Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypalony zawór AG Z16XE

Featured Replies

Napisano

Pytanie do specjalistów: jakie mogą być przyczyny wypalenia zaworu wydechowego? Dopadło mnie to ostatnio, jak zwykle daleko od domu i na środku autostrady, i tak się zastanawiam nad powodem wyrzucenia dużej kasy w błoto.

Napisano

> Pytanie do specjalistów: jakie mogą być przyczyny wypalenia zaworu wydechowego? Dopadło mnie to

> ostatnio, jak zwykle daleko od domu i na środku autostrady, i tak się zastanawiam nad powodem

> wyrzucenia dużej kasy w błoto.

szklanki już swoje przejechały, zły skład mieszanki zwykle występuje jak się na lpg jeździ. (na źle wyregulowanym lpg)

Napisano

Poniekad zgodze sie z kolega, niemniej jednak nie widzac silnika i wnetrznosci jego wnioski na razie te same:

> szklanki już swoje przejechały,

Jezeli slyszalne bylo stukanie szklanki, swiadczy to o jej niesprawnosci, ale raczej w kierunku niepelnego uchylania zaworu, co wypalenia nie spowoduje. Natomiast nieprawidlowa praca zaworka w samoregulatorze moze spowodowac niedomykanie sie zaworu, co juz skutkuje wypaleniem zaworu i czesto, uszkodzeniem jego gniazda.

zły skład mieszanki zwykle występuje jak się na lpg jeździ. (na źle

> wyregulowanym lpg)

To najczesciej spotykana przyczyna wypalenia zaworu. Jesli silnik zasilany jest paliwem alternatywnym, wine ponosi regulacja instalacji -uboga mieszanka (kamikaze zakladaja nawet do takiego silnika III gen.) lub nieprawodlowo dzialajacy wtryskiwacz gazu. W przypadku zasilania silnika wylacznie prawidlowym paliwem (benzyna, dla przypomnienia...), przyczyna moze byc zacinajacy sie wtryskiwacz lub nieszczelnosc w kolektorze dolotowym (co w obu przypadkach daje uboga mieszanke).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Rady cenne, bardzo dziękuję. Auto ma 140kkm, zaczynam słyszeć leciutko popychacze, dolot raczej szczelny (podciśnienie ~300mbar), co do wtrysków nie wiem, ale składam właśnie taki sprytny interface, jeśli odpali to sprawdzę i pewnie poproszę o komentarz za kilka dni.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam kotleta. Pogadałem z silnikiem i parametry w miarę OK, jedyne co mnie zastanawia to opóźnienie zapłonu od czujnika spalania stukowego, kolejno dla cylindrów: 8, 2, 2, 4 - na biegu jałowym. Jako że autem jeździ żona rzadko mam okazję obejrzeć odpalanie po nocnym postoju więc to co zobaczyłem ostatnio nieco mnie zaniepokoiło. Otóż zaskakuje natychmiast, lecz przez 2-3 sekundy pracuje jak mały Ursus, tzn. mam wrażenie że na 3 garnki, jednocześnie słychać spory stopniowo malejący hałas spod maski, tak jakby popychacze ale 10 razy głośniej. Mam wrażenie że bez sprawdzenia kompenstorów się nie obejdzie. Komentarze mile widziane. Pzdr.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

I wyszło szydło z worka. Przyczyną wypalenia zaworu było zablokowanie pierścienia olejowego i spalanie sporych ilości oleju. Zawory były już nieźle oblepione nagarem, po 2 miesiącach od naprawy (szybkiej i bez wnikania w przyczyny, aby tylko dotoczyć się do domu).

Napisano

> Przyczyną wypalenia zaworu było zablokowanie pierścienia olejowego i

> spalanie sporych ilości oleju.

Oleum wymieniane co 30 kkm?

Napisano

> I wyszło szydło z worka. Przyczyną wypalenia zaworu było zablokowanie pierścienia olejowego i

> spalanie sporych ilości oleju. Zawory były już nieźle oblepione nagarem, po 2 miesiącach od

> naprawy (szybkiej i bez wnikania w przyczyny, aby tylko dotoczyć się do domu).

ile ci pił oleju?

Napisano
  • Autor

Aż takim idiotą nie jestem, wymiana co 12-15 kkm, olej tylko syntetyczny.

Napisano
  • Autor

Przed naprawą sukcesywnie zwiększał spożycie, ostanio 2-3 litry na 1 kkm.

Napisano

> Przed naprawą sukcesywnie zwiększał spożycie, ostanio 2-3 litry na 1 kkm.

Czy przy tych ilosciach pobieranego oleju kopcil strasznie? katalizator nie ulegl uszkodzeniu? czuc bylo spaliny?

Napisano
  • Autor

Właśnie nie. Kat całkiem sprawny, kopcenia i zapachu nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.