Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do oglądaczy Renault Laguna

Featured Replies

Napisano

> Panowie co sądzicie o takim autku ??

> Podobno 2 po FL już nie jest taka awaryjna??

Ma L2 FL, ale benzynowa. Co do awaryjnosci elektryki to nie narzekam - nic sie nie stalo, ale trwalosc mechaniki pozostawia troche do zyczenia (poduchy-lapy silnika, drazki i koncowki, male sprawy, ale niestety "ciut" kosztuja). Laguna z linka ma bardzo atrakcyjna cene, nie wiem czy nie zbyt atrakcyjna. Przebieg mozna jakos sprawdzic w Renault (po podjechaniu do ASO), zdaje sie, ze maja centralna baze danych na cale EU, wiec przebieg zweryfikujesz (IMO - nierealny). Wnetrze ostro plakowane (kierownica chyba dosyc mocno), uchwyt drzwi kierowcy konkretnie starty (do plastiku) - to sie niestety sciera (slaba trwalosc), ale po takim przebiegu nie powinno.

Napisano

Cześć,

Tak, to prawda, że Laguny 2 z późniejszych roczników, a w szczególności po FL są mało awaryjne. Zwłaszcza silniki 1.9 dCi, które ponoć w FL zmodyfikowano i faktycznie przynajmniej wizualnie da się zauważyć różnice, czyli może coś w tym jest.

Sam mam taką Lagunę z silnikiem 1.9 dCi, na razie niewiele, bo 8 miesięcy i przejechałem nią jakieś 15 tys i póki co nic się nie dzieje, nawet elektronika nie szwankuje. Moja ma nalatane minimum 166 tys i sporo mniejsze ślady zużycia niż ta w ogłoszeniu. Więc tu w nieduży przebieg diesla sprowadzonego trudno uwierzyć. Ja kupiłem nieco droższą, z 2005 roku, ale od prywatnego właściciela, w wyższej wersji wyposażenia i takiej poleciłbym Ci szukać (czyli wersja Lux Privilege). Jak już Laguna, to żeby chociaż odstawała wyposażeniem od konkurencji z tamtych lat smile.gif Można znaleźć wersje z xenonami, samościemniającym wstecznym lusterkiem, czujnikami cofania, czy np. tempomatem, czy składanymi el. lusterkami i np. rozwiązanie z kartą ma sens tylko w wersji hands free, gdzie nie wyciągasz w ogóle jej z kieszeni, a dostajesz się do auta, odpalasz je i zamykasz je po oddaleniu... Tu tych dodatków nie widzę, nie są one oczywiście konieczne, ale umilają użytkowanie, a w wersji z linka tych opcji nie ma. Ogólnie autko fajne, choć zawieszenie faktycznie nieco mniej pewne, ale za to bardziej komfortowe niż u niemieckich konkurentów. Doskonałe zabezpieczenie przed korozją, dodatkowo przednie błotniki i tylna klapa z tworzywa, a maska z aluminium. Czujników cofania też nie ma się co bać, działają bez problemu w nowszych wersjach przynajmniej. Najczęstsze ich usterki, to koniec baterii (około 10 lat żywotności), uszkodzenie przy nieumiejętnej naprawie, zmianie opon, czy urwanie modułu centralnego od spodu auta, ale wszystko da się naprawić prawie, że domowymi sposobami, wiele manuali jest na ogólnopolskim forum Renaul Laguna Klub Polska.

Aha, w tym autku z ogłoszenia z tego co widać, to nie ma radia Mp3, tak jak podaje sprzedający i nie ma welurowej tapicerki (żadna alcantara).

Napisano

> Aha, w tym autku z ogłoszenia z tego co widać, to nie ma radia Mp3, tak jak podaje sprzedający

Zdaje sie, ze ma tam napisane "Cabasse" - mnie sie zawsze wydawalo, ze Cabasse maja MP3 ?

