Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F C16NZ - dziwne odpalanie auta.

Featured Replies

Napisano

Witam zlosnik.gif

Na wstepie: silnik nie kopci, brak ubywania oleju, brak wyciekow, nowe kable, swiece, filtry takze nowe ok.gif

Ale jest pewne ale..... czasami przy odpalaniu mam taki dzwiek, jakby na ktoryms cylindrze nie bylo kompresji. Taki dzwiek jak po zalozeniu glowicy. Zapewne wiadomo o co chodzi. W tym przypadku musze czasami nawet pokrecic 3 sekundy. Po odpaleniu pracuje rowno. 160 000km wstecz byly wymieniane pierscionki, uszczelniacze, zawory docierane. Wtedy jeszcze na gladzi cylindrow byly slady po honowaniu. Oleje i filtry w pore wymieniane, ostatnio w czwartek wink.gif

Jutro mam w planie wykrecic swiece i sprawdzic sprezanie silnika.

Jedno mnie zastanawia dlaczego ten objaw wystepuje tylko przy odpalaniu. Jeszcze jedna wazna sprawa, najczesciej gdy silnik jest goracy i ma wiecej niz 90 stopni hmm.gif

Mam 5 dni wolnego, takze jesli trzeba to sie zrzuci glowice. Objaw pierwszy raz zaobserwowalem gdyz jechalem non stop 950km autostrada, zbiornik gazu oproznilem, a nastepnie zbiornik paliwa (nie do zera oczywiscie wink.gif). Za tydzien w niedziele powinienem byc w Bordeaux i chcialbym cos z tym problemem zrobic hmm.gif

Jutro zaczne z tym walczyc jednak moze ktos ma jakies sugestie? podpowiedzi. blagam.gif

Napisano
  • Autor

Dopiero dzis wykonalem pomiary kompresji silnika...

1 cylinder - 4 frown.gif

2 cylinder - 11.5 smile.gif

3 cylinder - 12 smile.gif

4 cylinder - 12 smile.gif

Podejrzewam wypalony zawor, nie kopci, olej i plyn chloniczy czysty.

Gdy odkrecam korek oleju, obroty spadaja i bardzo dmucha.

Natomiast z bagnetu juz nie dmucha

Od miesiaca podczas jazdy na gazie, gdy wciskam pedal w podloge auto nie przyspiesza, gdy troche popuszcze to zaczyna przyspieszac. Bardzo uboga mieszanka ktora mogla wypalic zawor. Jutro zmieniam parownik na nowy, oraz zrzucam glowice. Na sobote musze zdazyc swiety.gif

Napisano

Przed zdjeciem glowicy jeszcze dla pewnosci proba olejowa, ale stawiam na glowice. Pozniej jeszcze cos dopisze.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przed zdjeciem glowicy jeszcze dla pewnosci proba olejowa, ale stawiam na glowice. Pozniej jeszcze

> cos dopisze.

> Pozdrawiam

Tak, pomyslalem o probie olejowej ale juz gdy zrzucalem amorki z Senatora. Rano wykonam ta probe.

Aha i gaz to nie zlo 270751858-jezyk.gif, parownik wytrzymal 110 tys km, pieniadze zaoszczedzone na paliwie sa napewno duzo wieksze niz koszt nowej uszczelki wink.gif. Glowice mam po remoncie, lezy od 2 lat zakonserwowana olejem. Zawory luzem tez mam w razie czego.

W sobote do Bordeaux, takze po zlozeniu musze gdzies przetestowac solidnie (byc moze do Warszawy uderze) hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

Mialem dopisac, wiec to czynie...Jak proba olejowa wskaze typowo na glowice i zawory, warto zwrocic uwage na gniazda zaworowe, prowadnice zaworow, tym, samym i uszczelniacze. Przy tym przebiegu warto dokladnie zweryfikowac te elementy. Jesli to konieczne, wymieniaj zawory na nowe, jak rowniez ich gniazda i prowadnice.

Jesli proba olejowa wskaze na pierscienie (ktore chyba byly wymieniane, o ile pamietam z poprzedniednich postow, niezbedna bedzie dalsza rozbiorka silnika.

Dopisalem nieduzo (ponad dwie godziny biegalem na drabinie konczac sciany w moim mieszkaniu).

