Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszczelka zewn drzwi i szyba

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj musiałem wyciągnąć całkowicie zewn. uszczelkę drzwi. Potem się nieźle namęczyłem żeby ja wcisnąć z powrotem ale chyba coś jest nie tak bo jak się otwiera szybę to wewnętrzna uszczelka (która nie była ruszana) jest podwijana do środka...... Co mogłem źle zrobić? Wizualnie wygląda ok.....

I pytanie 2 - czy da się wyciągnąć szybę z drzwi bez wyciągania uszczelek?

Napisano

.

> I pytanie 2 - czy da się wyciągnąć szybę z drzwi bez wyciągania uszczelek?

nie, nie da się, chyba że młotkiem zeby.GIF

Bo tych uszczelek nie wyciąga się samych tylko z całym plastikiem. Wyciągałeś z plastikiem?

Napisano
  • Autor

> .

> nie, nie da się, chyba że młotkiem

hehe ale jak wyciagnę młotkiem to potem beda puzzle i juz jej nie wsadze 270751858-jezyk.gif

> Bo tych uszczelek nie wyciąga się samych tylko z całym plastikiem. Wyciągałeś z plastikiem?

najpierw wyciagnalem sama ale potem nie umialem wsadzic to wyciagnalem tez ten plastik

Napisano

> hehe ale jak wyciagnę młotkiem to potem beda puzzle i juz jej nie wsadze

> najpierw wyciagnalem sama ale potem nie umialem wsadzic to wyciagnalem tez ten plastik

musisz wsunac gume w ten plastik bokiem, od przodu tego nie wcisniesz. Pozniej potrzebujesz sposobu i cierpliwosci zeby wbic ten plastik w drzwi, ja sobie pomagam plaskim srubokretem i zajmuje mi to moment ok.gif

Szyba max w dol, nakladam ten plastik jak powinien byc i od gory dociskam srubokretem. Uwazaj zeby szyby nie porysowac.

Napisano
  • Autor

> musisz wsunac gume w ten plastik bokiem, od przodu tego nie wcisniesz. Pozniej potrzebujesz sposobu

> i cierpliwosci zeby wbic ten plastik w drzwi, ja sobie pomagam plaskim srubokretem i zajmuje

> mi to moment

> Szyba max w dol, nakladam ten plastik jak powinien byc i od gory dociskam srubokretem. Uwazaj zeby

> szyby nie porysowac.

ehhhh wczoraj wlasnie kombinowalem ponad godzine i chyba cos nie tak zrobilem bo mi kurde uszczelke wciaga tak jak wyzej pisalem...... :/

dzis lub jutro bede z tym walczyl jeszcze.......

edit: zastanawiam sie czy jak sie odkreci prowadnice i mechanizm podnoszenia szyby to szyba wejdzie bardziej do drzwi....? tak zeby nie przeszkadzala przy zakladaniu tego plastiku.....

Napisano
  • Autor

> udało się?

powiedzmy.... od poniedziałku nie miałem za bardzo czasu się tym znów zająć ale o dziwo od wczoraj się jakoś to ułożyło i uszczelki się nie wywijają podczas otwierania/zamykania szyby smile.gif

pozostał natomiast problem początkowy (dlatego się zabrałem za rozbieranie drzwi) - otóż jak szybę opuszczę w dół to strasznie trzeszczy. Aby przestała trzeszczeć trzeba ją lekko podnieść do góry........ dziś jak będę miał chwilę to sprawdzę czy nie mam luzu bocznego na elektrycznym mechaniźmie podnoszenia szyb.

Problem jest tylko od strony kierowcy - boczne prowadnice przesmarowane smarem miedziowym, mechanizm podnoszenia też był smarowany podczas wkładania czyli jakieś 1,5 roku temu.......

