Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Butla rzemieślnicza - legalizacja?

Featured Replies

Napisano

Czy wogóle jest możliwość legalizacji takiej butli?

Jeżeli miałbym butlę na lpg robioną na zamówienie, o konkretnych wymiarach i kształcie, to jakie muszą być spełnione wymagania, zrobione badania żeby dopuścić taką butlę do montażu w samochodzie?

Mam na myśli tylko i wyłącznie legalną eksploatację takiej butli, a nie montaż na lewo ...

PS. Butla byłaby laminatowa, coś na wzór tych do CNG.

Napisano

> Czy wogóle jest możliwość legalizacji takiej butli?

> Jeżeli miałbym butlę na lpg robioną na zamówienie, o konkretnych wymiarach i kształcie, to jakie

> muszą być spełnione wymagania, zrobione badania żeby dopuścić taką butlę do montażu w

> samochodzie?

> Mam na myśli tylko i wyłącznie legalną eksploatację takiej butli, a nie montaż na lewo ...

> PS. Butla byłaby laminatowa, coś na wzór tych do CNG.

Musiałaby mieć odpowiednią aprobatę techniczną.

I tyle.

Napisano

> Musiałaby mieć odpowiednią aprobatę techniczną.

> I tyle.

No dobra, a co to znaczy i jak to załatwić?

Załóżmy że butla jest, gdzie pojechać, z kim gadać?

Albo załóżmy, że chcę taką butlę zrobić, czy mam zrobić projekt i komuś przedstawić, jeśli tak, to komu?

Napisano

> No dobra, a co to znaczy i jak to załatwić?

> Załóżmy że butla jest, gdzie pojechać, z kim gadać?

> Albo załóżmy, że chcę taką butlę zrobić, czy mam zrobić projekt i komuś przedstawić, jeśli tak, to

> komu?

Takie butle musi chyba robić uprawniony zakład.

Ale nie wiem.

Napisano

napisz maila np do GZWM Grodków. Sami robią butle, więc chyba będą najlepiej poinformowani

Napisano

> Jeżeli miałbym butlę na lpg robioną na zamówienie, o konkretnych wymiarach i kształcie, to jakie

> muszą być spełnione wymagania, zrobione badania żeby dopuścić taką butlę do montażu w

> samochodzie?

> Mam na myśli tylko i wyłącznie legalną eksploatację takiej butli, a nie montaż na lewo ...

> PS. Butla byłaby laminatowa, coś na wzór tych do CNG.

Zapewne koszt badań homologacyjnych wbije cię głęboko w fotel, ale powodzenia.

Napisano

> Zapewne koszt badań homologacyjnych wbije cię głęboko w fotel, ale powodzenia.

Ale wiesz coś bliżej co do kosztów?

Wiem że pewne produkty, jeżeli nie są produkowane masowo, to ich legalizacja przebiega inaczej, a sprawdzany jest każdy wytworzony produkt ...

Posłałem zapytanie do GZWM Grodków, ciekawe co odpiszą ...

Napisano

> Ale wiesz coś bliżej co do kosztów?

Mi się coś też zdaje, że koszt może być bardzo przykry dla klienta.

Kiedyś rozmawiałem z konstruktorem z firmy Irene i on mówił, że może mi zaprojektować i wykonać na bazie istniejącego zbiornika taki, który pozwoli wykorzystać w maksymalny sposób dostąpną w konkretnym aucie przestrzeń, ale koszt całości wyjdzie pewnie ok. 2500 zł. Chodziło oczywiście o butlę stalową, a cały "myk" polegałby na niewielkim przesunięciu flanszy pod wielozawór w pełnym zbiorniku toroidalnym (tzw zewnętrznym), który kosztuje normalnie jakieś 350 zł. Sęk w tym, że taka zabawa wymaga homologacji tego "nowego" zbiornika i stąd raczej duży koszt takiego "silngla".

Nie wiem, co Cię do tego motywuje, ale w moim przypadku było bez sensu dawać tyle kasy w zamian za możliwość zatankowania 5 L LPG, więcej niż do butli z "półki".

Napisano

> ... Nie wiem, co Cię do tego motywuje, ale w moim przypadku było bez sensu dawać tyle kasy w zamian za możliwość zatankowania 5 L LPG, więcej niż do butli z "półki".

Tak sobie kombinuję.

W BXie w niektórych wersjach są dwa zbiorniki paliwa, jeden pod tylną kanapą (ok. 48l), a drugi w prawym tylnym nadkolu (ok. 15l). Jakby zrobić butlę lpg zamiast głównego zbiornika, to nie musiałbym się zastanawiać gdzie wozić koło zapasowe smile.gif

Napisano

Jest to myśl, ale pieniądze, które musiałbyś na tą zabawę wydać byłbyby chyba miażdżąco duże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.