Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa Megane

Featured Replies

Napisano

Franca źle odpala angryfire.gif. Nie ważne, czy ciepła, czy zimna, ale częściej ma problem jak ciepła. Objaw jest taki, że odpalam auto bez problemu, jeżdżę dopóki nie zgaszę. Chwilę po zgaszeniu kręci, ale nie odpala. Krótkie włączenie rozrusznika i nic. Dopiero za 3-5 razem odpala jakby nigdy nic - po prostu od razu.

Świece ma nowe, cewki...hmm..no chyba sprawne, bo z cewką to albo działa, albo nie działa i wszystkie 4 by nie padły przecież. Podejrzewałem alarm, ale obecnie nie używamy a objawy są nadal.

Chcę wymienić jej jeszcze filtr paliwa. Gdzie go szukać, na co się przygotować? Ciężki to temat?

W następnej kolejności pewnie będę wymieniał pompę paliwa, potem nie wiem co jeszcze a na końcu pewnie wymienię francę angryfire.gif

Napisano

Filtr jest przed prawym tylnym kołem .Wymiana raczej łatwa ,mi akurat mechanik wymieniał po 7 latach .Był już syfiaty. Bodajze odpina sie 2 zaczepy i wysuwasz z mocowania - uchwytu na 99% .Ja bede wymieniał za miesiąc razem z olejem. wink.gif

Franca prawie jak Fiat zawsze coś puka ,faluje i swieci shhh.gif

Napisano
  • Autor

> Filtr jest przed prawym tylnym kołem .Wymiana raczej łatwa ,mi akurat mechanik wymieniał po 7

> latach .Był już syfiaty. Bodajze odpina sie 2 zaczepy i wysuwasz z mocowania - uchwytu na 99%

> .Ja bede wymieniał za miesiąc razem z olejem.

ok.gifdamy radę

> Franca prawie jak Fiat zawsze coś puka ,faluje i swieci

Ty... ale w naszej nic nie puka, nic nie świeci bez przyczyny, i ... prawie nie faluje zlosnik.gif

Napisano

Ale co by miał filtr paliwa do odpalania? IMO nie tędy droga. Szybciej szukałbym wśród wszelakich czujników i ich przewodów. Może czujnik położenia wału korbowego coś miesza, albo jego przewody. Znam przypadki kiedy dochodziło do przetarcia się izolacji przewodu tego czujnika, zwarcia przewodów a w efekcie inwersji wskazań czujnika (co widać było na oscyloskopie). Objawiało się to właśnie ciężkim rozruchem, a po pewnym czasie już w ogóle brakiem jego możliwości.

Może najpierw CLIP i ktoś, kto go ogarnia. Czy są jakieś jeszcze inne objawy, bo nawet czasem te zupełnie bez związku finalnie jednak okazują się pochodzić od jednej przyczyny.

A sam filtr paliwa zostaw, jeśli auto miałoby przez niego problemy z odpaleniem, to tym bardziej nie jechałoby na wyższych obrotach, ale ja z przypadkiem takiego ot samoistnego zatkania się filtra i z tego powodu kłopotów tego typu nie widziałem - w benzynie oczywiście.

Napisano

>Może czujnik położenia wału korbowego coś miesza

Też bym tu szukał. Mieliśmy tak kiedyś w Clio. Wystarczyło przeczyścić zalać wd-40 i śmigał dalej.

Napisano
  • Autor

> Ale co by miał filtr paliwa do odpalania? IMO nie tędy droga. Szybciej szukałbym wśród wszelakich

> czujników i ich przewodów. Może czujnik położenia wału korbowego coś miesza, albo jego

> przewody.

rozumiem, że szukać go w okolicy koła pasowego wału korbowego?

>Znam przypadki kiedy dochodziło do przetarcia się izolacji przewodu tego czujnika,

> zwarcia przewodów a w efekcie inwersji wskazań czujnika (co widać było na oscyloskopie).

> Objawiało się to właśnie ciężkim rozruchem, a po pewnym czasie już w ogóle brakiem jego

> możliwości.

