles VW dla hondy a tu taka skucha to zrobi sie z tego bardzo atrakcyjna oferta.

Napisano
  • Autor

> Moze nie tyle lepiej ile gdzie indziej. "fabryczna" jest sterowana z centrali srodkowej -

> akcesoryjna ma ekran dotykowy.

Pewnie chodzi o "lepiej" w sensie ergonomii - wygodniej się patrzy w tamto miejsce niż gdzieś na konsolę środkową. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym odpuscil calkiem. Wolal bym navi na przyssawce do deski.

Szukałem auta m. innymi z fabryczną nawigacją - jeszcze kilka lat temu dokładność map Polski była fatalna w porównaniu do tego, co można było mieć np. w palmtopie, ale teraz jest juz z tym sporo lepiej, a wygoda korzystania jest jednak zdecydowanie większa.

> Dziwi mnie taki okres oczekiwania.

ZTCW. to jest to standardowy okres oczekiwania hmm.gif - procedura wyglądała tak, że bezpośrednio po złożeniu zamówienia dostałem wstępny termin realizacji (~3.5 miesiąca czekania), ale od razu było zastrzeżenie, że nie jest to termin ostateczny i może ulec zmianie. Po jakichś dwóch tygodniach podany został termin ostateczny - podobno określa go fabryka. Ten termin był późniejszy o miesiąc w stosunku do tego wstępnie określonego - ale i tak upłynął już dwa tygodnie temu. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> i ta fabryczna jakby lepiej umiejscowiona

Dowiedziałem się już trochę więcej mlot.gif - przynajmniej tyle w tym dobrego, że poprawnie działa sterowanie w kierownicy i ten górny wyświetlacz. ok.gif

navi2.jpg

Zgodziłem się na ten wariant, bo jak sobie pomyślałem, że znowu miałbym robić kółko po salonach, to od razu takie rozwiązanie zaczęło mi się trochę bardziej podobać zlosnik.gif

Napisano

> Dowiedziałem się już trochę więcej - przynajmniej tyle w tym dobrego, że poprawnie działa

> sterowanie w kierownicy i ten górny wyświetlacz.

> Zgodziłem się na ten wariant, bo jak sobie pomyślałem, że znowu miałbym robić kółko po salonach, to

> od razu takie rozwiązanie zaczęło mi się trochę bardziej podobać

Mozesz mi wyswwiadczyc przysluge? Potrzebuje wiedziec ile kosztuje blenda 2din w polskim salonie Hondy. Skoro bedziesz znow u dielra to moglbys zapytac? 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Mozesz mi wyswwiadczyc przysluge? Potrzebuje wiedziec ile kosztuje blenda 2din w polskim salonie

> Hondy. Skoro bedziesz znow u dielra to moglbys zapytac?

Jasne ok.gif - w przyszłym tygodniu będę tam parę razy, to zapytam. zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie chodzi o "lepiej" w sensie ergonomii - wygodniej się patrzy w tamto miejsce niż gdzieś na

> konsolę środkową.

absolutnie o to chodzi zlosnik.gif

a tak jeszcze lepiej jest i sprytniej zlosnik.gif

renault-clio-gt-facelift-2009-interior.jpg

Napisano

> wyjecie nawigacji 2 DIN z Passata zajelo zlodziejom 30 sekund .... ja bym podziekowal na Twoim

> miejscu za takie rozwiazanie problemu ....

Wszystkie śmiećvageny całe radio mają jako jedną dużą kostke (zmieniarka albo wzmacniacz są osobnymi elementami) którą można z każdego samochodu w ciągu kilku sekund przy pomocy kluczy (passat 3b, fabia, roomster) albo ściągając jedną lub dwie zaślepki i odkręcając cztery śrubki.

Napisano

> Wszystkie śmiećvageny

kompleksy jak stąd do oceanu... hehe.gif

Napisano

Proponuję Ci zupełnie inne rozwiązanie - mianowicie nawigację przenośną producenta Garmin, firmowaną przez Honda (znajdziesz ją na stronie www.honda.pl w zakładce akcesoria).

