Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tablice przewozowe

Featured Replies

Napisano

Tam mnie naszło, co by było jakbym chciał przewieźć auto na kołach z Rzeszowa do Szczecina, a auto mimo, że kupione przeze mnie nie posiadało jeszcze dokumentów na mnie i jeszcze nigdy nie było rejestrowane w kraju hmm.gif Są jakieś takie tablice, które można załatwić na miejscu ?

Napisano

> Tam mnie naszło, co by było jakbym chciał przewieźć auto na kołach z Rzeszowa do Szczecina, a auto

> mimo, że kupione przeze mnie nie posiadało jeszcze dokumentów na mnie i jeszcze nigdy nie było

> rejestrowane w kraju Są jakieś takie tablice, które można załatwić na miejscu ?

w teorii są tymczasowe ale bez akcyzy ich nie dostaniesz .. no i do załatwienia w " swoim " WK

więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE

Napisano
  • Autor

> w teorii są tymczasowe ale bez akcyzy ich nie dostaniesz .. no i do załatwienia w " swoim " WK

> więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE

Komisy/salony powinny mieć takie tablice przewozowe, zycie byłoby prostsze.

Napisano
  • Autor

> raz, dwa i wiele innych w googlach i na allegro.

> Pozdrawiam BAS

Auto jest w Polsce, wszelkie opłaty są dokonane - ma to znaczenie ?

Napisano

> Auto jest w Polsce, wszelkie opłaty są dokonane - ma to znaczenie ?

Nie. "Żółte" tablice możesz założyć na dowolny samochód w dowolnym kraju EU na przejazd po EU.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie. "Żółte" tablice możesz założyć na dowolny samochód w dowolnym kraju EU na przejazd po EU.

> Pozdrawiam BAS

To trzeba się posuwać do takiego kroku, aby przewieźć auto po Polsce trzeba kupić niemieckie tablice ?

Napisano

> To trzeba się posuwać do takiego kroku, aby przewieźć auto

Do tego wystarczy auto-laweta albo samochód+laweta.

> po Polsce trzeba kupić niemieckie

> tablice ?

Żeby jeździć takim samochodem po PL bez rejestracji na polskie próbne tak.

Na pocieszenie powiem, że Niemcy to jedyny znany mi kraj gdzie można kupić tablice na 5 dni i później samemu sobie wypełnić DR.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Do tego wystarczy auto-laweta albo samochód+laweta.

> Żeby jeździć takim samochodem po PL bez rejestracji na polskie próbne tak.

> Na pocieszenie powiem, że Niemcy to jedyny znany mi kraj gdzie można kupić tablice na 5 dni i

> później samemu sobie wypełnić DR.

> Pozdrawiam BAS

tak naprawdę to to nie jest dowód tylko dodatek do dowodu

dowód rej. dostajesz do tablic z czerwonym paskiem .. ale to już nie tak kolorowo skromny.gif

Napisano

> Komisy/salony powinny mieć takie tablice przewozowe, zycie byłoby prostsze.

salony mają takie tablice na własne potrzeby, można wtedy jechać nowym autem na kołach przez całą Polskę bez problemu.

Napisano

> salony mają takie tablice na własne potrzeby, można wtedy jechać nowym autem na kołach przez całą

> Polskę bez problemu.

icon_eek.gif proszę pokaż mi takie tablice bo jak żyje pierwsze słyszę

Napisano

> proszę pokaż mi takie tablice bo jak żyje pierwsze słyszę

zaraz sie okaze ze nie salony, tylko komisy, i ze tablice nie polskie, tylko niemieckie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> salony mają takie tablice na własne potrzeby, można wtedy jechać nowym autem na kołach przez całą

> Polskę bez problemu.

Polskie tablice ? Pokaż w googlach jak wyglądają.

Napisano

> zaraz sie okaze ze nie salony, tylko komisy, i ze tablice nie polskie, tylko niemieckie

i nie maja a mogą kupić swiety.gif

Napisano

> proszę pokaż mi takie tablice bo jak żyje pierwsze słyszę

mówię o salonach (bynajmniej Fiata) w pl.

Średnio raz na miesiąc jeżdżę sam na takich tablicach nowymi autami które trzeba przewieź z jednego salonu do drugiego, dowód w tym przypadku wygląda jak stary dowód osobisty, taka książeczka, wpisuje się tam nr nadwozia auta oraz date. Taki dowód jest ważny 24h, potem idzie się do WK i prosi o następną pieczątkę, w ten sposób auto jest ubezpieczone i można wracać na kołach, w poznaniu każdy model auta ma inne tablice, inne są do ducato a inne do pandy itp. Tablice wyglądają normalnie tylko nr są koloru czerwonego i są masakrycznie zniszczone grinser006.gif

Napisano

> Tam mnie naszło, co by było jakbym chciał przewieźć auto na kołach z Rzeszowa do Szczecina, a auto

> mimo, że kupione przeze mnie nie posiadało jeszcze dokumentów na mnie i jeszcze nigdy nie było

> rejestrowane w kraju Są jakieś takie tablice, które można załatwić na miejscu ?

Co to znaczy, nie posiadało dokumentów na mnie? grinser006.gif

Jak masz umowę, idziesz do swojego UKomu (ode mnie chyba nawet OC nie chcieli) za poniżej 100 PLN odbierasz czerwone próbne tablice. Ja robiłem w zimę furorę

hehe.gif cabrioletem z czerwonymi tablicami W1 3435 cool.gif

Napisano

> Co to znaczy, nie posiadało dokumentów na mnie?