Ma ktoś pomysł jaka może być przyczyna trzeszczenia szyby? Są to bardzo irytujące dźwięki sciana.gif

Napisano

sprawdź czy ta listwa plastikowa zewnętrzna ta z gumką dobrze się "zapieła" w drzwiach bo ona po włożeniu u góry zawsze bedzie wizualnie dobrze a czasami na dole (ma taki specjalny wąs który musi się w drzwi wpiąć). jeśli nie jest wpięte to listwa dolną częścią trze o szybę a tam zapewne jest troche brudu i czasami zadarza sie że to właśnie piszczy/trzeszczy - tak ostatnio właśnie było u kolegi. szkoda że nie sprawdziłeś czy przy wyjętej listwie piszczy. mam nadzieje że sie nie zdeformowała przy wyciąganiu bo to byłby mały problem. jeśli to nie to to zobacz czy w uszczelce po opuszczeniu szyby nie ma jakiegoś kamyka etc.

zakładam ze szyba nie była ostatnio wymieniana, a to stało sie nagle czy powoli zaczynało? smile.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdź czy ta listwa plastikowa zewnętrzna ta z gumką dobrze się "zapieła" w drzwiach bo ona po

> włożeniu u góry zawsze bedzie wizualnie dobrze a czasami na dole (ma taki specjalny wąs który

> musi się w drzwi wpiąć). jeśli nie jest wpięte to listwa dolną częścią trze o szybę a tam

> zapewne jest troche brudu i czasami zadarza sie że to właśnie piszczy/trzeszczy - tak ostatnio

> właśnie było u kolegi. szkoda że nie sprawdziłeś czy przy wyjętej listwie piszczy. mam

> nadzieje że sie nie zdeformowała przy wyciąganiu bo to byłby mały problem. jeśli to nie to to

> zobacz czy w uszczelce po opuszczeniu szyby nie ma jakiegoś kamyka etc.

> zakładam ze szyba nie była ostatnio wymieniana, a to stało sie nagle czy powoli zaczynało?

hmmm tylko powiedz mi jak to sprawdzić czy dobrze siedzi?..... do pewnego momentu sprawdze ręką ale potem to szyba nie pozwala sprawdzić tego plastiku...... ale wiem o czym mowisz bo to całe wyciągnąłem i wiem jaki to ma kształt i jak się klinuje. Brudu tam nie ma bo przetarlem całość i lekko natłuściłem (nie wiem czy dobrze zrobilem ale psikanłem wd-40 i roztarłem ale woda pewnie i tak niedlugo go zmyje) i dalej piszczy. Szyba oryginał nigdy nie wyjmowana. Od wiosny zaczęło lekko trzeszczeć ale się właśnie ratowałem tym leciutkim ponoszeniem do gory i przestawalo trzeszczeć. Ostatnio byłem na urlopie i auto stało 2 tyg w pół słońcu (pół dnia świeciło słońce) i właśnie po tym zaczęło srodze trzeszczeć/piszczeć crazy.gif

Napisano

tak to na odległość cieżko bedzie wytłumaczyć ale zobacz czy jest odstęp miedzy tą listwą plastikową a szybą powinno wyć kilka mm jeśli dotyka plastikowa część do szyby to napewno jest źle. jeśli piszczy w uszczelkach to spróbój "Silicon Spray" taki spray poślizgowy do smarowania uszczelek, albo chociaż "plak-iem" ma podobne działanie nabłyszczająco poślizgowe i popsikaj prowadzenia szyby i tą wewnętrzną cześć uszczelki co sie podwijała przy opuszczaniu i podnoszeniu zlosnik.gif akurat spreje odrdzewiacze WD40, penetrus itp. wręcz wzmagają piszczenie w kontakcie z niektórymi uszczelkami ale tylko niektórymi.

gdybyś miał zdjęty boczek warto popsikać prowadnice szyby te co są we wnętrzu drzwi,

PS wtedy mógłbyś też sie przysłuchać czy nie piszczy sam w sobie silniczek bo z tego co pamietam jest nieułożyskowany, a tylko na ślizgowo w tulejkach smile.gif

Napisano
  • Autor

> tak to na odległość cieżko bedzie wytłumaczyć ale zobacz czy jest odstęp miedzy tą listwą

> plastikową a szybą powinno wyć kilka mm jeśli dotyka plastikowa część do szyby to napewno jest

> źle. jeśli piszczy w uszczelkach to spróbój "Silicon Spray" taki spray poślizgowy do

> smarowania uszczelek, albo chociaż "plak-iem" ma podobne działanie nabłyszczająco poślizgowe i

> popsikaj prowadzenia szyby i tą wewnętrzną cześć uszczelki co sie podwijała przy opuszczaniu i

> podnoszeniu akurat spreje odrdzewiacze WD40, penetrus itp. wręcz wzmagają piszczenie w

> kontakcie z niektórymi uszczelkami ale tylko niektórymi.