Z tym gazem to chyba zaczales mi ublizac zlosnik2.gif (wedle mojego podpisu)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Z tym gazem to chyba zaczales mi ublizac (wedle mojego podpisu)

> Pozdrawiam

Tak pomyslalem o Twoim podpisie trophy.gif

... ale nie mialem zamiaru ublizyc wink.gif

Pierscionki byly zmieniane jakis czas temu. Wedlug mnie to zawory, slysze nawet jakies cykanie z glowicy.

P.S. Wlasnie wrocilem z wycieczki, jakze oslabionym astrolotem po Puszczy Bialowieskiej. Lubie z zonka takie nocne wypady rotfl.gifhahaha.gif

Napisano

> Lubie z zonka takie nocne wypady

Bez foto i filmiku na RedTube "sie nie lyyyczy"...

grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Bez foto i filmiku na RedTube "sie nie lyyyczy"...

> Pozdroofka

RedTube hmm.gif to jakis nowy portal spolecznosciowy hmm.gifswiety.gif

Zawory cale w glowicy, ale mam za to lepsza niespodzianke, mianowicie mam dziure w tloku na wyskosci pierscieni. Gladz cylindra nie ruszona, nie wiem jak to moglo sie stac. hmm.gif

Jutro rano bede mial nowe pierscionki, dwa tloki w zapasie mialem cfaniak.gif

Chyba Asterka domaga sie emerytury frown.gif

Srednia predkosc na autobanie to 132kmh wedlug GPS, czasami depne pod 170 ale to tak tylko przez pare km, pozniej znowu sie tocze 120-130, takze chyba az tak tego auta nie katuje.... Nie przegrzewa sie, oleje i inne plyny zmieniane w pore, dobre paliwo i dobry gaz. Nigdy nie mialem wystrzalu gazu, na gazie silniczek pracuje jak zegareczek. hmm.gif

EDIT: Kawalek pierscieni tez wyrwalo w miejscu dziury w tloku swieca.gif

Napisano

> mam dziure w tloku na wyskosci pierscieni.

Teraz to poważnie bez foto się nie liczy skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Teraz to poważnie bez foto się nie liczy

Mam i tak zalegle zdjecie do przeslania dla Tosha, niestety moj aparat zostal w Belgii i nareszcie w nastepnym tygodniu przesle.

Foto tloka zrobie jutro, aparat pozycze od sasiada. Dzis juz mi sie nie chce, caly dzien w warsztacie. Najpierw Asterke, a pozniej amorki w Senatorze zmienialem sob.gif

Wlasnie podczas ostatniej podrozy poczulem ten niedobor mocy w aucie, co ciekawe stalo sie to dopiero w Polsce, a wczesniejsze 1300km jechalo sie dobrze. Jadac na A2, na wysokosci Poznania auto stracilo moc oslabiony.gif. Jednak juz od wyjazdu parownik niedomagal, po wcisnieniu gazu w podloge auto nie przyspieszalo, na benzynie normalnie. Zastatanwia mnie to. czy bardzo uboga mieszanka mogla spalic sie detonacyjnie w cylindrze w momencie zdjecia nogi z pedalu gazu hmm.gif, nie wiem, nie mam pojecia. Jutro rano jade do Bialegostoku po nowy parownik, nastepnie odbieram pierscionki na tloka, do wieczora chce to zlozyc. Moja mulher.gif znowu bedzie duzo gadac blah.gif (caly dzien w warsztacie). hehe.gif

Napisano

> Mam i tak zalegle zdjecie do przeslania dla Tosha,

O, masz cos ciekawego? Czyzby to, o co sie pytalem i co ogladales? We wrzesniu bede mocno zainteresowany tematem (o ile bedziesz w tamtych stronach, zbytnio sie nie spieszy, ale zainteresowany jestem).

Dziura w tloku mogla powstac w wyniku pekniecia pierscienia, ale bez foto, jak rzekl Orochimaru sie nie liczy...

Jak glowice masz zdjeta, od razu zawory do docierania, sprawdzenie prowadnic i wymiana uszczelniaczy.

Bedziesz wymienial tlok, zwroc uwage na panewki korbowe walu.

