Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] klakson nie dziala, nie podaje napiecia

Featured Replies

Napisano

Nie znalazlem w instrukcji zadnegi bezpiecznika do klaksonu na schemacie bezpiecznikow (ASTRA H 1,3 ctdi kombi). myslalem ze to klakson, ale na klakson nie podaje napiecia. Stalo sie to w zeszlym tygodniu, a dzien wczesniej wjechalem w duza kaluze i nie wiem czy nie od tego. Jakies podpowiedzi co do dalszej (samodzielnej) diagnostyki?

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano

> Nie znalazlem w instrukcji zadnegi bezpiecznika do klaksonu na schemacie bezpiecznikow (ASTRA H 1,3

> ctdi kombi). myslalem ze to klakson, ale na klakson nie podaje napiecia. Stalo sie to w

> zeszlym tygodniu, a dzien wczesniej wjechalem w duza kaluze i nie wiem czy nie od tego. Jakies

> podpowiedzi co do dalszej (samodzielnej) diagnostyki?

> Dziekuje i pozdrawiam

Zobacz metodą pedałową czy są jakieś błędy. Klakson jest obsługiwany przez CIM i jego niedomagania mogą być jedną z przyczyn braku klaksonu

Napisano

Skrzynka bezpieczników w przedziale silnika. Luknij na fotkę.

284061161-skrzynka.jpg

Widzisz brązowy przekaźnik? Po prawej jego stronie jest czerwony bezpiecznik i trochę dalej na dole niebieski.

Sprawdź oba.

Nad niebieskim bezpiecznikiem jest wąski czarny przekaźnik od klaksonu.

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Bezpieczniki OK, wymienilem tez ten przekaznik na nowy. Nadal nie podaje napiecia.

Moze jeszcze jakies wskazowki?

Napisano
  • Autor

Dodam jeszcze ze zadnych innych bledow w aucie nie ma , wszystkio diala bezblednie....

Napisano

Wyciągnij przekaźnik i zewrzyj do masy styk oznaczony "85" (nie musisz nawet włączać zapłonu).

Jeśli zatrąbi, tzn, że nie ma sterowania. Wtedy będzie trzeba podpiąć diagnoskop i sprawdzić czy CIM widzi przyciski na kierownicy i czy sam może włączyć klakson.

Napisano

> Dodam jeszcze ze zadnych innych bledow w aucie nie ma , wszystkio diala bezblednie....

Ostatnio była akcja serwisowa Opla na niedziałający klakson w AH - sprawdzałeś czy Twoje auto się łapie na akcję?

Napisano

> Ostatnio była akcja serwisowa Opla na niedziałający klakson w AH - sprawdzałeś czy Twoje auto się

> łapie na akcję?

Dokładnie miałem o tym napisać. Akcja wciąż trwa, ja byłem 4 dni temu.

Dzięki temu mogę powiedzieć, że serwisowałem samochód w ASO zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Super wskazowka, dziekuje!!! Zwarcie styku 85 - trabka dalej milczy. Sprawdziam napiecie na klaksonie i tym razem juz podaje. Wychodzi na to ze ten przekaznik byl jednak zepsuty, bo wczesniej nie bylo napiecia. Teraz tylko nowa trabke musze kupic jeszcze cool.gif Dziekuje Orochimaru!

Napisano
  • Autor

nie nie lapie sie, to bylo raczej na roczniki do 2006 itp...

Napisano

> nie nie lapie sie, to bylo raczej na roczniki do 2006 itp...

No moja z '09 się łapała, więc...

Napisano

> No moja z '09 się łapała, więc...

Jeden telefon do ASO i sprawa się wyjaśni, po VINie sprawdzą. Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.