Napisano

Mój ojciec ma Lagune z 2005 roku w dieslu 110KM przebieg niecałe 150 000km. Wczoraj wróciłem z trasy ponad 500km i wg mnie:

- auto mega wygodne! podoba mi się jak sprężyście jeździ po nierównościach wink.gif

- nie zauważyłem żeby jakoś niepewnie się prowadziło hmm.gif dla mnie bajka (nie jeździłem nigdy niemiecką technologią, może tam jest lepiej),

- 110 KM słabe do wyprzedzania, ale tragedii nie ma (alfa 156 2.4 JTD fabrycznie 136 KM na dzień dzisiejszy 120 KM [hamownia tyle pokazała] niewiele lepiej jechała do stówki, elastycznością też nie zabija Laguny ale jednak jest troszkę lepiej), myślę że 130 KM w Reno jest wystarczające wink.gif,

- średnia prędkość na całej trasie 75 km/h i średnie spalanie 5,4 litra (klimatyzacja włączona non stop, w aucie 5 osób plus pełny bagażnik),

Awaryjność:

Ojciec ma ją od roku i przez ten okres wymienił rozrząd oraz z tego co pamiętam siłownik sprzęgła (gdzieś to pisałem na AK), od tamtej pory nic się nie sypie wink.gif

Dla mnie minusem tego samochodu to tragiczne wnętrze!! Plastiki obklejone delikatną gumą, którą bez żadnego problemu można uszkodzić dosłownie wszystkim. Nie wiem czy w każdym egzemplarzu tak jest, ale jak nacisnę w okolicach między nawiewami na środku deski rozdzielczej to całość przeokropnie skrzypi!! pad.gif Na drodze raczej jest cicho, ale przy większych dziurach deska daje o sobie znać. Nauczony jestem, że Francuzi robią fajne i miłe wnętrza, tutaj mnie strasznie zaskoczyli na minus.

Co jeszcze mogę powiedzieć...w najuboższej wersji wyposażeniowej jak dla mnie brakuje tylko elektrycznych szyb z tyłu i lepszych materiałów na siedzeniach.

Jeszcze jeden minus to jakaś taka średnio precyzyjna skrzynia biegów (byłem przyzwyczajony do miękkiego wchodzenia biegów, tutaj można ją troszkę przyhaczyć), plusem jest 6 biegów do przodu ok.gif

Koniec swiety.gif

Napisano

> Zdaje sie, ze ma tam napisane "Cabasse" - mnie sie zawsze wydawalo, ze Cabasse maja MP3 ?

Nie mają, zbadałem temat, z resztą też mam Cabasse i nie odtwarza. Mp3 odtwarzają tylko te, które były montowane z fabryczną nawigacją, można je poznać po pokrętle głośności umieszczonym po środku radia.

Napisano

110 KM, to akurat najsłabsza wersja, najpopularniejsze były 120, ale były też 115 i 130 o pojemności 1.9. Mi 120 wystarcza do sprawnego poruszania się, oczywiście nie jest to rakieta, ale wyprzedzać się da i spalanie jak na dość ciężkie auto jest OK.

Też właśnie wczoraj wróciłem z trasy z bardzo podobnym spalaniem, prędkością i obciążeniem. Podróż oczywiście bardzo przyjemna smile.gif

Z deską to potwierdzam, skrzypi, zwłaszcza na środku, na dziurach na szczęście nie odzywa się zbyt często, ale w Astrze z 97 roku było lepiej.

Ta guma faktycznie jest delikatna, z resztą widać to w samochodzie z ogłoszenia, tu już praktycznie jej nie ma miejscami, ja mam póki co kilka odprysków. Biegi nie wchodzą miękko, to fakt, że wbijanie jest wyczuwalne, ale nie zauważyłem nigdy haczenia, nic nie zgrzyta, biegi (zwłaszcza wsteczny i 1.) wchodzą idealnie.