Pierscienie zgarniajace proponowalbym dwuczesciowe,(sa lepsze, ale na szybko takich nie znajdziesz, dobre sa pierscienie Primy z Lodzi) a nie, jak w oryginale, trzyczesciowe.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jak pamietam to mialem szczegolowe fotki, zapomnialem aparatu i laptoKa zlosnik.gif, tak sie spieszylem.

Korbowody cale, panewki takze. Pierscienie zapewne beda Goetza.

Ja mam dwa tloki z korbowodami i panewkami, ale bez pierscieni wink.gif

Znajomy mial nz-ta w czesciach i wiozl na zlom, dalem na flaszke i tak zachowalem sobie po pare zaworow, dwa tloki, wal korbowy, kolo zamachowe i inne czesci. W sumie skrzynka tego bedzie hehe.gif

Napisano

> Chyba Asterka domaga sie emerytury

Jestes zmuszony wykrecic na tym silniku okragly milion i wtawic fotke, pozniej emerytura zlosnik.gif.

Pozdrawiam

Napisano

Powoli tez zbieram graty do mojego wozu. Zaczyna brakowac miejsca w garazu spineyes.gif Nigdy nie wiadomo, co sie przyda....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jestes zmuszony wykrecic na tym silniku okragly milion i wtawic fotke, pozniej emerytura .

> Pozdrawiam

Dzis sasiad kolejny raz mi wskazywal droge na zlom hehe.gif

Jednoczesnie przyszedl z prosba, czy by mogl skorzystac z podnosnika kolumnowego, gdyz ciagle ma problem w swoim BMW ze skrzynia. Mam dwa stanowiska, jedno ma podnosnik kolumnowy a drugie stanowisko ma kanal, z ktorego musze wode wypompowywac sick.gif

Podnosnik wolny, takze jutro z synem bedzie dzialal przy swojej beemce wink.gif, a ja przy swoim Astrolocie smile.gif.

Do miliona nie dobije, ale do 700 000km mysle ze tak ok.gif

Napisano
  • Autor

> Powoli tez zbieram graty do mojego wozu. Zaczyna brakowac miejsca w garazu Nigdy nie wiadomo, co

> sie przyda....

> Pozdrawiam

Ja upycham wszystko na strych warsztatu, dlaczego?.. aby nie sluchac blah.gif mojej zona.gif

Ma uczulenie jak widzi ze np przywiozlem cos ze szrotu, albo rame motocykla ze zlomu. shhh.gif

Mam czesci blacharskie i mechaniczne yay.gif

P.S. Dzis zmienialem szybe przednia w AG, byla bardzo zniszczona, jazda noca juz jest przyjemna. wink.gif

Jeszcze maska, pelno odpryskow az do ocynku cfaniak.gif.

Jednak G zostaje, cena jaka chce podobno jest za wysoka, takze zrezygnowalem ze sprzedazy. ok.gif

Moze kiedys polepsze osiagi tego wozu 1.7dti icon_rolleyes.gif

Napisano

> Dzis sasiad kolejny raz mi wskazywal droge na zlom

Mogles nakreslic przyszlosc wozu sasiada w ten sam sposob...z adnotacja, ze nie zrobi takiego przebiegu jak Twoj woz...po prostu wlasciciela zdoluja koszty naprawy...Ile juz BMW przewinelo sie przez warsztat, smetne miny uzytkownikow bezcenne...

> Do miliona nie dobije, ale do 700 000km mysle ze tak

"Trza byc tfardym, nie miettkim..."

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Astra hula az milo smile.gif

Duzo nowych czesci dostala dzis wink.gif

Kompresja juz jest po 12 w cylindrach.

Jutro o 19 Asterka wyrusza do Bordeaux, napewno bede delikatniej jechal. yay.gif

Mam jeszcze zapasowe tloki i zaprzyjaznionego mechanika we Francji i Belgii crazy.gif

Ponizej obiecane foto ok.gif

Pierscionki zdjete wczesniej, ale takze zostaly wylamane w miejscu uszkodzenia tloka

284117442-DSCF1210000000.jpg

post-118493-1435250947351_thumb.jpg

Napisano

>Ile juz BMW przewinelo

> sie przez warsztat, smetne miny uzytkownikow bezcenne...

