Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Cisnienie w cylindrach

Featured Replies

Napisano

Jak juz zapewne wiecie, z moich opowiesci dziwnej tresci zlosnik.gif, mechanik zaraz po kupnie przez nas Asterki, zrobil nam kompletny przeglad, w czasie ktorego okazalo sie m.in., ze w trzech cylindrach, cisnienie wynosi ponad 12 barow, a w czwartym tylko 6. blush.gif

Cos tam poprawil, zalal bodajze tlok olejem, i ponoc podskoczylo do 8,. Powiedzial, ze jest szansa, aby wrocilo do normalnosci, czyli do tych 12, jak u pozostalych braci i siostr zlosnik.gif I, ze winne byly zastale pierscienie na tloku.

Po jakim, od teraz, przebiegu trzeba bedzie robic silnik? hmm.gif Faktycznie moze wrocic do normalnosci? I jaka to jest ta normalnosc? zlosnik.gif 12, 13, 14 barow? Na stronie http://www.astra.auto.pl/content/view/281/106/ podaja, ze nowy silnik X16SZR ma 13 bar na cylinder.

Ale jednoczesnie w watku Cisnienie w cylindrach , mozna przeczytac m.in. :

"Graniczna wartość kwalifikująca silnik do remontu to 10 MPa. Ale i na 9 można jeszcze daleko zajechać bo dużo zależy też od tego, czy ciśnienie jest zbliżone na wszystkich garach, czy też np. jeden wyraźnie odstaje od reszty (Astroman).

Według książki w silniku X16SZR ciśnienie powinno się zawierać między 13,5 a 15 (lipjac)."

hmm.gif

Napisano

Wszystko masz napisane przecież;)

Gdybyś na wszystkich cylindrach miał po te 12 bar, to silnik ma się jeszcze bardzo dobrze i jak nie wyskoczy jakaś inna awaria, to o ewentualnym remoncie nie ma co jeszcze nawet hipotetycznie myśleć

A jeśli ten jeden cylinder po jakimśtam 1-2kkm dania mu czasu nie wzrośnie przynajmniej do tych 10 bar, to wtedy możesz dopiero hipotetycznie rozważać zdjęcie głowicy i sprawdzenie zaworów, ewentualnie wymianę pierścieni.

Ale to w ostatecznosci.

Jeśli auto będzie pracowało równo, bedzie miało jaką taką moc i nie będzie złopało nadmiernie oleju, to ja bym nic nie ruszał nawet, jak na jednym garnku będzie 2-3 bary mniej niż na pozostałych

Napisano
  • Autor

> Wszystko masz napisane przecież;)

No niby tak, tylko, ze w jednym miejscu 13 bar a w drugim 13,5 do 15 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

> Gdybyś na wszystkich cylindrach miał po te 12 bar, to silnik ma się jeszcze bardzo dobrze i jak nie

[...]

> Jeśli auto będzie pracowało równo, bedzie miało jaką taką moc i nie będzie złopało nadmiernie

> oleju, to ja bym nic nie ruszał nawet, jak na jednym garnku będzie 2-3 bary mniej niż na

> pozostałych

On ladnie chodzi po nagrzaniu a na poczatku potrafi gasnac i klekocze jak wyciszony diesel zlosnik.gif Nasz mechanik nie widzi w tym nic niepokojacego grinser006.gif

Napisano

> Cos tam poprawil, zalal bodajze tlok olejem, i ponoc podskoczylo do 8,. Powiedzial, ze jest szansa,

> aby wrocilo do normalnosci, czyli do tych 12, jak u pozostalych braci i siostr I, ze winne

> byly zastale pierscienie na tloku.

Nie widzę takiej szansy. I raczej winne nie są pierscienie, tylko zawory (cisnienie po próbie olejowej wzroslo niewiele.,...)

> Po jakim, od teraz, przebiegu trzeba bedzie robic silnik? Faktycznie moze wrocic do normalnosci?

Nie wroci, jezdzij dotad, az nagrzany silnik zacznie wyraznie nierowno pracowac, a zimny miec powazne problemy z uruchomieniem...Co prawda brak poprawnego cisnienia na jednym z cylindrow (spora roznica w stosunku do reszty) kwalifikuje silnik do naprawy....Osobiscie bym nie wytrzymal i rozebral gada...

> jaka to jest ta normalnosc? 12, 13, 14 barow? Na stronie

Jak bedzie mial ok 12, to jest najzupelniej normalne.

> Ale jednoczesnie w watku Cisnienie w cylindrach , mozna przeczytac m.in. :

> "Graniczna wartość kwalifikująca silnik do remontu to 10 MPa. Ale i na 9 można jeszcze daleko

> zajechać bo dużo zależy też od tego, czy ciśnienie jest zbliżone na wszystkich garach, czy też

> np. jeden wyraźnie odstaje od reszty (Astroman).

