Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porządkowanie druciarni - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

W związku z druciarnią która została zastosowana w moim bolidzie, mam zamiar doprowadzić do porządku to co się dzieje.

A dzieje się obecnie:

Pacjent jak w stopce, głównie nadrutowano przy doborze wtrysków, zamontowano czerwone waldemary pomimo że nawet w instrukcji z przykładowymi mapkami na stronie AC jest informacja o konieczności stosowania szybkich wtrysków.

Sprawa druga czujnik ciśnienia(PS-01) przed filtrem fazy lotnej - nie wiem w jakim stanie jest czujnik ciśnienia, filtr fazy lotnej mam matrixa, wczoraj odkręciłem żeby zobaczyć ile tam sie syfu zbiera i wolę nie wyobrażać sobie co trafiało do czujnika. Czy czujnik jakoś się czyści?

W planach jest:

- przełożenie kolejności czujnik - filtr, tak żeby czujnik znajdował się ZA filtrem.

- zmiana listwy wtryskowej - w związku z tym dochodzi dodatkowe pytanie - jaka w wersji niskobudżetowej? W AC w Białymstoku montują REG FAST, zapewniają chłopaki że stosunek ceny do trwałości jest duuużo lepszy niż valteków, a moze MagicJet?, o MJ nie wypowiadali się z racji mniejszej ilości zamontowanych sztuk.

Jak już uda mi się ten bajzel ogarnąć będę nękał ustawieniami.

Macie jeszcze jakieś propozycje żeby ten bardach ogarnąć, chę mieć przed zimą spokój.

Napisano

matrix hd344 na zadnej innej tanszej nie odczujesz poprawy

Napisano

Klasyka gatunku. Nie baw się w dziwne oszczędności. Kup Matrix HD.344 Jaki masz reduktor ?? Ciekawe jak druciarz to skalibrował ?? Co prawda w perspektywie zmiany listwy wtryskiwaczy na nadające się do tego silnika kalibracja dotychczasowa nie ma znaczenia. Czasem wpadam do Białegostoku posiedzieć w Odeonie. Możemy się umówić to rzucę okiem zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Klasyka gatunku. Nie baw się w dziwne oszczędności. Kup Matrix HD.344 Jaki masz reduktor ??

> Ciekawe jak druciarz to skalibrował ?? Co prawda w perspektywie zmiany listwy wtryskiwaczy

> na nadające się do tego silnika kalibracja dotychczasowa nie ma znaczenia. Czasem wpadam do

> Białegostoku posiedzieć w Odeonie. Możemy się umówić to rzucę okiem

o! psze bardzo - miłośnik pilsnera?

Jeżeli chodzi o listwę to nie ma szans z kasą żebym się wyrobił na matrixa, ... nie teraz, napewno muszę doprowadzić instalkę d stanu prawidłowego, wtedy zmiana listwy to zabieg wymiany elementu a nie szukanie przyczyn czy poprawianie przy okazji.

Reduktor... zobaczę jutro odpiszę co to tam siedzi. Póki co trzymam się wersji uporządkowania bajzlu montażowego oraz zmiana listy na prawidłową(w granicach możliwości finansowych), oprócz tego nie wiem czy nie mam padniętej sondy bo jej oscylacja jest jakaś taka nierówna, no ale jak obroty falują to i pewnie oscylacja nierówna.... ale o tym jak już będę miał zrzuty.

Napisano

> Jeżeli chodzi o listwę to nie ma szans z kasą żebym się wyrobił na matrixa, ...

Możesz próbować różne cuda z tanimi listwami robić - ale niestety są albo tanie albo dobre.

> muszę doprowadzić instalkę d stanu prawidłowego,

To wymaga - szczególnie w lanosie - założenia wtryskiwaczy a nie elektrozaworów.

> Reduktor... zobaczę jutro odpiszę co to tam siedzi.

Obstawiam Alaskę.