> Może najpierw CLIP i ktoś, kto go ogarnia.

może być z tym gorzej...ale jak sam nie dojdę, będę kogoś takiego poszukiwał

>Czy są jakieś jeszcze inne objawy, bo nawet czasem te

> zupełnie bez związku finalnie jednak okazują się pochodzić od jednej przyczyny.

w sumie nie ma - oczywiście delikatne szarpanie na jałowym, ale to podobno standard tego silnika oslabiony.gif. Poza tym, idzie ładnie, przyspiesza dobrze, nie jest słaby, na obroty wkręca się prawidłowo - no, może przy mocnym depnięciu na pedał gazu, gdy pracuje na jałowym - przez chwilę się zastanowi, ale to chyba taka jego uroda

> A sam filtr paliwa zostaw, jeśli auto miałoby przez niego problemy z odpaleniem, to tym bardziej

> nie jechałoby na wyższych obrotach, ale ja z przypadkiem takiego ot samoistnego zatkania się

> filtra i z tego powodu kłopotów tego typu nie widziałem - w benzynie oczywiście.

nie wiem, kiedy i czy w ogóle był wymieniany - zaszkodzić mu pewnie nie zaszkodzę, więc może go wymienię?

Napisano

> rozumiem, że szukać go w okolicy koła pasowego wału korbowego?

Dokładnie tak, łączenie silnik-skrzynia.

> może być z tym gorzej...ale jak sam nie dojdę, będę kogoś takiego poszukiwał

Uwierz że warto, nawet w ASO z tego co pamiętam krzyczeli za to 100 zł netto czyli 122, a przynajmniej wiesz co i jak. Szczególnie jeśli usterka jest powtarzalna, to jeśli tylko wiąże się to z jakimś błędem ewentualnie odchyłkami w pracy czujników itd. to ktoś w miarę kumaty szybko powie Ci co tam jest nie tak. A wymieniając w ciemno świece, przewody, cewki i inne duperele wydasz o wiele więcej a często nawet na krok nie przybliży Cię to do rozwiązania problemu a pęknie 300 zł.

> w sumie nie ma - oczywiście delikatne szarpanie na jałowym, ale to podobno standard tego silnika .

Standardem jest praca idealna jak dla mnie smile.gif Masz tam 1.6 16V z hydrauliką zaworową?

> Poza tym, idzie ładnie, przyspiesza dobrze, nie jest słaby, na obroty wkręca się prawidłowo -

> no, może przy mocnym depnięciu na pedał gazu, gdy pracuje na jałowym - przez chwilę się

> zastanowi, ale to chyba taka jego uroda

Rozrząd był wymieniany? Jeśli tak, to ile km temu i jaki pasek jest założony? Istnieje jeszcze opcja luźnego paska, wtedy odczyty z czujników wałka rozrządu i wału korbowego nie będą się zgrywać i mogą też różne rzeczy dziać się.

> nie wiem, kiedy i czy w ogóle był wymieniany - zaszkodzić mu pewnie nie zaszkodzę, więc może go

> wymienię?

Zaszkodzić nie zaszkodzisz, ale wątpię żeby to był problem.

Jeszcze jedno - pompę paliwa słychać za każdym razem po przekręceniu kluczyka?

Napisano
  • Autor

> Standardem jest praca idealna jak dla mnie Masz tam 1.6 16V z hydrauliką zaworową?

dla mnie też - ale wszyscy wokół uświadamiają mnie, że to Reno i przy 1.4 16V tak ma być zlosnik.gif - czytałem forum megane, sam nie jestem zlosnik.gif

> Rozrząd był wymieniany? Jeśli tak, to ile km temu i jaki pasek jest założony? Istnieje jeszcze

> opcja luźnego paska, wtedy odczyty z czujników wałka rozrządu i wału korbowego nie będą się

> zgrywać i mogą też różne rzeczy dziać się.

rozrząd jest nowy, wymieniony może z 1,5 kkm temu - komplet, pasek, pompa, napinacz, rolki, do tego rolki paska wielorowkowego i sam pasek. Pasek rozrządu nie pamiętam jakiej firmy - cały komplet kupowany u naszego kolegi kącikowego w MotoPartnerze i sygnowany znakami Ranault (podobno oryginał montowany przez ASO wink.gif). Wymieniany w dobrym warsztacie, z użyciem blokady wałków rozrządu

> Zaszkodzić nie zaszkodzisz, ale wątpię żeby to był problem.