Chodzi mu o to, że jedynie ma umowę a reszta papierów jest na poprzedniego właściciela.

> Jak masz umowę, idziesz do swojego UKomu (ode mnie chyba nawet OC nie chcieli) za poniżej 100 PLN

> odbierasz czerwone próbne tablice.

Do tego zdaje się musi być samochód wprowadzony na polski obszar celny, czyli musi mieć opłaconą akcyzę, żeby była opłacona akcyza musi być papierek ze stacji diagnostycznej(wiem, że przeglądu nie trzeba robić, ale chyba musi być jakiś papier dla UC potwierdzający, że to jest właśnie ten samochód).

> Ja robiłem w zimę furorę

> cabrioletem z czerwonymi tablicami W1 3435

Auto było formalnie na polskim obszarze celnym.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy, nie posiadało dokumentów na mnie?

> Jak masz umowę, idziesz do swojego UKomu (ode mnie chyba nawet OC nie chcieli) za poniżej 100 PLN

> odbierasz czerwone próbne tablice. Ja robiłem w zimę furorę

> cabrioletem z czerwonymi tablicami W1 3435

Kurka wodna, jeszcze raz. Jestem w Rzeszowie, strasznie spodobało mi się auto, chcę nim dziś przejechać do Szczecina. Auto ma wszystkie dokumenty, ale nie jest zarejestrowane, nie ma żadnych tablic - co robimy ?

Napisano

> Kurka wodna, jeszcze raz. Jestem w Rzeszowie, strasznie spodobało mi się auto, chcę nim dziś

> przejechać do Szczecina. Auto ma wszystkie dokumenty, ale nie jest zarejestrowane, nie ma

> żadnych tablic - co robimy ?

A jesteś ze Szczecina, Rzeszowa czy Wro? hehe.gif

Idziesz do swojego Ukomu, mówisz, że chcesz tablice próbne na zrobienie przeglądu. Mnie cały ten interes (na 14 dni) wyniósł niecałą 100 (coś koło 80 PLN chyba). Dostajesz tablice w łapę, nie ma naklejki na szybę wink.gif

Napisano
  • Autor

> A jesteś ze Szczecina, Rzeszowa czy Wro?

A jakie to ma znaczenie ?

> Idziesz do swojego Ukomu, mówisz, że chcesz tablice próbne na zrobienie przeglądu. Mnie cały ten

> interes (na 14 dni) wyniósł niecałą 100 (coś koło 80 PLN chyba). Dostajesz tablice w łapę, nie

> ma naklejki na szybę

Można wziąć tablice, nie mając dokumentów auta w dłoni ? Cały czas do tego zmierzam, że nie wiem co kupię.

Napisano

> A jesteś ze Szczecina, Rzeszowa czy Wro?

> Idziesz do swojego Ukomu, mówisz, że chcesz tablice próbne na zrobienie przeglądu. Mnie cały ten

> interes (na 14 dni) wyniósł niecałą 100 (coś koło 80 PLN chyba). Dostajesz tablice w łapę, nie

> ma naklejki na szybę

mhm , jak pokażesz umowa K/S dokumenty wozu plus opłaconą akcyzę skromny.gif

Napisano

> A jakie to ma znaczenie ?

> Można wziąć tablice, nie mając dokumentów auta w dłoni ? Cały czas do tego zmierzam, że nie wiem co

> kupię.

nie, nie mozna frown.gif

Napisano

> A jakie to ma znaczenie ?

> Można wziąć tablice, nie mając dokumentów auta w dłoni ? Cały czas do tego zmierzam, że nie wiem co

> kupię.

wszystko co można to jak już będziesz mieć umowę k/s w ręku to możesz zapłacić ubezpieczenie tzw. graniczne na 30 dni np. w Allianz

i nie ryzykujesz UFG a tylko mandatem za brak ważnej rejestracji na terenie Polski i to też tylko jak upierdliwego Policjanta trafisz

aaa no i niby zakaz dalszej jazdy wink.gif

( przy założeniu że auto ma jakieś tablice rejestracyjne )

100 % legalu zrobić się nie da na poczekaniu CHYBA ŻE AUTO MA JUŻ OPŁACONĄ AKCYZĘ to SPRZEDAJĄCY MOŻE WYPOŻYCZYĆ TABLICE PRÓBNE skromny.gif

Napisano

> i nie ryzykujesz UFG a tylko mandatem za brak ważnej rejestracji na terenie Polski i to też tylko

> jak upierdliwego Policjanta trafisz

> aaa no i niby zakaz dalszej jazdy

> ( przy założeniu że auto ma jakieś tablice rejestracyjne )

a cos wiecej na ten temat ? czyli majac na zagranicznych blachac polskie badanie techniczne, polskie OC i inne papiery jak akcyza itp. w zasadzie mozna jezdzic tyle, ze moze sie przytrafic, ze jak zlapia to beda kazali zabrac na lawete ?

Napisano

> a cos wiecej na ten temat ? czyli majac na zagranicznych blachac polskie badanie techniczne,

> polskie OC i inne papiery jak akcyza itp. w zasadzie mozna jezdzic tyle, ze moze sie

> przytrafic, ze jak zlapia to beda kazali zabrac na lawete ?

jak trafi sie upierdliwy to mandat plus zakaz dalszej jazdy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.