284043359-628-2891.jpg

Urządzenie jest lekkie, przenośne, stabilnie zamontowane z ładowaniem z deski (bez zbędnych kabli), możesz zabrać do domu, a gdy nie używasz - na desce rozdzielczej masz dyskretną zaślepkę...

Nawigacja jest w języku polskim, pierwszy update map masz za free...

Mapy są bardzo dobre - mam, korzystam... i nie powinienem tego pisać, ale jeździłem ostatnio z nawigacją fabryczną (montowaną do Civic'a)....... szkoda słów.

W mojej ocenie bardzo dobrze, że przez przypadek samochód przyjechał bez nawigacji!!! Niestety przykro mi to mówić ale fabryczna KOMPLETNIE nie jest warta swoich pieniędzy.

post-16904-14352509219846_thumb.jpg

Napisano

> Proponuję Ci zupełnie inne rozwiązanie - mianowicie nawigację przenośną producenta Garmin,

> firmowaną przez Honda (znajdziesz ją na stronie www.honda.pl w zakładce akcesoria).

> Urządzenie jest lekkie, przenośne, stabilnie zamontowane z ładowaniem z deski (bez zbędnych kabli),

> możesz zabrać do domu, a gdy nie używasz - na desce rozdzielczej masz dyskretną zaślepkę...

> Nawigacja jest w języku polskim, pierwszy update map masz za free...

> Mapy są bardzo dobre - mam, korzystam... i nie powinienem tego pisać, ale jeździłem ostatnio z

> nawigacją fabryczną (montowaną do Civic'a)....... szkoda słów.

> W mojej ocenie bardzo dobrze, że przez przypadek samochód przyjechał bez nawigacji!!! Niestety

> przykro mi to mówić ale fabryczna KOMPLETNIE nie jest warta swoich pieniędzy.

A ile sobie winszuje Honda za to?

Bo funkcjonalnie na ten przyklad to samo oferuje navroad 460 - (aktywny uchwyt, BT), ktory z licencja automapy na Europe z roczna subskrypcja mozna kupic ponizej 800 zł.

Napisano

> A ile sobie winszuje Honda za to?

> Bo funkcjonalnie na ten przyklad to samo oferuje navroad 460 - (aktywny uchwyt, BT), ktory z

> licencja automapy na Europe z roczna subskrypcja mozna kupic ponizej 800 zł.

Koszt u Dealera to troszkę ponad 3 kpln.

Niestety - za znaczek Hondy trzeba zapłacić.

Dodatkowo jest tam trochę modyfikacji, chociażby lista ASO w całej Europie (jako POI).

Napisano

> Koszt u Dealera to troszkę ponad 3 kpln.

icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Proponuję Ci zupełnie inne rozwiązanie - mianowicie nawigację przenośną producenta Garmin,

> firmowaną przez Honda

Niestety, już trochę za późno biglaugh.gif - musiałem zdecydować w sobotę.

> Mapy są bardzo dobre - mam, korzystam... i nie powinienem tego pisać, ale jeździłem ostatnio z

> nawigacją fabryczną (montowaną do Civic'a)....... szkoda słów.

Wiem, jak to wygląda ok.gifzlosnik.gif ale ostatnio pojawiła się aktualizacja map i jest już trochę lepiej biglaugh.gif Na stronie producenta map jest demo.

> Niestety przykro mi to mówić ale fabryczna KOMPLETNIE nie jest warta swoich pieniędzy.

To urządzenie multimedialne z HDD, które dostanę jako zamiennik, tym bardziej nie jest warte swojej ceny (nie pamiętam kwoty co do złotówki, ale łączny koszt przy normalnym zakupie oscylowałby w pobliżu 14 tysięcy złotych). Tu za to plus jest taki, że można na tym urządzeniu - jeśli ktoś lubi - zainstalować np. AutoMapę. biglaugh.gif

Napisano

No nie patrz tak na mnie.... zlosnik.gif No co ja mogę zrobić...? zlosnik.gif

Napisano

> kompleksy jak stąd do oceanu...

Niech mają Ci co jeżdżą tymi "poprawnymi autami dla ludu"...

Napisano

> No nie patrz tak na mnie.... No co ja mogę zrobić...?

promocję zlosnik.gif

Napisano

> promocję

100% podwyżki i 50% rabatu.... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.