> gdybyś miał zdjęty boczek warto popsikać prowadnice szyby te co są we wnętrzu drzwi,

> PS wtedy mógłbyś też sie przysłuchać czy nie piszczy sam w sobie silniczek bo z tego co pamietam

> jest nieułożyskowany, a tylko na ślizgowo w tulejkach

ok już się nauczyłem wciskać ten plastik...... zakładanie mi go teraz zajmuje ok minuty zeby.GIF (w sumie pomyslalem ze w fabryce to musza szybko i sprawnie zalozyc...... recepta jest na to taka (boczek zdjęty):

szyba max w dół -> wciśnięcie plastiku z uszczelka -> wsadzenie reki do środka drzwi i wcisnięcie tego jezyczka ile sie da (w pewnym momencie szyba już nie pozwoli go dalej docisnąć) -> szyba max w górę -> i teraz delikatnie wciskamy srubokret płaski miedzy ten plastik a dolna krawędź szyby - zaczynamy od strony gdzie ten jezyczek jest juz wcisniety i dociskajac srubokret do plastiku przesuwamy do konca drzwi (w stronę klamki zewn) i tuz przed koncam ciche klik oznajmia ze jezyczek caly wszedl na swoje miejsce zeby.GIF

ups no to ja popsikałem po uszczelkach wd-40 - no nic trudno juz po zawodach - nie bede teraz odtłuszczał - najwyzej jak zaczna uszczelki znow piszczeć to popsikam tym silikonem.....

no własnie boczek to byla pierwsza rzecz ktora sciagnalem...... a teraz najlepsze..... pozbylem sie trzeszczenia (czyt. bida juz nie piszczy zeby.GIF ). Przyczyną był jednak mechanizm podnoszenia szyby. Doszedlem do tego droga eliminacji tzn. założyłem na chwile manualny podnosnik i trzeszczenie ucichło wiec mamy winowajce smile.gif Mylące było to iż cały mechanizm był tłusty natomiast samo miejsce styku tej blachy po ktorej jezdzi ten plastikowy element musiał być niedostatecznie nasmarowany bo po potraktowaniu go smarem miedziowym i przejechaniu pare razy w dol i w gore przestala bieda piszczec tzn trzeszczeć winner.gif

Efekt uboczny - szyba mi się tłuści przy każdym jej otwarciu :/

Plusy: wyeliminowane trzeszczenie, nauczyłem sie szybko zakładać ten plastik z uszczelką szyby, wymieniłem sobie przy okazji ogranicznik drzwi ktory też czasem sie odzywał i klamkę zewn ktora czasem nie wracala. Częsci te mialem juz od jakiegos czasu tylko nie bylo okazji zeby powymianiac

dziękuję za uwagę i dobre rady 20.GIF

Napisano

nie ma problemu ok.gif

najwyżej szmatką postaraj sie zebrać WD z uszczelek żeby nie zatłuszczał szyby.

wewnętrzna listwa nie ma tego języczka wiec mozesz ją wyjąć i też przetrzeć smile.gif te uszczelki w seju mają taki jakby "zamsz" to WD nie powinno być ich przyczyną piszczenia potem.

trzym sie 20.GIF

Napisano
  • Autor

> nie ma problemu

> najwyżej szmatką postaraj sie zebrać WD z uszczelek żeby nie zatłuszczał szyby.

> wewnętrzna listwa nie ma tego języczka wiec mozesz ją wyjąć i też przetrzeć te uszczelki w seju

> mają taki jakby "zamsz" to WD nie powinno być ich przyczyną piszczenia potem.

> trzym sie

dziś deszcz pada u nas więc może troche zmyje WDe jak nie to bede o czymś innym myślał......

wewnętrzna listwe to ja już zostawiam w spokoju hehe.gif - nie chce znów 2 godzin zmarnować żeby ja wsadzić z powrotem hahaha.gif

Tak uszczelki maja taki zamsz ale same koncówki sa gładkie....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.