Nie na darmo BMW rozwija sie w nastepujacy sposob Bedziesz Mial Wydatki

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Nie na darmo BMW rozwija sie w nastepujacy sposob Bedziesz Mial Wydatki

Znam takich co kupili Fiata i zrobili 200tys km bez zadnego problemu, trzeba miec szczecie i trafic na udany egzemplarz, czy to Fiata, Opla, Mercedesa...... Akurat w Oplu sa niskie koszty napraw, czesci dostepne na szrotach, nowe czesci takze nie sa drogie wink.gif

Czy mogl uszkodzic sie ten tlok poprzez nieprawidlowo ustawiony zaplon? Przy rozbieraniu silnika zauwazylem ze aparat zaplonowy jest przestawiony, a nakretka dociskajaca aparat jest luzna.....

Napisano

> Czy mogl uszkodzic sie ten tlok poprzez nieprawidlowo ustawiony zaplon? Przy rozbieraniu silnika

> zauwazylem ze aparat zaplonowy jest przestawiony, a nakretka dociskajaca aparat jest

> luzna.....

A moze najpierw pekly pierscienie i one uszkodzily tlok bo zaplon wydaje mi sie malo prawdopodobny

Pozdrawiam

Napisano

> A moze najpierw pekly pierscienie i one uszkodzily tlok bo zaplon wydaje mi sie malo prawdopodobny

Tak tez powyzej napisalem. Gdyby rds wrzucil jeszcze zdjecia denka tloka, mozna by bylo calkowicie wyeliminowac spalanie stukowe i uboga mieszanke. Oba zjawiska zostawiaja charakterystyczne slady, ktorych na tym zdjeciu nie widze. Wiec po "ogledzinach" stawiam na powyzsze twierdzienie: pierscien/pierscienie pekly wczesniej, ruch luznych fragmentow spowodowal oddzielenie sie czesci tloka (a sily i przyspieszenia chwilowe w tym miejscu tloka sa naprawde zacne...).

Pozdrawiam

Napisano

> Tak tez powyzej napisalem.

Bije sie w piers niedoczytalem bow.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Gdyby rds wrzucil jeszcze zdjecia denka tloka,

Mam foto, wlasnie zrobilem, jednak z gory tlok zostal lekko oczyszczony, w ramach nudy frown.gif

284118845-DSCF1213000000.jpg

284118845-DSCF12160000000.jpg

post-118493-14352509476045_thumb.jpg

Napisano

> Mam foto, wlasnie zrobilem, jednak z gory tlok zostal lekko oczyszczony, w ramach nudy

No to mamy jasnosc: pekl pierscien/pierscienie. Na denku nie ma sladow spalania stukowego. W ramach nudy moglbys wypolerowac kanaly dolotowe/wydechowe, pozbyc sie kryz na polaczeniu kolektorow z glowica...Po montazu poczulbys, ze nuda nie poszla na marne...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Na jakim oleju pracował silnik? (firma, SAE)

Mobil Super 2000 , 10W-40. Polsystetyk. Od 4 lat ten olej.

Auto dojechalo do celu bez zadnych problemow do Bordeaux, ponad 2300km jazdy, tylko przerwy na tankowanie auta. Pierwsze 1000km na benzynie, pozniej juz na gazie. Za tydzien do Portugalii, pozniej do Wloch, gdzie nastepnie tego jeszcze nie wiem. Mysle ze autko wytrzyma wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> W ramach

> nudy moglbys wypolerowac kanaly dolotowe/wydechowe, pozbyc sie kryz na polaczeniu kolektorow z

> glowica...Po montazu poczulbys, ze nuda nie poszla na marne...

> Pozdrawiam

To juz za okolo 2 miesiace wink.gif

Teraz autko musi jezdzic w takim stanie jak jest.

Okolo 20 tys km pewnie przejade w ciagu tego czasu, taka mam srednia 2 miesieczna od roku. Autko dostalo podczas pobytu w Polsce:

-nowe kompletne sprzeglo sachs

-olej i filtr

-nowe paski

-zmieniony kompletny rozrzad

-nowa linka recznego

-nowa linka gazu

-nowy parownik

-nowe filtry

-nowe przednie lampy (poprzednie mialy zniszczone szkła, odpryski)

Jeszcze cos kupowalem ale nie pamietam. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.