Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki normalny pobór prądu w GP?

Featured Replies

Napisano

Wydaje mi się, że moje GP ma "ciut" za duży apetyt na prąd na postoju. Czy któryś z posiadaczy GP posiadający miernik i umiejący się nim posługiwać mógłby mi zmierzyć ile prądu bierze jego GP przy wyłączonym zapłonie i zamkniętym centralnym zamku.

Może opiszę jak to zrobić by było bezpiecznie i bez resetowania zegarów. Potrzebny jest dowolny multimetr z zakresem min 200mA DC (można użyć zakresu 10/20A DC ale pomiar będzie mniej dokładny) oraz jedna "zwykła" sonda pomiarowa i drugi przewód z "krokodylkiem" lub sonda z możliwością założenia krokodylka.

Przed rozpoczęciem całej procedury należy zamknąć auto, uzbroić alarm (jeśli jest czujnik przy masce - odłączyć lub zablokować) i odczekać ok 45 sek.

Przewody pomiarowe podpinamy do miernika zgodnie z jego instrukcją do pomiaru DCmA/DCA. Krokodylek przypinamy do jakiegoś metalowego elementu przy silniku (ja przypinałem do przewodu paliwowego pompy wtryskowej), drugą sondę przykładamy pionowo od góry do klemy "-". Następnie odpinamy zatrzask na klemie "-" (cały czas dociskając od góry sondę) i zsuwamy zacisk z klemy do góry, przez sondę (cały czas mocno ją dociskamy do klemy) - w tym momencie na wyświetlaczu miernika powinien pokazać się wynik pomiaru. Ponownie zakładamy zacisk na klemę i zamykamy jego blokadę, dopiero teraz odłączamy sondę i krokodylka.

Cała ta kombinacja, po to by nie rozłączyć akumulatora oraz by nie spalić bezpiecznika w mierniku (gdyby obwód został otwarty to po jego zamknięciu przez miernik przez chwilę popłynie znaczy prąd, który spaliłby bezpiecznik 200mA w mierniku).

Napisano

Jutro rano mogę sprawdzić w GP 1,4

Napisano

U mnie jest okolo 190mA, ale ja mam dolozonych kilka gadzetow, co lubia zjadac prad zlosnik.gif

Bez nich i alarmu bedzie w przyblizeniu z 60mA.

Audio zjada mi okolo 80-90mA, alarm z domykaniem szyb pewnie ze 30-40mA.

Napisano
  • Autor

No właśnie u mnie jest 120mA i wydaje mi się to ciut za dużo, mam alarm z czujkami ruchu i aktywną syreną (z dodatkowym akumulatorem) oraz zestaw głośnomówiący na BT Parrot.

W/g danych kat. alarm bierze 10mA, czujniki ruchu 20mA, syrena też coś tam bierze na doładowywanie akumulatorka. Parrot nie wiem, ale jego odłączenie nie wpłynęło zauważalnie na pobór prądu.

...a no i mam jeszcze piszczka anty-kuna (ale to jakieś 5mA).

Napisano

> No właśnie u mnie jest 120mA i wydaje mi się to ciut za dużo, mam alarm z czujkami ruchu i aktywną

> syreną (z dodatkowym akumulatorem) oraz zestaw głośnomówiący na BT Parrot.

> W/g danych kat. alarm bierze 10mA, czujniki ruchu 20mA, syrena też coś tam bierze na doładowywanie

> akumulatorka. Parrot nie wiem, ale jego odłączenie nie wpłynęło zauważalnie na pobór prądu.

> ...a no i mam jeszcze piszczka anty-kuna (ale to jakieś 5mA).

Alarm z czujnikami to 40-45mA, nie wierz w te 10mA, przewaznie jest 30mA. BT tez nie powienien duzo pobierac, z reszta pewnie dziala dopiero po wlaczeniu zaplonu. Sprawdz syrenke, bo te z wlasnym aku lubia sporo pobierac, celem doladowywania swojego wbudowanego.

Napisano

jak juz sprawdzacie prad pobierany w czasie parkowania, to ja mialem taki efekt, ze radio jeszcze przez kilkanascie sekund pobieralo wieksze zasilanie i dopiero wtedy pojawiala sie na mierniku wartosc wlasciwa dla stanu spoczynku.

warto zwrocic na to uwage...

Napisano
  • Autor

Zapomniałem o tym napisać, ja odłączałem od alarmu czujnik na masce, zamykałem auto (z uzbrojeniem alarmu) i czekałem ok 1 min przed pomiarem.

Napisano

Mam 104mA. Żadnych bajerów żrących prąd.

Napisano
  • Autor

Dzięki, czyli nie mam co szukać dziury w całym i mój musi brać te 120mA z alarmem. Niemniej FIAT się tu nie popisał, bo to masakrycznie duży pobór, ~3x więcej niż "dobry obyczaj nakazuje" (30-40mA).

Zacząłem się tym interesować bo ostatnio w chłodny poranek (12*C) miałem "efekty specjalne" (komunikat o przegrzaniu silnika, jakieś bzyczenie/tyrczenie spod maski i samoistne włączenie się wycieraczek) i nie udało mi się uruchomić silnika - padł akumulator (prawdopodobnie jeszcze fabryczna - 4 lata - VARTA 50Ah/360A z logo grupy FIAT/Lancia). Kupiłem Centrę Plus 62Ah/540A ale jak wynika z moich obliczeń i tak przy tym poborze nie można go zostawić na dłużej niż 3 tygodnie, zwłaszcza że diesel jak słabo kręci to nie odpali.

Napisano
  • Autor

Dostałem informację, że w/g "normy" po 5 minutach od wyłączenia zapłonu pobór prądu nie powinien przekraczać 35mA... czekałem 7 minut i nic, pobór zauważalnie spada po ok 30 sek od wyłączenia zapłonu i zamknięcia c.z. ale potem już nic się nie zmienia. Może jeszcze ktoś by się poświęcił i poczekał te 5 min z pomiarem?

Nie podoba mi się ten pobór, 3 tygodnie postoju i akumulator rozładowany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.