Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator do Peugeot 306 1.9TD

Featured Replies

Napisano

Witam po sąsiedzku.

Mam prośbę. Mojej żone właśnie zdechł aku w Peugeocie 306 1.9TD a w książce "Sam naprawiam" w tabelce z silnikami diesla jest podane że aku ma być "do 50Ah w zależności od silnika". To chyba jest jakieś nieporozumienie confused.gif 50Ah do diesla? Wg katalogu Centry do tego samochodu podchodzi aku o pojemności 64Ah z prądem rozruchu 640A. Znowu wszyscy znajomi mi mówią że do diesla powinienem włożyć 70Ah. Możecie coś poradzić bo mam za dużo informacji i już sam nie wiem... spineyes.gif

Napisano

> Witam po sąsiedzku.

> Mam prośbę. Mojej żone właśnie zdechł aku w Peugeocie 306 1.9TD a w książce "Sam naprawiam" w

> tabelce z silnikami diesla jest podane że aku ma być "do 50Ah w zależności od silnika". To

> chyba jest jakieś nieporozumienie 50Ah do diesla? Wg katalogu Centry do tego samochodu

> podchodzi aku o pojemności 64Ah z prądem rozruchu 640A. Znowu wszyscy znajomi mi mówią że do

> diesla powinienem włożyć 70Ah. Możecie coś poradzić bo mam za dużo informacji i już sam nie

> wiem...

Fabrycznie zapewne byl zamontowany ~60Ah, 640A (do sprawdzenia po VIN) ale do auta starszego niz 5 lat fabryka zaleca wkladanie nieco wiekszego aku (~70Ah).

Napisano

> Witam po sąsiedzku.

Varta podaje od 56-63 Ah i prad rozruchowy{EN} 480-610 A

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

A gdybym wsadził coś takiego jak FIAMM Titanum Plus 71Ah 680A to samochód będzie w stanie taką baterię doładowywać do pełna? Chodzi mi o to, czy to już nie jest za dużo, bo jeżeli akumulator będzie ciągle niedoładowany to mu mogę tym zaszkodzić.

Napisano

> A gdybym wsadził coś takiego jak FIAMM Titanum Plus 71Ah 680A to samochód będzie w stanie taką

> baterię doładowywać do pełna? Chodzi mi o to, czy to już nie jest za dużo, bo jeżeli

> akumulator będzie ciągle niedoładowany to mu mogę tym zaszkodzić.

Możesz wsadzić największy akumulator, jaki wejdzie gabarytowo. Nie ma takiej możliwości, by alternator nie dał rady doładować akumulatora. Im większy aku, tym po prostu na więcej odpaleń starczy, albo na dłuższe kręcenie w zimie jak nie będzie chciał stary klekot zaklekotać zlosnik.gif

Napisano

> Możesz wsadzić największy akumulator, jaki wejdzie gabarytowo. Nie ma takiej możliwości, by

> alternator nie dał rady doładować akumulatora. Im większy aku, tym po prostu na więcej odpaleń

> starczy, albo na dłuższe kręcenie w zimie jak nie będzie chciał stary klekot zaklekotać

Otóż to.

Zawsze to samo piszę, a ludzie jakoś nie chcą mi wierzyć hehe.gif

Podpisuję się obiema rękami.

Napisano

> Otóż to.

> Zawsze to samo piszę, a ludzie jakoś nie chcą mi wierzyć

> Podpisuję się obiema rękami.

Ja musiałem kiedyś przekonywać elektryków u mnie w firmie zlosnik.gif

Użyłem analogii - duże wiadro wody, dajmy na to 50L to duży akumulator. A mały, to niech będzie wiaderko 10L. Na rozruch auta potrzeba szklankę wody zlosnik.gif. Alternator uzupełnia tę szklankę powiedzmy w 5 minut. Więc jakim cudem ma nie doładować dużego akumulatora (nie dolać szklanki wody do dużego wiadra)?? Oczywiście założenie jest takie, że mamy sprawną instalację i naładowany początkowo akumulator. Logicznym jest, że uzupełnienie prądu zużytego na rozruch będzie trwało porównywalnie długo. Ale już więcej razy możemy odpalać i gasić auto z większym akumulatorem (więcej czerpać szklanek wody z dużego wiadra, bez jej uzupełniania). I gdy w małym aku skończy się prąd, z dużego jeszcze odpalimy auto - będziemy mogli sięgnąć szklankę wody (albo i kilka) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Racja! Racja! Jak się nad tym zastatnowić to przecież to takie proste i logiczne... Wziąłem aku 71Ah skromny.gif

Napisano

> Racja! Racja! Jak się nad tym zastatnowić to przecież to takie proste i logiczne... Wziąłem aku

> 71Ah

I prawidłowo ok.gif

Kiedyś miałem taki w maluchu zlosnik.gif. Nie mieścił się w fabryczną wnękę, ale przy dużym mrozie mój maluch wyjeżdżał z parkingu, a sąsiedzi pchali swoje młodsze i lepsze auta zlosnik.gif

Oczywiście miałem alternator w maluchu a nie prądniczkę wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.