Jak trafiłem, to kup zavoli wink.gif

Póki co trzymam się wersji uporządkowania

> bajzlu montażowego oraz zmiana listy na prawidłową(w granicach możliwości finansowych),

Dołączysz do miłośników stag-a, którzy go chwalą za to, że zapewnia im rozrywkę na wolne weekendy.

Jak zdecydujesz się na tanią listwę, to będziesz mógł ją jeszcze samodzielnie czyścić, regenerować i kalibrować.

Laptopa, kabel i soft już masz smile.gif ?

Napisano

> Dołączysz do miłośników stag-a, którzy go chwalą za to, że zapewnia im rozrywkę na wolne weekendy.

> Jak zdecydujesz się na tanią listwę, to będziesz mógł ją jeszcze samodzielnie czyścić, regenerować

> i kalibrować.

> Laptopa, kabel i soft już masz ?

Kolega złośliwy smile.gif To nie wina sterownika że gazownik partacz. Poprawiałem dużo instalacji opartych na Stagu i nigdy ale to nigdy nie było problemów ze sterownikiem. 100% usterek to kompletna amatorszczyzna montażowa i zupełny brak kompetencji.

Napisano
  • Autor

> Dołączysz do miłośników stag-a, którzy go chwalą za to, że zapewnia im rozrywkę na wolne weekendy.

> Jak zdecydujesz się na tanią listwę, to będziesz mógł ją jeszcze samodzielnie czyścić, regenerować

> i kalibrować.

> Laptopa, kabel i soft już masz ?

Heh wink.gif otóż stag jest sterownikiem wiesz o tym i specjalnie złośnikujesz, ale mniejsza o większość - AC zaczyna wypuszczać zestawy montażowe z instrukcją, może druciarzom to choć trochę wybije z głowy własną inwencję twórczą, sądzisz że gdyby BRC nie wypuszczało KITów to nie miały by miejsce podobne kwiatki?.

Mój reduktor to oczywiście alaska AT09... póki co chodzi ale nie spodziewam się długotrwałego działania, ale jeżeli mam zmienić zarówno wtryski jak i reduktor to na bank nie będą to matrixy. Myślałem o wtryskaj MJ lub REG, czytałem że wytrzymują około 60tyś bez czyszczenia pod warunkiem pilnowania wymiany filtrów.

Napisano

> Heh otóż stag jest sterownikiem wiesz o tym

Wiem - i to powoduje że nasze "złote rączki" wykazują swoją inwencję twórczą.

Niestety, w większości przypadków im się nie udaje.

> AC zaczyna wypuszczać zestawy montażowe z instrukcją,

Wniosek z tego że nareszcie poszli po rozum do głowy.

Ale zbudowanie dobrej marki będzie trudne.

> głowy własną inwencję twórczą, sądzisz że gdyby BRC nie wypuszczało KITów to nie miały by

> miejsce podobne kwiatki?.

Oczywiście, że by miały, więc tu widać wyższość decydentów BRC nad tymi z AC.

> matrixy. Myślałem o wtryskaj MJ lub REG,

Temat wtrysków drążyłem bardzo głęboko, i szczerze radzę Ci odpuść sobie półśrodki. MJ był początkowo "och i ach" - stąd pewnie będzie dużo pozytywnych opinii w necie, ale z czasem okazało się, że z trwałością jest niewiele lepiej niż w waldkach.

Co do REG - egzotyka.

Matrixy raczej wszyscy chwalą, ja się zdecydowałem na nowe valteki typ 34. Ponoć mają mieć parametry matrixów.

Napisano
  • Autor

Na forum AC na temat valteków t34 na razie ostrożnie się wypowiadają ludzie, spotkałem się też z opiniami że i matrixy potrafią się wysypać dużo wcześniej niż powinno.