Nawet z rownym cinsnieniem na wszystkich cylindrach, w granicach 6-7 bar silnik bedzie poprawnie pracowal, z tym ze bedzie slaby...I w niskich temperaturach trudny do uruchomienia...

Pozdrawiam

Napisano

> Nawet z rownym cinsnieniem na wszystkich cylindrach, w granicach 6-7 bar silnik bedzie poprawnie

> pracowal, z tym ze bedzie slaby..

Z tym się zgodzę

>I w niskich temperaturach trudny do uruchomienia...

Diesel to napewno, ale benzyniak nawet z marnym ciśnieniem odpala w najgorsze mrozy.

Powiem nawet, że moja pamiętna megana przy -20 zapalała lepiej niż przy 20 hehe.gif 3-4 obroty wału i pracowała.

Napisano

> Powiem nawet, że moja pamiętna megana przy -20 zapalała lepiej niż przy 20 3-4 obroty wału i

> pracowała.

fizyka... idea.gif

w tak niskiej temp. wszystko się kurczy...

włącznie z luzem pierścionek<->cylinder... hehe.gif

zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie widzę takiej szansy. I raczej winne nie są pierscienie, tylko zawory (cisnienie po próbie

> olejowej wzroslo niewiele.,...)

> Nie wroci, jezdzij dotad, az nagrzany silnik zacznie wyraznie nierowno pracowac, a zimny miec

> powazne problemy z uruchomieniem...Co prawda brak poprawnego cisnienia na jednym z cylindrow

> (spora roznica w stosunku do reszty) kwalifikuje silnik do naprawy....Osobiscie bym nie

> wytrzymal i rozebral gada...

Ja tez nie wytrzymuje panic.gifzlosnik.gif, tylko sam nie umiem, a zasoby finansowe na ten moment mi sie skonczyly grinser006.gif

Urlop to jakies 1500 km, w obie strony, i wycieczki na miejscu, ile ten silnik jeszcze moze wytrzymac? Wiem, ze to raczej pytanie do wrozki grinser006.gif, ale nie da sie tego okreslic mniej wiecej, na podstawie Twojego doswiadczenia, w tysiacach km? Tylko po podanych przez Ciebie objawach? wink.gif

> Jak bedzie mial ok 12, to jest najzupelniej normalne.

Na pozostalych 3 cylindrach ma ponoc 12, a na czwartym mial 6 a teraz 8 wink.gif

> Nawet z rownym cinsnieniem na wszystkich cylindrach, w granicach 6-7 bar silnik bedzie poprawnie

> pracowal, z tym ze bedzie slaby...I w niskich temperaturach trudny do uruchomienia...

> Pozdrawiam

Tyle, ze u mnei wlasnie rowne nie jest panic.gifzlosnik.gif

Napisano

Przy 300 tyś. przebiegu miałem identyczną sytuację, zaczął brać trochę oleju, po sprawdzeniu - na 4 cylindrze ciśnienie było w granicach 8-9 barów, po próbie olejowej było trochę wyższe.

Jeździłem trochę na tym i to byył błąd, ponieważ

przyczyną był pęknięty pierścień, który trochę porysował głdź cylindra, ale...........................

Zestaw nowych pierścieni - oczywiście tylko na czwartym cylindrze sprawę załatwił.

Obecnie ok 350 tyś. przebeigu, oleju nie bierze, ciśnienie sprężania na wszystkich cylindrach porównywalne ponad 12 barów.

Naprawa kosztowała mnie łącznie z planowaniem głowicy, wymianą oleju oraz rozrządu ok. 900 złotych.

Napisano
  • Autor

> Przy 300 tyś. przebiegu miałem identyczną sytuację, zaczął brać trochę oleju, po sprawdzeniu - na 4

> cylindrze ciśnienie było w granicach 8-9 barów, po próbie olejowej było trochę wyższe.

> Jeździłem trochę na tym i to byył błąd, ponieważ

> przyczyną był pęknięty pierścień, który trochę porysował głdź cylindra,

> ale...........................

> Zestaw nowych pierścieni - oczywiście tylko na czwartym cylindrze sprawę załatwił.

> Obecnie ok 350 tyś. przebeigu, oleju nie bierze, ciśnienie sprężania na wszystkich cylindrach

> porównywalne ponad 12 barów.

> Naprawa kosztowała mnie łącznie z planowaniem głowicy, wymianą oleju oraz rozrządu ok. 900

> złotych.

Moj mechanik nic nie mowil o peknietych pierscieniach, ale glowicy raczej nie zdejmowal, bo na rachunku, o ile pamietam, taka pozycjanie widnieje, musze go spytac o ewentualne konsekwencje jazdy, gdyby to bylo to samo co u Ciebie grinser006.gif Zobaczymy co mi powie grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.