Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mrugająca kontrolka hamulca ręcznego

Featured Replies

Napisano

Witam!

Co jakiś czas mruga mi kontrolka od hamulca. Co może być przyczyną i czy spotkaliście się już z podobną sytuacją?

Dodam że nie mam ABSu więc czujniki zużycia klocków odpadają.

Czy włącznik pod rączka hamulca może na dziurach się załaczać?

Napisano

> Witam!

> Co jakiś czas mruga mi kontrolka od hamulca. Co może być przyczyną i czy spotkaliście się już z

> podobną sytuacją?

> Dodam że nie mam ABSu więc czujniki zużycia klocków odpadają.

> Czy włącznik pod rączka hamulca może na dziurach się załaczać?

tak jak odpisywali koledzy na innym forum - sprawdzic poziom płynu hamulcowego ( odkrecic korek sprawdzic czy gumka dobrze pracuje)

a ja dla testów np jadąc z pasarzerem przytrzymywał bym reczny do podłogi - możliwe ze tylko przycisk sie wyciera i juz załącza sie sam

Napisano
  • Autor

> tak jak odpisywali koledzy na innym forum - sprawdzic poziom płynu hamulcowego ( odkrecic korek

> sprawdzic czy gumka dobrze pracuje)

> a ja dla testów np jadąc z pasarzerem przytrzymywał bym reczny do podłogi - możliwe ze tylko

> przycisk sie wyciera i juz załącza sie sam

sprawdzałem jest ok! poziom w normie, przycisk działa.

Napisano

> sprawdzałem jest ok! poziom w normie, przycisk działa.

A dźwignia ręcznego nie ma luzu? Jeśli ma, to może podciągnąć linkę?

Napisano

> Dodam że nie mam ABSu więc czujniki zużycia klocków odpadają.

A co ma ABS do czujników w klockach? Ja też ABS nie mam a instalacja jest.

A co do mrugającej kontrolki - sprawdzić wtyczki na zbiorniczku i pod ręcznym (o ile z płynem wszystko jest ok smile.gif)

Napisano

> A dźwignia ręcznego nie ma luzu? Jeśli ma, to może podciągnąć linkę?

Dopisuję się do rady kolegi. Najprawdopodobniej przyczyną jest luz dźwigni i na wybojach delikatnie zwiera przycisk. Miałem tak osobiście.

Napisano

dokładnie tak jak szulu pisze, pomimo braku abs-u czujniki zuzycia są i u mnie właśnie ostatnio mrugała ta kontrolka bo klocki były zjechane

Napisano

pewnie czujnik zużycia okładzin i nic nie ma tu do czynienia ABS

częsta wada w P/S w ASO odcinali od klocków przewód i wyciągali żarówkę z licznika:)p.s. tak miałem w swoim dawnym Palio devil.gif

Napisano

Panowie, ale czujniki klocków mają osobną kontrolkę niezwiązaną z kontrolką ręcznego.

Napisano
  • Autor

> Panowie, ale czujniki klocków mają osobną kontrolkę niezwiązaną z kontrolką ręcznego.

Dolałem płynu ale kontrolka nadal mruga. głównie na 1 i 2 biegu jak są wieksze drgania silnika. Chyba jednak wyłącznik pod rączką tylko jak się do niego dostać bez rujnowania wnętrza pojazdu?

Napisano

> Dolałem płynu ale kontrolka nadal mruga. głównie na 1 i 2 biegu jak są wieksze drgania silnika.

> Chyba jednak wyłącznik pod rączką tylko jak się do niego dostać bez rujnowania wnętrza

> pojazdu?

Dawno temu to robiłem ale chyba tak - ściągasz mieszek z dźwigni ręcznego, demontujesz ramkę odkręcając jedną śrubkę i to chyba tyle. Patrząc od przodu pod dźwignię ręcznego jest śrubka regulacyjna na imbus.

Napisano

> Dolałem płynu ale kontrolka nadal mruga.

a sprawdziłeś te klocki, czy sie nie chce?

Napisano

> a sprawdziłeś te klocki, czy sie nie chce?

Co mają klocki do kontrolki ręcznego niewiem.gif przecież czujniki w klockach maja osobną kontrolkę!!!

Napisano

nie wiem co Ci sie umyślało, albo jak masz podpięte u siebie, wiem tyle, ze u mnie sie klocki zuzyły ostatnio i mrugała kontrolka ręcznego a nie zadna inna, a płynu było tyle ile trzeba, i z dżwignią tez jest wszystko ok

Napisano

> nie wiem co Ci sie umyślało, albo jak masz podpięte u siebie, wiem tyle, ze u mnie sie klocki

> zuzyły ostatnio i mrugała kontrolka ręcznego a nie zadna inna, a płynu było tyle ile trzeba, i

> z dżwignią tez jest wszystko ok

Nic mi się nie umyślało, ja mam osobna kontrolkę od klocków. Poniżej na zdjęciu jest to ładnie pokazane, jest kontrolka od ręcznego i od klocków.

dc75acee600b7e71b6a06b4327519af4-1376846.jpg

Napisano

a no widzisz, bo masz inny licznik i dlatego

Napisano

> a no widzisz, bo masz inny licznik i dlatego

To tylko przykład z netu. Ja mam normalny licznik jaki jest w wersji HL (ten z zielonymi kolorami) i kontrolke też mam.

Napisano
  • Autor

Siema! Kontrolka cały czas mruga. Sprawdziłem dzisiaj dokładnie poziom płynu w zbiorniczku i jednak był poniżej minimum mimo mojej niewielkiej dolewki. Dolałem jeszcze raz ponad kreskę. Zobaczymy co będzie teraz.

Napisano

skoro ostatnio dolewałeś i znowu brakuje, to moze Ci pękł przewód, albo cieknie z cylinderka?

Napisano
  • Autor

> skoro ostatnio dolewałeś i znowu brakuje, to moze Ci pękł przewód, albo cieknie z cylinderka?

Dolałem płynu i jest ok. Sprawdzałem i nie zauważyłem wycieku. Prawdopodobnie starły się klocki i dlatego płynu ubyło. wczesniejsza dolewka była niewielka i jak się okazało była poniżej minimum.

Napisano

> Dolałem płynu i jest ok. Sprawdzałem i nie zauważyłem wycieku. Prawdopodobnie starły się klocki i

> dlatego płynu ubyło. wczesniejsza dolewka była niewielka i jak się okazało była poniżej

> minimum.

To teraz jak będziesz wymieniał klocki, pamiętaj, ze trzeba tego płynu wyciągnąć trochę strzykawka, bo wyleje ci się ze zbiorniczka

Napisano
  • Autor

> To teraz jak będziesz wymieniał klocki, pamiętaj, ze trzeba tego płynu wyciągnąć trochę strzykawka,

> bo wyleje ci się ze zbiorniczka

Oki! A klocki wymienie chyba jeszcze w tym roku!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.