Jeżeli chodzi o REGi to są obecnie montowane właśnie w AC, u żony w CLIO są zamontowane zobaczymy jak długo polatają, zima szybko zweryfikuje zeby.GIF

Jeżeli chodzi o moje porządki... mam nie za wiele kasy, a reduktor zapewne już pada (jak gaz się kończy to kończy z błędem zbyt niskiego ciśnienia) więc zamieniłbym reduktor na zavoli i wtryski na któreś ze wspomnianych. kwestia czy wspomniane REGi lub MJ są wtryskami czy elektrozaworami wink.gif

Napisano

>(jak gaz się kończy to kończy z błędem zbyt niskiego ciśnienia)

Ale to zupełnie normalne - gaz się kończy, więc jest za niskie ciśnienie i przełącza się na benzynę.

Alaska jest bardzo niestabilnym reduktorem - u mnie "fachowcy" próbowali ją zestroić z 2 l, 122 KM silnikiem - auto paliło 16-18/100 km i rozpędzało się do licznikowego 160 km/h max.

> wtryski na któreś ze wspomnianych. kwestia czy wspomniane REGi lub MJ są wtryskami czy elektrozaworami

Z mojego research'u wynika, że jeśli miałbyś zmieniać na coś z tych dwóch, to lepiej czyść i kalibruj waldemary do czasu jak Cię będzie stać na dobre wtryskiwacze. Przy okazji za jakiś czas będą już wiarygodne informacje na temat valteków 34.

Napisano
  • Autor

> Ale to zupełnie normalne - gaz się kończy, więc jest za niskie ciśnienie i przełącza się na

> benzynę.

Kiedyś przełączał się na benzynę i kończył na trzech krótkich piknięciach, teraz jak kończy się gaz to pipczy menda w nieskończoność, wypipkując błąd niskiego ciśnienia.

> Alaska jest bardzo niestabilnym reduktorem - u mnie "fachowcy" próbowali ją zestroić z 2 l, 122 KM

niby u mnie powinien wystarczyć bo jest on do 120KM, ale... być może to znaczy już nie tyle niestabilność co koniec żywota?

Chyba że czujnik przez druciarnie został już tak uświniony że błędnie odczytuje parametry?

> silnikiem - auto paliło 16-18/100 km i rozpędzało się do licznikowego 160 km/h max.

> Z mojego research'u wynika, że jeśli miałbyś zmieniać na coś z tych dwóch, to lepiej czyść i

> kalibruj waldemary do czasu jak Cię będzie stać na dobre wtryskiwacze.

No to mały klops, obecnie mam czerwone waldemary właściwie to ich nie powinno u mnie ich być, więc nie wiem czy nie lepiej mieć MJ i je czyścić i bawić się w zestawy naprawcze bo na tych czerwonych nawet po ludzku nie zestroję instalacji

> Przy okazji za jakiś

> czas będą już wiarygodne informacje na temat valteków 34.

na dzień dzisiejszy za cenę matrixów czy valteków t34 mam zarówno reduktor jak i wtryski... może i niskobudżetowe ale pewnie dużo lepsze od tych czerwonych waldemarów...

Chyba że się mylę i ten reduktor nie ma czegoś co ta nędzna alaska ma(coś jeszcze dokupić)? elektrozawór, filtr? na tej alasce wszystko jest wybebeszone.

Napisano

> niby u mnie powinien wystarczyć bo jest on do 120KM,

Do 120 KM to on jest wyłącznie w pobożnych życzeniach marketingowców.

Realnie daje radę do 90 KM.

> czerwonych nawet po ludzku nie zestroję instalacji

To idź bardziej budżetowo - kup żółte waldemary, ew. same żółte/szare cewki i przełóż.

listwa za grosze

trochę drożej

Na tym zestroisz instalację, tyle że co kilka kkm będziesz czyścił, kalibrował, albo wymieniał tłoczki i kalibrował.

Napisano
  • Autor

OK, więc skoro nima za bardzo kasiejki to może faktycznie kupić lepszy reduktor i "zrobić" valdemary na żółto, zacisnąć zęby i za jakiś czas wymienić na coś porządnego czy to matrix czy valdemar typ 34.

zamienię cewki i przy okazji wyczyszczę może obejdzie się bez zestawów naprawczych.