Napisano

> Nie mają, zbadałem temat, z resztą też mam Cabasse i nie odtwarza. Mp3 odtwarzają tylko te, które

> były montowane z fabryczną nawigacją, można je poznać po pokrętle głośności umieszczonym po

> środku radia.

Dobrze wiedziec ok.gif Bym wtopil i kupil nie to radio co trzeba zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie uwagi.

Zainteresowałem się autkie bo blisko mnie salon i gościu

twierdzi że przebieg do sprawdzenia w ASO i pewny.

Faktycznie jak przeglądałem to trochę dziwnie niska cena.

A tak poza tematem, to właśnie poszukuję jakiegoś autka w cenie

około (tzn max) 30k zł.

Ostatnio kolega podobną kupił - 2007 rocznik za ~30k zł i zrobiła na mnie dość pozytywne wrażenie.

Napisano

> Dzięki za wszystkie uwagi.

> Zainteresowałem się autkie bo blisko mnie salon i gościu

> twierdzi że przebieg do sprawdzenia w ASO i pewny.

> Faktycznie jak przeglądałem to trochę dziwnie niska cena.

> A tak poza tematem, to właśnie poszukuję jakiegoś autka w cenie

> około (tzn max) 30k zł.

> Ostatnio kolega podobną kupił - 2007 rocznik za ~30k zł i zrobiła na mnie dość pozytywne wrażenie.

yikes.gif Jakie te laguny tanie.

Na forum Laguny twierdza ze w 2005 roku Renault wprowadzilo nowy system nadzorowania jakoscia i podobno mocno poprawili niezawodnosc. Jak kupowac Lagune II to tylko po FL.

Napisano

> Jakie te laguny tanie.

> Na forum Laguny twierdza ze w 2005 roku Renault wprowadzilo nowy system nadzorowania jakoscia i

> podobno mocno poprawili niezawodnosc. Jak kupowac Lagune II to tylko po FL.

To chyba jakaś okazja albo mało atrakcyjny model, bo normalnie są trochę droższe te roczniki, ale nie zmienia to faktu, że i tak są tanie, zwłaszcza biorąc pod uwagę wyposażenie, komfort, klasę. Cóż, pochodzenie i obiegowe opinie mają tu ogromny wpływ, co jest i wadą i zaletą zarazem. Trzeba troszkę poczytać, żeby zorientować się, czy warto czy nie. Ja zawsze powtarzałem, że nigdy nie kupię "Francuza", a już na pewno nie awaryjnej Laguny II, a już w życiu z kłopotliwym silnikiem 1.9 dCi zlosnik.gif

Poczytałem, porozmawiałem z właścicielami, popatrzyłem na to ile tych samochodów jeździ po ulicach (też jest to jakiś wyznacznik - przynajmniej nie wszystkie stały w serwisach smile.gif ), auto mi się spodobało i wygrało moją wewnętrzną rywalizację z plastikową Astrą H, która wcześniej była faworytem w tym przedziale cenowym.

Póki co, jestem zadowolony, a kilometry lecą.

Recepta jest prosta, lać dobre paliwo, dbać o auto, wymiany serwisowe robić w terminie, no i oczywiście kupić zadbany i nie podejrzany egzemplarz.

Napisano
  • Autor

> oczywiście kupić zadbany i nie podejrzany egzemplarz.

No i to jest najtrudniejsze confused.gif

Ja się waham pomiędzy octavią 1 z poczciwym 1.9TDI, a właśnie tą Laguną

Napisano

> No i to jest najtrudniejsze

> Ja się waham pomiędzy octavią 1 z poczciwym 1.9TDI, a właśnie tą Laguną

To TĄ Lagune sobie odpuść bo widać ze jest kręcona...tak nie wyglada auto po przejechaniu 80kkm.

Ja mam na liczniku 160kkm, które sa nakrecone w 7 lat i nie mam tak zniszczonych drzwi, kierownicy, etc.