> Jeszcze jedno - pompę paliwa słychać za każdym razem po przekręceniu kluczyka?

nie jeżdżę tym autem na co dzień, bo to auto żony, ale muszę to sprawdzić ok.gif

Dziś pooglądam sobie ten czujnik położenia wału, potem będę słuchał pompy...i dowiem się o diagnostykę - gdzie w moim mieście i za ile... ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak, łączenie silnik-skrzynia.

czeeeekaj!! jak łączenie silnika ze skrzynią?? tzn po prawej stronie jak stoję przodem przed otwartą maską?? a nie po stronie rozrządu, przy kole pasowym paska wielorowkowego??

Napisano

> czeeeekaj!! jak łączenie silnika ze skrzynią?? tzn po prawej stronie jak stoję przodem przed

> otwartą maską?? a nie po stronie rozrządu, przy kole pasowym paska wielorowkowego??

przy kole zamachowym

Napisano
  • Autor

> przy kole zamachowym

aaaaha...to bym się naszukał i nie znalazł zlosnik.gif

dzięki ok.gif

Napisano

> dla mnie też - ale wszyscy wokół uświadamiają mnie, że to Reno i przy 1.4 16V tak ma być -

> czytałem forum megane, sam nie jestem

z tym problemem kiedyś walczyłem w Clio 1.4 ale 8V, doszedłem tylko do tego, że jest to najprawdopodobniej wina zaworów, ale do końca nie udało się tego wyeliminować mimo robienia głowicy, więc coś w tym może i jest.

> rozrząd jest nowy, wymieniony może z 1,5 kkm temu - komplet, pasek, pompa, napinacz, rolki, do tego

> rolki paska wielorowkowego i sam pasek. Pasek rozrządu nie pamiętam jakiej firmy - cały

> komplet kupowany u naszego kolegi kącikowego w MotoPartnerze i sygnowany znakami Ranault

> (podobno oryginał montowany przez ASO ). Wymieniany w dobrym warsztacie, z użyciem blokady

> wałków rozrządu

Czyli rozrząd świeży, no więc powiedzmy że odpada.

> nie jeżdżę tym autem na co dzień, bo to auto żony, ale muszę to sprawdzić

> Dziś pooglądam sobie ten czujnik położenia wału, potem będę słuchał pompy...i dowiem się o

> diagnostykę - gdzie w moim mieście i za ile...

Zacznij od pompy

Napisano
  • Autor

> z tym problemem kiedyś walczyłem w Clio 1.4 ale 8V, doszedłem tylko do tego, że jest to

> najprawdopodobniej wina zaworów, ale do końca nie udało się tego wyeliminować mimo robienia

> głowicy, więc coś w tym może i jest.

> Czyli rozrząd świeży, no więc powiedzmy że odpada.

> Zacznij od pompy

Dobra...dziś muszę pooglądać to auto dokładniej. Wczoraj zdążyłem tylko założyć żonie nowy akumulator, bo stary wystarczał na 3-5 prób odpalania i dwa razy już musiałem podjeżdżać swoim autem z kablami, bo francy było mało 3-5 prób do rozruchu zlosnik.gif

Napisano

> damy radę

> Ty... ale w naszej nic nie puka, nic nie świeci bez przyczyny, i ... prawie nie faluje

To narazie zlosnik.gif Bo mi pukaja poduchy macpersona ,jest luz na kielichach ale jezdze tak 2 lata wink.gif swiecic tez NARAZIE nie swieci ,a minimalnie faluje na jałowym 1mm góra,dół hehe.gif Aha ,dzis zauwazyłem peknieta lewą gumę stabilizatora na łepku.Ona chyba daje luz-drgania jak krece w prawo hmm.gif

post-51980-14352509335098_thumb.jpg

Napisano

(...)

>Bo mi pukaja poduchy macpersona ,jest luz na kielichach ale >jezdze tak 2 lata (...)