Kwestia tego reduktora - może to i głupie pytanie ale alaska ma miejsce na filtr fazy ciekłej, elektrozawór na wierzchu jak to jest z zavoli?

Napisano

Zavoli Zeta N nie ma wbudowanego filtra i elektrozaworu więc generuje to dodatkowe koszty. Proponuję zostawić Alaskę i zaoszczędzone pieniądze zainwestować w Matrix.

Napisano
  • Autor

> Zavoli Zeta N nie ma wbudowanego filtra i elektrozaworu więc generuje to dodatkowe koszty.

> Proponuję zostawić Alaskę i zaoszczędzone pieniądze zainwestować w Matrix.

A wspomniane pipczenie i wyskakujący błąd "za niskie ciśnienie" czym jeszcze może być spowodowany? Czy poprzez zamontowanie czujnika między reduktorem a filtrem fazy lotnej mógł się czujnik uświnić?

Napisano

> Proponuję zostawić Alaskę

Mimo, że AC daje ją w zestawach do 90 KM ?

link

IMHO do wymiany jest i Alaska i czerwone waldki. Sensownie ta instalacja będzie chodzić dopiero po wymianie obu elementów, wymiana tylko jednego to tylko zmniejszenie druciarstwa.

Napisano

> Zavoli Zeta N nie ma wbudowanego filtra i elektrozaworu więc generuje to dodatkowe koszty.

> Proponuję zostawić Alaskę i zaoszczędzone pieniądze zainwestować w Matrix.

Jeśli LPG byłby poprawnie zainstalowany to zapewne poza elektrozaworem na butli byłby jeszcze jeden pod maską (z filtrem) i dodatkowo ten na reduktorze ...

Tak miałem w Nubirze (instalcja Elpigaz) jak i w Picasso (instalcja Elpigaz).

Teraz wymieniłem sobie reduktor na Magic III i mimo że reduktor nie posiada elektrozaworu i filterka nie było problemu bo na przewodzie miedzianym był elektrozawór i filterek smile.gif

Napisano
  • Autor

Obecny reduktor (alaska) ma to wsio razem, stąd może i taka druciarnia... nie chcę myśleć co by było gdyby druciaż zabrał się do montażu reduktora bez elektrozaworu i filtra fazy ciekłej... albo wogóle by nie zamontował albo...

PS. Czy zamiast zavoli zeta N, scorpion mini podejdzie pod mojego parcha? cenowo są podobne.

Napisano

> A wspomniane pipczenie i wyskakujący błąd "za niskie ciśnienie" czym jeszcze może być spowodowany?

Trudno diagnozować na odległość. Mozliwości jest kilka. Przy max bucie brak wydajności reduktora, mała stabilność, zbyt wysoko ustawiony próg alarmu.

Napisano
  • Autor

> Po co chcesz kombinować ?

> Instrukcja doboru elementów - kliknij pokazuje AC sugeruje do Lanosa zavoli lub koltec.

Ta sama instrukcja wskazuje też na listwę valtek, więc nie tyle co kombinuję a pytam, scorpion jest mniejszy, szybciej się nagrzewa i ma podobny zakres mocy, dodatkowo ma wbudowany elektrozawór i filtr - kwestia tylko co jest lepsze zeta N czy scorpion mini?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam znów, nie tworzę nowego wątku raczej kontynuacja, zmieniłem póki co cewki na żółte, zmieniłem reduktor, zrobiłem autokalibrację i zaczął marudzić że za duże dysze.

