Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Wskazania temperatury silnika

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Czy to normalne, że w czasie jazdy wskazówka temp spada z połowy na 3/4 i potem znowu do połowy i tak w koło? W moich innych autach benzynowych nie było to tak widoczne ale występowało mimo iż termostaty zawsze były wymieniane na oryginały. W dieslu czy butowałem czy nie temp zawsze w połowie skali. Czy po prostu przyzwyczaić się do tego, czy jednak wymienić termostat?

Napisano

rozumiem, że spada na 1/4 ??

to trochę tak jakby twój termostat otwierał się w ciągu 'sekundy'.

Płyn się grzeje, grzeje, temperatura rośnie. Termostat się nagle otwiera, płyn wpada do zimnej (jak jechałeś szybciej to bardzo zimnej) chłodnicy i się chłodzi - wskaźnik opada.

Pytanie tylko, czy wtedy termostat znów się od razu nie zamyka ? Bo tak, to będzie cały czas raz zimne raz ciepłe, otwarte, zamknięte itd. No chyba że założysz patent chiquita latem smile.gif

Napisano

W Astrze G wskazówką steruje elektronika, w przeciwieństwie do zwykłego układu: termistor-miernik w eFce.

master22221 kiedyś doktoryzował się w temacie wskaźnika w G. Wpisz w szukarkę "wykres zrobiony w Excellu" (łącznie z "" ) i daj sobie rok

Pozdroofka

Napisano

> to trochę tak jakby twój termostat otwierał się w ciągu 'sekundy'.

> Płyn się grzeje, grzeje, temperatura rośnie. Termostat się nagle otwiera, płyn wpada do zimnej (jak

> jechałeś szybciej to bardzo zimnej) chłodnicy i się chłodzi - wskaźnik opada.

Całą prawdę piszesz, ale dotyczy to eFki" wink.gif O wędrowaniu wskazówki po skali tu: KLIK wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Całą prawdę piszesz, ale dotyczy to eFki" O wędrowaniu wskazówki po skali tu: KLIK

> Pozdroofka

o właśnie ten Twój wykresik miałem w pamięci. Pamiętam nawet że zimą to czytałem i aż poleciałem w środku nocy grzać motor i patrzeć jak wskazówka się cofa mlot.gif

Napisano

> poleciałem w środku nocy grzać motor i patrzeć jak wskazówka się cofa

facepalm.gif

grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> rozumiem, że spada na 1/4 ??

źle się wyraziłem, raz jest połowa skali a raz 3/4 połowy czyli lekko poniżej połowy i tak w koło. Dzieje się tak podczas normalnej jazdy a nie jakiegoś katowania. Chyba profilaktycznie wymienię termostat tym bardziej, że jak dzisiaj spoglądałem jest on na wierzchu silnika. Czy wymieniając termostat należy wymienić także uszczelkę obudowy termostatu?

Napisano

Przeczytałeś wątek, do którego podałem Ci linka?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Przeczytałeś wątek, do którego podałem Ci linka?

> Pozdroofka

tak czytałem, ale wypiłem kieliszek wina i moje rozumowanie może być zaburzone, wynikało z niego, że po wymianie termostatu dzieje się podobnie. Więc po co zmieniać? Skoro wskazówka wędruje sobie po skali jak szalona, ale jedno mnie martwi rozgrzewa się dłużej niż mój poprzedni samochód z dieslem a powinno być odwrotnie przecież.

Napisano

Ja nie piłem a piszę jak potłuczony... zlosnik.gif

Nie link, tylko miałeś wpisać w szukajkę:

> "wykres zrobiony w Excellu" (łącznie z "" ) i daj sobie rok

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.