Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnica średnicy na kołach jednej osi

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda tak: oś napędowa, koła bliźniacze. 2 opony nowe i 2 do połowy zdarte. Domyślam się że dla mechanizmu różnicowego taka różnica średnic nie jest zbyt dobra, ale co gdybym je pomieszał? Dajmy na to, że nowe na zewnętrzne koła, a te starsze do środka?

Napisano

Wtedy te nowe chyba szybciej zostaną "zjedzone" do poziomu starych. Ale Tatry "na pusto" z racji konstrukcji zawieszenia jeżdżą niemalże na krawędziach tylnych kół i jakoś specjalnie chyba to im nie szkodzi...

Napisano

> Sprawa wygląda tak: oś napędowa, koła bliźniacze. 2 opony nowe i 2 do połowy zdarte. Domyślam się

> że dla mechanizmu różnicowego taka różnica średnic nie jest zbyt dobra, ale co gdybym je

> pomieszał? Dajmy na to, że nowe na zewnętrzne koła, a te starsze do środka?

po jakims czasie padnie mech roznicowy od ciaglej walki.

Napisano

> po jakims czasie padnie mech roznicowy od ciaglej walki.

A niby dlaczego? Kłopot by był, gdyby była (istotna) różnica średnic kół po obu stronach. Ale jeśli autor chce "pomieszać", to liczy się ta większa średnica.

Pozdro

Bartek

Napisano

> A niby dlaczego? Kłopot by był, gdyby była (istotna) różnica średnic kół po obu stronach. Ale jeśli

> autor chce "pomieszać", to liczy się ta większa średnica.

> Pozdro

> Bartek

nie wiem czemu ale w mondeo kumpla tak sie stalo. mech padł

Napisano

> nie wiem czemu ale w mondeo kumpla tak sie stalo. mech padł

Jeżeli mówisz o Mondeo III, to tam mechanizm różnicowy pada nawet w idealnym układzie jezdnym.

Napisano

to tak samo jak by mial pasc od jazdy po zakretach hehe.gif wlasnie po to jest mech roznicowy zeby kola mogly sie obracac z roznymi predkosciami

Napisano

> to tak samo jak by mial pasc od jazdy po zakretach wlasnie po to jest mech roznicowy zeby kola

> mogly sie obracac z roznymi predkosciami

kolego ale jak w sporcie jezdzisz tylko po zakretach to mech szybciej pada... a tu mech musi cały czas pracowac nie tak jak na zwykłej prostej drodze

Napisano

A to kumpel w mondeo ma bliźniaki z przodu? rotfl.gif

Napisano

> Wtedy te nowe chyba szybciej zostaną "zjedzone" do poziomu starych.

Niestety dzieje się odwrotnie "zjada" te mniejszej srednicy i to "w oczach".

Napisano

> Niestety dzieje się odwrotnie "zjada" te mniejszej srednicy i to "w oczach".

A może i tak jest - w każdym razie, COŚ w takim układzie musi się szybciej zużywać, nie ma bata smile.gif

Napisano
  • Autor

> A może i tak jest - w każdym razie, COŚ w takim układzie musi się szybciej zużywać, nie ma bata

Do póki to są opony, to pół biedy. W przypadku pomieszania ich mam jeszcze obawy o to żeby opona nie ślizgała mi się po feldze.

Najlepiej byłoby wymienić pozostałe dwie sztuki, ale z kolei wyrzucać całkiem dobre opony i wywalać tyle kasy na nowe też mi się nie uśmiecha.

Napisano

Taki już chyba urok bliźniaków, bo single to chyba próbowali zrobić ale coś nie bardzo wychodziło - chyba tylko też Tatry z ciężkiego taboru zdarzają się z pojedynczymi kołami napędowymi - ale i to też chyba tylko w ciągnikach balastowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.