Ale że to dla Ciebie powód do dumy czy jak bo nie rozumiem icon_rolleyes.gif

Chyba każdemu zależy jeździć sprawnym i bezpiecznym samochodem, szczególnie tu wśród ludzi jakoś związanych z i zainteresowanych motoryzacją.

Napisano

gaśnie w czasie jazdy ?

u mnie tak było, że gasł w czasie jazdy i błyskawicznie odpalał (bo przecież się toczył zlosnik.gif ), z odpalaniem też były problemy ok.gif

wyczyściłem czujnik położenia wały i od roku spokój,

nawet go nie wymieniałem, tylko wyczyściełem benzyną.

ta franca jest tu:

82d3fe161c1be2b2.jpg

na połączeniu silnika ze skrzynią.

masz dokładnie te same "usterki" co w każdej megance 1ph2

tylko coś często Cie one trapią, u ojca rozłożyły się mocno w czasie wink.gif

Napisano
  • Autor

> gaśnie w czasie jazdy ?

żona twierdzi, że raz się zdarzyło

> u mnie tak było, że gasł w czasie jazdy i błyskawicznie odpalał (bo przecież się toczył ), z

> odpalaniem też były problemy

> wyczyściłem czujnik położenia wały i od roku spokój,

> nawet go nie wymieniałem, tylko wyczyściełem benzyną.

> ta franca jest tu:

> na połączeniu silnika ze skrzynią.

znalazłem go wczoraj, miałem wykręcić i czyścić, ale ... znajomi na piwo zaprosili zlosnik.gif

psiknąłem tylko WD-40 na ten czujnik od spodu, sam nie wiem po co zlosnik.gif, dziś może go wykręcę ok.gif

> masz dokładnie te same "usterki" co w każdej megance 1ph2

> tylko coś często Cie one trapią, u ojca rozłożyły się mocno w czasie

jeszcze czegoś mam się spodziewać? zlosnik.gif

na razie nie było większych problemów (ale też żona krótko nim jeździ - od kwietnia). Jak do tej pory stwierdziliśmy brak zapalania się kontrolki rezerwy, mimo, że po przekręceniu kluczyka świeci zlosnik.gif, opóźniony start spryskiwacza przedniej szyby, no i teraz te jaja z rozruchem zlosnik.gif

Napisano

> (...)

> Ale że to dla Ciebie powód do dumy czy jak bo nie rozumiem

> Chyba każdemu zależy jeździć sprawnym i bezpiecznym samochodem, szczególnie tu wśród ludzi jakoś

> związanych z i zainteresowanych motoryzacją.

Pewnie jakbym miał jeszcze prace czemu nie 500zł z wypłaty mozna dac ,jak na życie nie braknie .Wymieniam to co muszę .Dzis gumy stabilizatora ,jutro olej.

Napisano
  • Autor

No i franca żyje!! winner.gif

Czujnik oczyszczony, i po tej operacji problem się nie pojawił ok.gif

Dzięki za podpowiedzi ok.gif

Napisano

> No i franca żyje!!

> Czujnik oczyszczony, i po tej operacji problem się nie pojawił

> Dzięki za podpowiedzi

zuch zlosnik.gif

wyłazi Ci rdza na masce koło logo Renooooo ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zuch

> wyłazi Ci rdza na masce koło logo Renooooo ?

Z zewn nic nie widać ok.gif, ale rant po podniesieniu maski trochę rudzieje zlosnik.gif

Napisano

> Z zewn nic nie widać , ale rant po podniesieniu maski trochę rudzieje

no nie mogę rotfl.gif

poprawiliby te usterki które wymieniamy w kilku wątkach i auto malina zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no nie mogę

> poprawiliby te usterki które wymieniamy w kilku wątkach i auto malina

spoko - zanim ruda ją naprawdę zaatakuje i zacznie wyłazić na zewnątrz, wymienię france na pewnie nowsza france zlosnik.gif

Myślę, że ze 2 lata jeszcze nie zmieni koloru, choć przed zimą mam zamiar progi od spodu zabezpieczyć ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.