Napisano

> Dzięki za wszystkie uwagi.

> Zainteresowałem się autkie bo blisko mnie salon i gościu

> twierdzi że przebieg do sprawdzenia w ASO i pewny.

> Faktycznie jak przeglądałem to trochę dziwnie niska cena.

> A tak poza tematem, to właśnie poszukuję jakiegoś autka w cenie

> około (tzn max) 30k zł.

> Ostatnio kolega podobną kupił - 2007 rocznik za ~30k zł i zrobiła na mnie dość pozytywne wrażenie.

nie przekonasz sie jak nie sprawdzisz przebiegu (być może ASO prawde powie) ...

Napisano

> uchwyt drzwi kierowcy

> konkretnie starty (do plastiku) - to sie niestety sciera (slaba trwalosc), ale po takim

> przebiegu nie powinno.

widzialem Laguny, w ktorych te elementy byly dosyc mocno wytarte po 30kkm

mile w dotyku sa te plastiki pokrywane folia, ale niestety wystarczy zadrapac paznokciem zeby pozniej samo odlazilo

> Przebieg mozna jakos sprawdzic w Renault (po podjechaniu do ASO), zdaje sie, ze maja centralna baze danych na cale EU, wiec przebieg zweryfikujesz (IMO - nierealny).

centralna jest tylko baza napraw gwarancyjnych

byc moze bedzie ostatni przeglad w czasie gwarancji wpisany

to tez zawsze jakas informacja bo jak miala powiedzmy 60k w 2008 to ciezko zeby teraz miala 85k

Napisano

> w wyższej wersji wyposażenia i takiej poleciłbym Ci szukać (czyli wersja Lux

> Privilege).

Dynamique tez ma pewnie niezaprzeczalne zalety (np. fotele, zegary)

> Aha, w tym autku z ogłoszenia z tego co widać, to nie ma radia Mp3, tak jak podaje sprzedający i

jest Cabasse na pewno

ale czy czyta MP3 to niewiem.gif

> nie ma welurowej tapicerki (żadna alcantara).

jest skora laczona z materialem

Napisano

W naszym kraju znalezienie dobrego samochodu to nie lada wyczyn, a jak się nastawiasz na konkretny model, to już w ogóle...

Też rozważałem Octavię TDI, Sprawdzony i trwały model, ale sporo egzemplarzy zajeżdżonych w firmach lub nawet prywatnie. Z Laguną jest o tyle lepiej, że bardzo rzadko jeździły we flotach.

Napisano

> nie przekonasz sie jak nie sprawdzisz przebiegu (być może ASO prawde powie) ...

To fakt, w sieci Renault Polska można można dostać wydruk przeglądów i napraw z całej EU, pod warunkiem wykonywania ich w ASO Renault, jest to informacja bezpłatna.

Napisano

> centralna jest tylko baza napraw gwarancyjnych

> byc moze bedzie ostatni przeglad w czasie gwarancji wpisany

> to tez zawsze jakas informacja bo jak miala powiedzmy 60k w 2008 to ciezko zeby teraz miala 85k

chyba nie do konca, mam LII z 2006 roku i sa wpisy kazdej wizyty (ostatnia listopad 2009, czyli juz po gwarancji).

Napisano

Jak zalezy Ci na rozmiarach wnetrza (kabiny, nie bagaznika) to daruj sobie Octavie I. Przepasc gabarytowa.

Napisano

> W naszym kraju znalezienie dobrego samochodu to nie lada wyczyn, a jak się nastawiasz na konkretny

> model, to już w ogóle...

> Też rozważałem Octavię TDI, Sprawdzony i trwały model, ale sporo egzemplarzy zajeżdżonych w firmach

> lub nawet prywatnie. Z Laguną jest o tyle lepiej, że bardzo rzadko jeździły we flotach.

Oj jezdza we flotach jak najbardziej - ja mam wlasnie poleasingowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.