Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

diesel w uno

Featured Replies

Napisano

witam, pytanie jak w temacie: czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi silnikami w uno, bo dosyć rzadko można je znaleźć w tym aucie. Jak wygląda sprawa z awaryjnością ?

Napisano

> witam, pytanie jak w temacie: czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi silnikami w uno, bo dosyć

> rzadko można je znaleźć w tym aucie. Jak wygląda sprawa z awaryjnością ?

Koledzy pawel_78, tvardy, szyman znają się na tych silnikach i uderzaj do nich z pytaniami wink.gif. Z rozmów ze znajomymi wiem, że to sa ponoć bardzo trwałe i bezawaryjne silniki. no, o niewielkim spalaniu już nie wspominam icon_rolleyes.gif Te silniki były dość długo montowane w Uniakach ok.gif

Napisano

jezeli chodzi o 1,7 to byly wkladane tez do Punto1, silnik dosyc mocny, o dobrym momencie w lekkim aucie dawal niezle osiagi, co do awaryjnosci sie nie wypowiem bo sam nie jezdzilem

Napisano

> witam, pytanie jak w temacie: czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi silnikami w uno, bo dosyć

> rzadko można je znaleźć w tym aucie. Jak wygląda sprawa z awaryjnością ?

szukaj wersji z silnikiem 1,7d , najlepiej na boschowskiej pompie wtryskowej (lucas-cav czasami lubią robić psikusy).

poza tym silnik praktycznie bezawaryjny - nawet drobne wycieki ma o wiele rzadziej niż wersje benzynowe....

jedyną drogą rzeczą w tym silniku to napęd rozrządu (a przynajmnije wyraźnie droższy od wersji benzynowych)

spalanie to od 4 (spokojna jazda pozamiejska do ok 7 - 7,5 - ostro po mieście).

trwałość jego to ok 500kkm na dobrym oleju.

pozdr

Napisano

W Uno było 1.7 TD czy tylko D ? O silniku się wypowiem bo miałem taki w Punto. Był to Turbo Dyszel o mocy 63 koni. W Uno zdaje się jest wolnossący 57 koni. Ma piękny dźwięk serduszka.gif. Jest bardzo głośny bynajmniej w porównaniu do JTD. Odpalając robi trzęsienie ziemi ( gdy jest zimny). Silnik raczej bezawaryjny. Droższa wymiana rozrządu ale można tankować Biodiesel , olej itd, przemieli wszystko zlosnik.gif. W punto spalanie średnie wynosiło około 6 litrów , tutaj będzie pewnie mniej. Jeśli w dobrym stanie - to polecam wink.gif

serduszka.gif

Napisano

> W Uno było 1.7 TD czy tylko D

było 1,7d i 1,4td z tej samej rodziny. były też 1,3 ale tego w sumienie polecam.

> ? O silniku się wypowiem bo miałem taki w Punto. Był to Turbo Dyszel

> o mocy 63 koni. W Uno zdaje się jest wolnossący 57 koni. Ma piękny dźwięk . Jest bardzo

> głośny bynajmniej w porównaniu do JTD. Odpalając robi trzęsienie ziemi ( gdy jest zimny).

> Silnik raczej bezawaryjny. Droższa wymiana rozrządu ale można tankować Biodiesel , olej itd,

> przemieli wszystko . W punto spalanie średnie wynosiło około 6 litrów , tutaj będzie pewnie

> mniej. Jeśli w dobrym stanie - to polecam

w uno byly:

1,7d z metalowym filtrem powietrza (starszy) - 60KM

1,7d z plastikowym filtrem powietrza (nowszy) - 58KM

1,4 td - około 71KM

co do "trzesienia" - jak poduszki sprawne (szczególnie ta hydrauliczna) to wibracji prawie nie ma, nawet na wolnych obrotach.

pozdr

Napisano

> było 1,7d i 1,4td z tej samej rodziny. były też 1,3 ale tego w sumienie polecam.

Myślałem że 1.7 TD też było, a to 1.4 TD co to za wynalazek ? Bo kiedyś widziałem to wyglądałem przypomina 1.7. A jeśli chodzi o 1.3 to jest chyba jeszcze głośniejszy , jedna laska u mnie takim jeździ po wiosce. Chcę sobie kiedyś takiego kupić do podłubania zlosnik.gif

> co do "trzesienia" - jak poduszki sprawne (szczególnie ta hydrauliczna) to wibracji prawie nie ma,

> nawet na wolnych obrotach.

> pozdr

troche jest zlosnik.gif jedyne co to piękny głos zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.