Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

metaliczne stuki z okolic paska klinowego

Featured Replies

Napisano

Witam tak jak w opisie dzisiaj po odpaleniu samochodu na biegu jałowym slyszalne sa metaliczne rytmiczne (mniej wiecej dwa stukniecia na sekunde) stuki z okolic paska klinowego, dodam ze od jakiegos juz czasu pasek swiszczal (cwierkał) i wymieniany mial byc na dniach napinacz paska wraz z rolka mozliwe ze to to ustrojstwo? Moze ktos juz sie borykal z tym problemem? Prosba o pomoc zanim podjade do mechanika cudaka ktory bedzie chcial wymienic pol samochodu

Napisano

Nie pamietam co w jtd oprócz aternatora i klimy jest napędzane paskiem, ale jeśli masz czas na zabawę we własnym zakresie, to bym zdemontował pasek, zakręcił ręką rolką, altkiem, sprawdził czy nie ma luzów na łożyskowaniu, to samo z napędem klimy, potem bym odpalił bez paska i dalej słuchał, bo może to głębiej stuka (np. coś napędzane z rozrządu).

Napisano
  • Autor

stuki milkna chyba podczas jazdy albo sa praktycznie nie slyszalne, naciskanie sprzegla czy skrecanie kolami nie ma wplywu czestotliwosc stukania to jakies 2 stuki na sekunde moze to cos pomoze smile.gif

Napisano

Dodam że u mnie podobne dziwne metaliczne brzdęknięcia pojawiły się po wjechaniu w mega dziurę. Napewno dochodza z napędu urządzeń pomocniczych gdyż po ściągnięciu paska nic nie słychać niepokojącego. Stawiam na skaczący napinacz automatyczny, ew któreś koło. Ale głowy nie dam.

Napisano

taki objawy, wraz z piszczeniem paska miałem w swoim stilo gdy pękł tłumik drgań na kole pasowym.

pozdrawiam z małopolski, Marcin

Napisano

Mnie tam tak brzdeczalo padniete lozysko klimy , dzwieki sie zmienialy z wlaczaniem/wylaczaniem klimy , najlatwiej sprawdzic zdejmujac pasek i odpalajac woza wink.gif

Napisano
  • Autor

podczas wlaczania i wylaczania klimy nic sie nie zmienia - tak jak myslalem najprawdopodbniej napinacz lub kolo pasowe albo to i to bo piszczy od jakiegos czasu i zostalo to zweryfikowane jako wina napinacza

Napisano

Witam

U mnie też od pewnego czasu slychać było popiskiwania (cykanie) z okolicy napędu osprzętu. Okazało się że napinacz zakończył swój żywot. Po wymianie nareszcie mam ciszę w samochodzie. Kłopotliwa jest tylko jego wymiana ze względu na bardzo małą ilość miejsca. Pozdrawiam

Napisano

A u mnie były piski metaliczne tak jak u Ciebie - a okazało się ,że to kończąca się pompa wody zacierała się! Kiedy miałeś pompę wymienianą (rozrząd) ?

Napisano
  • Autor

nie jest dobrze, wymienilismy napinacz oraz sam pasek bo mial pekniecie pykanie/stukanie zmniejszylo glosnosc i czestotliwosc ale nadal na biegu jalowym slychac ale juz tylko na zewnatrz - rozrzad byl wymieniany razem z pompa 2 tyg temu - mechanik oczywiscie upiera sie ze to alternator pada heh..

Napisano

> zewnatrz - rozrzad byl wymieniany razem z pompa 2 tyg temu - mechanik oczywiscie upiera sie ze

> to alternator pada heh..

Zdejmij pasek napędu alternatora i odpal, jeśli nadal będzie słychać to rozrabia coś głębiej.

Tu masz moje przygody z napinaczem rozrządu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

po zdjęciu nic nie słychać hmm

Napisano

u mnie też to było, przyczyn : sprzęgło jednokierunkowe na alternatorze - zwal pasek i pokręć kołem pasowym od alt. wykonuj szybkie ruchy koło powinno zachowywać się jak "wolnobierzka" drive.gif w rowerze

Napisano
  • Autor

sprzeglo to kolo pasowe? sprawdzalem katalogowo te sprzegla ktore sa do slabszych silnikow i wedlug katalogu cenowo pasuja takze do 140km roznia sie one czyms czy tylko cena (150zl roznicy) ?

Napisano

zgadza się koło pasowe a w środku sprzęgło, nie wie jak się ma cena do 140km może będzie pasować od 115km , ja miałem taki komfort że zmajomy miał alternator z rozbitka przejechane 40 tyśkm założyłem i nic nie stuka nie popiskuje itp. sprzęgło gratis yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.