Nie wiem jak w instrukcjach AC im wyszło że dysze mają być 1,8mm i ciśnienie 1,12 mi przy takich ustawieniach po autokalibracji pruł się że za duże dysze i mnożnik wychodził grubo poniżej 1, dopiero przy dyszach 1,6 i ciśnieniu 0.9 mnożnik wygląda po ludzku, niepokoi mnie tylko ubogość lambdy(na benzynie ładnie oscyluje na wolnych obrotach, na gazie robi jakieś zygzaki) i odczuwalnie słabszy motor na gazie.

Nie wiem co z tym fantem robić.... może inaczej - co mogę jeszcze zrobić?

Pytanie na marginesie - jak długo może reduktor "się układać"?

Napisano

Na moje oko, to wtryskiwacze mogą pomiędzy sobą nierówno dawkować. Dużo mają już przejechane?

Generalnie z Valtekami możesz mieć sporo atrakcji.

Napisano

> Generalnie z Valtekami możesz mieć sporo atrakcji.

Ale co z takim zrobisz, uprze się na waldemary i tyle

Napisano
  • Autor

> Na moje oko, to wtryskiwacze mogą pomiędzy sobą nierówno dawkować. Dużo mają już przejechane?

> Generalnie z Valtekami możesz mieć sporo atrakcji.

Same tłoczki mają może z 20tyś nalatane, listwę zostawiłem i podmieniłem tylko cewki i startowałem z nowymi dyszami 1,5, ale chyba bez inwestycji w matrixy się nie obejdzie.

Wróciłem narazie do czerwonych cewek bo na żółtych jak już wspomniałem lambda rysowała jakieś zygzaki na dodatek nie przekraczały one 0,6V w większości było ubogo.

Przy żółtych cewkach czasy wtr.benzyny na gazie ecu skracał w porywach do 1.4ms.

Wrócę jeszcze do pytania o reduktor - jest jakiś możliwy czas pracy reduktora w którym mam się nastawić na kilkukrotną regulację ciśnienia? Reduktor jest nowy scorpion mini i nie wiem czy w czasie jego "układania" regulację można traktować jako ostateczność

Napisano

> Same tłoczki mają może z 20tyś nalatane,

No to kończą bieg.

Napisano

> Same tłoczki mają może z 20tyś nalatane, listwę zostawiłem i podmieniłem tylko cewki i startowałem

> z nowymi dyszami 1,5, ale chyba bez inwestycji w matrixy się nie obejdzie.

Waldki w Lanosie generalnie nie sprawdzają się. smile.gif

> Wrócę jeszcze do pytania o reduktor - jest jakiś możliwy czas pracy reduktora w którym mam się

> nastawić na kilkukrotną regulację ciśnienia? Reduktor jest nowy scorpion mini i nie wiem czy w

> czasie jego "układania" regulację można traktować jako ostateczność

Nie powinno tak się za bardzo dziać, to nie II gen. Duże masz różnice ciśnienia?

Napisano
  • Autor

> Waldki w Lanosie generalnie nie sprawdzają się.

> Nie powinno tak się za bardzo dziać, to nie II gen. Duże masz różnice ciśnienia?

Nie tyle co różnice w trakcie jazdy, ale np do autokalibracji ustawiam ciśnienie 0.9 a na następny dzień jak patrzę na ciepłym silniku na gazie trzyma 1bar, no to lekko odkręcam żeby było takie ciśnienie jakie wyszło po autokalibracji jako robocze.... chyba że powienienem to olać? jeszcze popatrzę jak mocno spada w trakcie jazdy

A co do wtrysków to podtrzymywanie przy życiu instalacji na valtekach postanowiłem olać... udało się wykombinować środki na matrixy trzeba będzie jeszcze tylko przejściówkę. Chyba że ktoś może coś już powiedzieć o tych valtekach t.34?

PS. matrixy mają czujnik temperatury z wyjściem na czujnik ciśnienia?

Napisano

> Chyba że ktoś może coś już powiedzieć o tych valtekach t.34?

Chyba jestem pierwszy z nimi na AK. Mam je od kilku m-cy, jest OK.

Zmiana na nie jest tańsza - nie trzeba przejściówki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.