Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kompensacja ciśnienia w reduktorze

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z Lanosem polegający na gaśnięciu przy hamowaniu ze sprzęgłem lub jeździe na luzie przy wyższych prędkościach na gazie. Zastanawiam się nad założeniem kompensacji, aby problem wyeliminować. W poprzednim Lanosie ten problem nie istniał bo miałem przytkany dolot powietrza przy filtrze. Jednak w obecnym aucie nie chcę tego robić. Jestem ciekawy jak inni właściciele Lanosów sobie poradzili z tym problemem. Może istnieje jeszcze inny lepszy sposób na naprawę? Mile widziane są wypowiedzi osób, które założyły kompensację (jak się sprawuje, w którym miejscu dolotu została podpięta).

Napisano

A masz coś pokombinowane z dolotem do puszki filtra powietrza? Mam na myśli tą puszkę (zbiornik rezonansowy czy jakoś tak) przed prawym nadkolem. Lanos ciągnie powietrze z górnej części nadkola, a tam raczej nie ma jakich większych zawirowań powietrza hmm.gif Ja nigdy kompensacji nie musiałem robic, zarówno na zwykłym filtrze jak i stożku chodził bez problemów (i nie tylko mój) alien.gif Nigdy nic nie było przytykane. Ja bym sprawdził poprawność regulacji i ewentualne nieszczelności dolotu (włacznie z tymi elementami w nadkolu).

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Mam dorabianą kompensacje w astrze (silnik 1.6 8v ). Gazownia gen II na bingo-s z reduktorem tomasetto. Bez kompensacji powyżej 70km/h wciśnięcie sprzęgła powodowało zgaśnięcie silnika (pomimo zdjętej gumy w dolocie). Po dorobieniu kompensacji już nigdy nie zgasł na gazie po wciśnięciu sprzęgła. Kompensacja jest zrobiona pomiędzy pokrywą tylną parownika (oryginalnie są tam małe przetłoczenia wyrównujące ciśnienie) a wlotem obudowy filtra powietrza (połączone wężykiem igelitowym 10x8mm).

Po tej zmianie dodatkowo mogłem zakręcić bypass w parowniku (regulacja stała się prostsza cool.gif ) i uruchomić opcje hamowania silnikiem na gazie.

Napisano
  • Autor

> A masz coś pokombinowane z dolotem do puszki filtra powietrza? Mam na myśli tą puszkę (zbiornik

> rezonansowy czy jakoś tak) przed prawym nadkolem. Lanos ciągnie powietrze z górnej części

> nadkola, a tam raczej nie ma jakich większych zawirowań powietrza Ja nigdy kompensacji nie

> musiałem robic, zarówno na zwykłym filtrze jak i stożku chodził bez problemów (i nie tylko

> mój) Nigdy nic nie było przytykane. Ja bym sprawdził poprawność regulacji i ewentualne

> nieszczelności dolotu (włacznie z tymi elementami w nadkolu).

> pozdrawiam

To dziwne bo to mój drugi Lanos (poprzedni nie gasł bo miał przytkany dolot podejrzewam nawet, że mogłoby to być fabrycznie zrobione) i właśnie nic nie ma pokombinowane z dolotem więc gaśnie. Poprzedni właściciel, aby trochę zminimalizować ten efekt to ustawił bogatą mieszankę przy obrotach jałowych. To z kolei doprowadzało do problemów na analizatorze spalin na badaniach technicznych. Niedawno ustawiałem gaz i teraz gaśnięcie jest bardziej dokuczliwe. Nieszczelności dolotu za filtrem nie zauważyłem. Sprawdzę jeszcze przed i jak nic nie znajdę to założę kompensację. Ktoś może wie gdzie można kupić tester sondy wskazujący jak na

?
Napisano

> Mam dorabianą kompensacje w astrze (silnik 1.6 8v ). Gazownia gen II na bingo-s z reduktorem

> tomasetto. Bez kompensacji powyżej 70km/h wciśnięcie sprzęgła powodowało zgaśnięcie silnika

> (pomimo zdjętej gumy w dolocie). Po dorobieniu kompensacji już nigdy nie zgasł na gazie po

> wciśnięciu sprzęgła. Kompensacja jest zrobiona pomiędzy pokrywą tylną parownika (oryginalnie

> są tam małe przetłoczenia wyrównujące ciśnienie) a wlotem obudowy filtra powietrza (połączone

> wężykiem igelitowym 10x8mm).

> Po tej zmianie dodatkowo mogłem zakręcić bypass w parowniku (regulacja stała się prostsza ) i

> uruchomić opcje hamowania silnikiem na gazie.

Mógłbyś wrzucić kilka fotek, mam identyczne "jeździdło" i zastnawiam się nad kompensacą,

Podczas wymany reduktora ok. 0.5 rok temu zastanawiałaem się nad kupnem redukotora z gotowym wyjsciem kompensacyjnym, ale....... nie wiedziałem jak to dalej podłączyć i sobie odpuściłem.

Jeżeli możesz to nawet mi na maila wyślij, zwłaszcza połączenie z przed filtra powietrza (lub za ) nie wiem jak to u Ciebie jest wykonane.

Jak rozumienm masz teraz oryginalny dolot, włącznie z elementem gumowym .......

Czy spalanie poszło w góre po zamontowaniu komensacji ?

Napisano

> Mógłbyś wrzucić kilka fotek, mam identyczne "jeździdło" i zastnawiam się nad kompensacą,

> Podczas wymany reduktora ok. 0.5 rok temu zastanawiałaem się nad kupnem redukotora z gotowym

> wyjsciem kompensacyjnym, ale....... nie wiedziałem jak to dalej podłączyć i sobie odpuściłem.

> Jeżeli możesz to nawet mi na maila wyślij, zwłaszcza połączenie z przed filtra powietrza (lub za )

> nie wiem jak to u Ciebie jest wykonane.

> Jak rozumienm masz teraz oryginalny dolot, włącznie z elementem gumowym .......

> Czy spalanie poszło w góre po zamontowaniu komensacji ?

Dolot obecnie nie jest oryginalny, rozsypał się zawór ciepłe zimne powietrze który został usunięty i zastąpiony kawałkiem prostej elastycznej rury. Kompensacja jest podłączona przed filtrem powietrza (oryginalnie jest tam łącznik gumowy przed filtrem). zrobię kilka fotek i wrzucę (narazie leje okrutnie).

Co do spalania to trudno powiedzieć jeżdżę "dynamicznie", do tego cykl mieszany miasto trasa. Rekord spalania to jazda po mieście w odcinkach 2-5km przez dłuższy okres czasu na wiecznie niedogrzanym silniku przy -20. Wtedy wyszło 19L gazu na 100km sciana.gif . Obecnie dynamicznie zakorkowane miasto 90% trasa 10% to jakieś 12L.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.