Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej na świecy

Featured Replies

Napisano

Witam! Korzystając z urlopu 893goodvibes.gif postanowiłem zając się moim problemem na 3 zawory. Kiedyś pisałem, silnik pracuje jakby na 3 świecach i klekocze, po jakimś czasie wszystko wraca do normy. Zdjąłem pokrywę zaworów i nie ma tu nic niepokojącego. Odkręciłem natomiast świece i na 1-szej jest widoczny nalot oleju, na gwincie. Czuć ponadto olej przepalony na tym gwincie. Tylko ta jedna świeca jest w takim stanie. Co do wymiany? Uszczelniacze? Pomóżcie.

Napisano

Moga byc: uszczelniacze, UPG, pierscienie, a w najgoszym przypadku peknieta glowica (mialem tak kiedys w CC). Duzo pali Ci oleju??

Napisano
  • Autor

Oleju praktycznie nie znika. Rozebrałem wczoraj trochę silnika, nie ruszałem jednak głowicy. Nic niepokojącego nie zauważyłem. Nie wiem o co chodzi z tym samochodem. Zauważyłem, że przy porannym odpaleniu trochę kopci ale nie wiele.

Napisano

> Oleju praktycznie nie znika. Rozebrałem wczoraj trochę silnika, nie ruszałem jednak głowicy. Nic

> niepokojącego nie zauważyłem. Nie wiem o co chodzi z tym samochodem. Zauważyłem, że przy

> porannym odpaleniu trochę kopci ale nie wiele.

Kopci, bo spala sie olej, ktory dostaje sie do cylindra. Tak czy inaczej raczej nie obejdzie sie bez zdejmowania glowicy. A duze sa przedmuchy z odmy?? Spore sa slady oleju z filtrze powietrza??

Napisano
  • Autor

Wywaliłem tą sprężynkę z odmy, bo się rozsypała. Oleju jest trochę na dolnej części filtra powietrza, tej gumowej. Czyżby znowu UPG? Będzie trzeba chyba rozebrać wszystko i zobaczyć... frown.gif

Napisano

> Witam! Korzystając z urlopu postanowiłem zając się moim problemem na 3 zawory. Kiedyś pisałem,

> silnik pracuje jakby na 3 świecach i klekocze, po jakimś czasie wszystko wraca do normy.

> Zdjąłem pokrywę zaworów i nie ma tu nic niepokojącego. Odkręciłem natomiast świece i na 1-szej

> jest widoczny nalot oleju, na gwincie. Czuć ponadto olej przepalony na tym gwincie. Tylko ta

> jedna świeca jest w takim stanie. Co do wymiany? Uszczelniacze? Pomóżcie.

Jeśli pisząc pierwsza świeca masz na myśli tą za korkiem wlewu oleju to olej na jej gwincie jest normą - trochę spod korka, trochę z odmy... ta świeca zawsze jest zapaprana. Olej stoi w gnieździe świecy. Nie piszesz nic by świeca była brudna od strony elektrod, więc zakładam, że gwint pobrudził się olejem podczas jej wykręcania.

Miałem podobny problem sporadycznie - zniknął po wyczyszczeniu izolatora świecy i wyminie przewodów zapłonowych.

Napisano
  • Autor

chodzi mi o ostatnią święcę, tą od aparatu zapłonowego. Świeca ta jest ciemniejsza niż pozostale. Czasami zdarzy się również tak, że samochód nie chce odpalić, muszę długo kręcić i dodawać gazu. Jak odpali to pracuje na bardzo niskich obrotach ,po czym wszystko wraca do normy. Zdarzyło mi się to już 3 razy. Teraz gdy rozebrałem wszystko i złożyłem to odpala dobrze, nie wiem jak długo ale narazie jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.